TV-vinkki vapunpäivälle: Tuntematon vihollinen kertoo aids-epidemian alkuvaiheista 1980-luvun New Yorkissa

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • Sami Mollgren
  • 3
The Normal Heart -elokuvan juliste (kuva: HBO)

Yle TV1 esittää tiistaina 1. toukokuuta kello 23.25 alkaen Larry Kramerin omaelämänkerralliseen näytelmään perustuvan Emmy-palkitun elokuvan "Tuntematon vihollinen" (The Normal Heart, HBO 2014).

HBO:n tuottama elokuva kertoo aids-epidemian alkuvaiheista 1980-luvun alun New Yorkissa ja aktivisti Ned Weeksista. The Normal Heart sai yhteensä 16 Emmy-ehdokkuutta ja voitti televisioelokuvasta parhaan televisioelokuvan palkinnon. Myös kriitikoiden kommentit olivat hyvin myönteisiä.

Osissa nähdään Mark Ruffalo ja Julia Roberts sekä Matt Bomer, Taylor Kitsch, Jim Parsons ja Alfred Molina. Elokuvan ohjaaja on Ryan Murphy ja tuottajina ovat hänen lisäkseen Brad Pitt sekä Scott Ferguson.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Ohjelma esitetään tiistaina 1.5. kello 23.25 Yle TV1:ssä, ja uusintana lauantain 19.5. kello 23.40. Edellisen kerran Yle näytti elokuvan loppukesästä 2017. Ohjelma on katsottavissa myös Yle Areenassa.

Yle Areena: Tuntematon vihollinen

3 kommenttia

Hyvä leffa, kannattaa katsoa.

Valottaa hyvin sitä miten paikallinen pieni epidemia muuttui maailmanlaajuiseksi pandemiaksi juurikin 80-luvun Reaganin Jenkkilän homovihamielisen ilmaston johdosta. Apua ei annettu, asiaa ei tutkittu kun "ei koske heteroja" ja yhteiskunnallinen viha eristi potilaat, karkotti tutkimuksiin hakeutuvat ja käynnisti vastareaktion homoliikkeessä.

Ilman homo- jaa transvihaa, HIV olisi todennäköisesti nykyään vain afrikkalainen ongelma.
Tuskinpa olisi jäänyt afrikkalaiseksi ongelmaksi, siitä olisivat viimeistään kaikista varotoimista piittaamattomat Afrikassa matkailevat eurooppalaiset,
amerikkalaiset ja aasialaiset heteromiehet pitäneet huolen. - Varsinkin jos viruksen olisi annettu kehittyä Afrikassa ongelmaksi, kuten historiasta päätellen todennäköistä on.