Kuvataiteilija Pauli Vuorisalo on kuollut

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006

Kuvataiteilija Pauli Vuorisalo kuoli lyhyen sairastelun jälkeen joulukuun 21. päivänä 2017 73-vuotiaana. Vuorisalo tunnetaan erityisesti ilmeikkäistä yhdellä viivalla kuvatuista ihmishahmoistaan. Kuvissa on vahva eroottinen viritys.

Pauli Vuorisalon kuvia ja runoja on julkaistu mm. Seta-lehdessä vuosina 1989, 1991 ja 1994. Seta-lehden haastattelu numerossa 1/1991 on otsikoitu: ”Viivan melodia, värin orkestraatio”. Vuorisalon laaja eroottinen tuotanto käsittelee seksuaaliteetin ja erotiikan kaikkia alueita ja muotoja. Mutta haastattelun aikoihin hän oli tehnyt muutakin: Arabian keramiikkagrafiikkaa, gobeliineja, Iittalan lasia, Marimekon sisustus- ja vaatekankaita. Oli myös näyttämöprojekteja kuten yhteistyö tanssija Tuomo Railon kanssa. Kuvanveisto on ollut lähellä hänen sydäntään.

Pauli Vuorisalo matkusteli paljon. Hän oli vuosina 1969-74 Pariisissa, vapaammassa ilmapiirissä. Hän sanoi, että Suomessa saa liikaa negatiivisia signaaleja. ”Yksi signaalien laji jota saa etelässä enemmän kuin täällä, ovat eroottiset signaalit”. Ilmapiiri meillä oli hänen mielestään torjuva, arka ja neuroottinen.

Haastattelussa hän kertoi, ettei apurahoja juuri ole tullut, vaan hän elätti itsensä myymällä töitään. Hänelle oli kauhistus 1970-luvun taistolaisaika, jolloin mm. Kristiina Halkola laulussaan luetteli kaikki hänen asiakkaansa ja vaati heidän nitistämistään. Seta-lehdestä haastattelijana oli Jukka Keitele.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!