Queerkapina mukana Elokapinan kesätempauksessa

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 21
Elokapinan toimintakeskus Senaatintorilla kesäkuussa 2021

Elokapina (englanniksi: Extinction Rebellion Finland) on menneen viikon aikana ”vallannut” katutilaa mielenosoituksiinsa Mannerheimintieltä ja Unioninkadulta. Tapahtumalla halutaan kiinnittää huomio pahenevaan ilmastokriisiin ja hallitukselta vaaditaan nopeutettuja toimia ilmastonmuutosta vastaan.

Keskustassa autoilevista osa on harmistunut liikennehäiriöistä, mutta valtakunnallisen median haastattelemat asiantuntijat ymmärtävät mielenosoittajien vaatimukset ja pitävät liikennehäiriöitä vähäisinä. Perustuslakiasiantuntijoiden mukaan mielenosoitus on ihmisen perustavanlaatuinen ihmisoikeus ja poliisin pitäisi turvata tämän vapauden toteutuminen. Asiasta on myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätöksiä.

Viime päivinä Elokapinan kesätapahtuma on keskittynyt Helsingin senaatintorille. Elokapina-liike perustettiin Isossa Britanniassa vuonna 2018 ja suomalainen toimintaryhmä syntyi jo samana vuonna.

Queerkapina

Elokapinan sisällä on erilaisia yhteisöryhmiä, ja yksi niistä on Queerkapina. Tiistaina 22.6.2021 senaatintorilla esiteltiin Queerkapinan toimintaa. Queerkapina syntyi vuoden 2020 Helsinki Priden yhteydessä syyskuussa. Ensimmäinen tempaus toteutettiin jo Priden aikana: aktivistit protestoivat kaupallisten tahojen pinkki- ja viherpesua liimautumalla keskustassa sijaitsevan muotiliikkeen näyteikkunaan.

Queerkapinan aktivisti Aleksi kertoi tiistaina queerkapinan taustoista ja toiminnasta.

Audio
Elokapinan yhteisöryhmä Queerkapina piti koulutustilaisuuden senaatintorilla tiistaina 22.6.2021. Aktivisti Aleksi kertoo Queerkapinan toiminnasta ja periaatteista.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

21 kommenttia

Tämän elokapina-touhun kuvasto tuo mieleen aiempien nuorisoliikkeiden touhua: hurmoshenkisyyttä, uhkakuvien maalailua, puheita vallankumouksesta - ja esikuvat tietenkin maailmalta. Kyse toki on hyväuskoisesta ja vilpittömästä halusta parantaa maailmaa.

Perusoikeuksia joudutaan punnitsemaan vastakkain ja joudutaan arvioimaan haittaa. Mielenilmaisemisen oikeus on merkittävä, eikä parin korttelin kiertäminenkään ole ylivoimaista. Julkisenkaan liikenteen kiertoreitti ei sinänsä ole katastrofi (kyse ei siis ole vain napisevista yksityisautoilijoista, vaikka tällaista kuvaa halutaankin ehkä tarkoituksellisestikin korostaa). Esimerkiksi liikuntarajoitteisen henkilön elämä voi hankaloitua, kun keskeinen kulkuväylä tukitaan.

Mielenilmaisu paikassa kuin paikassa tai yksipuolisesti valituin keinoin ei itse asiassa ole mikään yli kaiken muun käyvä oikeus. Eikä varsinkaan leiriytyminen jonnekin. Muutaman tunnin kadunvaltauksen jälkeen tämä joukkio olisi perustellusti voitu komentaa vaikka Kansalaistorille. Siinä mielessä vastamielenosoitus teki tehtävänsä tukkimalla toisen keskeisen paikan vastaavasti, ja pakottamalla toimiin ongelmallisen toiminnan päättämiseksi. On ihan turha napista kun veltoksi heittäytyvä tai tatin lailla istuva kannetaan viranomaisvoimin väkisin pois.

Minä kannatan vahvasti ilmaisuvapautta, mutta en vapautta siihen tarpeetonta haittaa tai häiriötä aiheuttamalla. Yhteiskunnassa on hyviä keinoja viedä agendaansa eteenpäin. Niitä keinoja pitää oppia käyttämään. Voi vaikka opetella puhumaan yleistä mielipidettä puolelleen.
Queerkapinalliset kuulemma parveilevat Helsingissä Mannerheimin patsaalla. Marskia ei taida suuremmin touhu kiinnostella. Ratsunsa päältä katselee menoa.

Kysymys kuuluu: edistääkö vai hidastaako tällainen touhuaminen asioita? Ja jos niin mitä.