Homoikonit

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren
  • 2

Homoikoni (englanniksi gay icon) tarkoittaa julkkista, joka on noussut erityisesti homojen suosioon, ts. homopiirit ovat ottaneet tämän "omakseen". Useimmiten homoikonit ovat vahvoja naisartisteja, mutta on joukossa miesartistejakin. Myös joitain yhtyeitä voi pitää homoikonina.

Ranneliike.net etsi syyskuussa 2004 kaikkien aikojen homoikonia ja homohymniä. Homoikonien kolmen kärki oli niin selvästi ylitse muiden, että muilla ei ollut mitään jakoa palkintopallille.

Homoikonit:

1. Madonna
"Puhunut paljon seksuaalivähemmistöjen oikeuksista, ollut itsekin avoimen seksuaalinen ja rikkonut tabuja. Tämän päälle levyttänyt hemmetin hienoja popbiisejä ja näyttänyt upealle siinä sivussa.", "Kaiken tehnyt bitch jolla on munaa.", "Kaikkien aikojen diiva, jonka räiskyvä olemus saavuttaa aina uusia muotoja. Suvaitsevaisuuden puolestapuhuja. Tehnyt uskomattoman määrän homoklubien vakiohittejä ja lanseerannut jopa tanssityylejä. Ei välitä tuon taivaallista siitä, mitä muut hänestä ajattelevat. Rakastaa (ja luo) muotia. Kaveeraa homojen kanssa. Kyseenalaistaa totutut seksuaalisuuteen liittyvät rajat ja säännöt."

2. Paula Koivuniemi
"Aina aikaansa edellä, iloinen rempseä, aito oikea ihminen, ei ole noussut kuuluisuus päähän, hyviä biisejä..."

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

3. Cher
"Cherissä tiivistyy kaikki se, mikä yleensä mielletään äärimmäisen ja stereotyyppisen hintiksi. Cher on keinotekoisen ja muovin makuinen; kiiltää, kimaltaa ja glitteröi; esiintyy mahtipontisesti ja mitä ilmeisimmin vielä itsekin pitää kaikkea tätä pateettisuutta pelkkänä hyvänä makuna. Lisäksi Cherin uusin musiikki ainakin on niin poppia, että siitä voisi tislata puhdasta hinttiyttä.", "Cher on legendaarinen ja vahva naisartisti, jolla pitkä ja menestyksekäs ura. Paljon myös homofaneja. Ulkönäkö vaikuttaa myös asiaa."

Kannatusta saivat ja muissa yhteyksissä homoikoneiksi mainittuja:

Christina Aguilera
David Beckham
David Bowie
Mariah Carey
Joan Crawford
Prinsessa Diana
Marlene Dietrich
Greta Garbo
Gloria Gaynor
Judy Garland
Rob Halford
Rock Hudson
Dana International
Kelly Clarkson
Freddie Mercury
George Michael
Liza Minelli
Kylie Minogue
Marilyn Monroe
Dolly Parton
RuPaul
Jennifer Saunders
Nancy Sinatra
Donna Summer
Robbie Williams
Oprah Winfrey

Mm. seuraavia yhtyeitä / ryhmiä voi pitää myös homoikoneina:

Abba
Ladyt
Village people

Ikoniksi?

Mikä sitten tekee artistista homoikonin ja millainen on oikea homoikoni? Samaisessa kyselyssä kyseltiin tätäkin ja seuraavassa aiheesta poimittuja kommentteja:

"Homoikonin pitää ensinnäkin olla nainen. Ehkä siksikin, että pitää pystyä erottamaan ne, joita homot kuolaavat, niistä, joita pidämme puolijumalan kaltaisina olentoina, jotka ovat laskeutuneet maan päälle lähinnä näyttämään hyviltä, mutta siinä sivussa värittämään mitä pinnallisinta vapaa-ajan elämäämme. Ja homoikoniin liittyy myös jotain äidillistä. Sellaista vahvaa, lapsille rajat asettavaa äidillistä. Jollain tapaa."

"Homoikoni on ehdottomasti nainen, joka suvaitsee poikkeavia tapauksia ja haluaa elää "vapaata" elämää."

"Naispuolisen homoikonin on a) rikottava rajoja, b) oltava häpeämätön ja räiskyvä, c) oltava valtavan karismaattinen, d) oltava ulkoisesti huoliteltu, e) mielellään sympatiseerattava homoyhteisöä. Miespuolinen voi tulla ikoniksi pelkästään olemalla homo tai ainakin homoksi epäilty. Heteromieheltä vaaditaan enemmän - yleensä samaa rajojen rikkomista kuin naisikoniltakin. Tästä esimerkkeinä David Beckham ja Robbie Williams."

"Sopiva lavakarisma, yksityiselämässäkin karismaattinen. Avoin, ei yhden kesän tähdenlento."

"Homoikoni on aidoimmillaan sellainen artisti, josta tykkääminen olisi noloa ellet olisi homo! Homoikonille hurrataan ja kiljutaan pilke silmäkulmassa ja samalla nauretaan hyväntahtoisesti sekä ikonille että homoyleisölle itselleen. Homoikonista tykkääminen on valtaisan hauskaa ja se naurattaa! Vallan mahtava ilmiö, jota ei voi tajuta ellei ole itse homo!"

Katso myös:

» Homohymnit


Homohymni (engl. gay anthem) on kappale, joka on saavuttanut laajan suosion ns. homoyhteisössä, erityisesti miespuolisten homojen keskuudessa.

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • homoikoni
  • 11.4.2010, 16.41
eikö myös ellen degeneres ole yksi homoikoni? hänet tunnetaan avoimuudestaan seksuaalisessa suuntautumisessaan, jota hän tuo esiin esim. omassa tv showssaan.
  • 2 / 2
  • BRIITUFAN
  • 27.9.2013, 17.33
Missä iki-ihana Briitu on?? (SWEET LADY BRITNEY SPEARS) !