Tsetsenian presidentti Kadyrov kutsuu Merkelin ja Macronin kylään: ”Kaikki ovet ovat auki”

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 5

Tsetsenian presidentti Kadyrov kieltää edelleen kaiken homovainon. Ranskan presidentti Macron otti asian esiin maanantaina keskustelussa Putinin kanssa. Venäjän ulkoministeri Lavrov vakuutti tiistaina lehdistötilaisuudessa: ei ole faktoja. Ei ole tiedossa ainoatakaan konkreettista tapausta. Ihmisoikeusvaltuutettu Tatjana Moskalkova antoi taustatukea ja kertoi Interfaxille, että kukaan ei ole ilmoittautunut hänelle, vaikka mahdollisille uhreille on taattu valtion turva.

Tsetsenian johtaja Kadyrov kutsuu Merkelin ja Macronin vierailulle katsomaan tilannetta: ”Kaikki ovet pidetään auki”. Kadyrovin mielestä Merkelin ja Macronin ei kannata uskoa venäläisen lehden panetteluja ja valetietoa, vaan tulla itse katsomaan. Kadyrovin messengerissä lähettämä viesti levisi laajasti tsetsenialaiseen mediaan ja venäläiseen propagandamediaan, kuten Sputnikiin. Sputnik on levinnyt moniin Euroopan maihin.


Ranskan presidentti Macron puhui asiasta Putinille, HRW julkaisi raportin

Maanantaina Macron tapasi Putinin. Tiedotustilaisuudessa Macron vaati, että homovaino tulisi tutkia. Myös Merkel vaati tutkintaa lehdistötilaisuudessa toukokuun alussa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Human Right Watch HRW julkaisi viime viikolla 42-sivuisen selvityksen homovainosta. Silminnäkijöiden kertomusten perusteella raportissa syytetään presidentti Kadyrovin tiedottajaa Magomed Daudovia, joka on ollut aktiivisesti läsnä vankien kidutustilanteissa. Viikonloppuna Daudov ryhtyi vastahyökkäykseen. Hän sanoi että hän halveksii homoja, mutta ei käytä väkivaltaa. Novaja Gazeta -lehti kertoi kuitenkin viime viikolla, että Tsetsenian viranomaiset ovat sabotoineet Venäjän valtionsyyttäjän aloittamaa tutkintaa. Kuulustelujen lähestyessä on oltu sairaana ja vankileiri on täytetty kivimurskeella.

LGBT-Network -järjestö, joka Pietarissa ja Moskovassa on auttanut Tsetseniasta paenneita homoja, kertoo, että homojen vaino näyttää pysähtyneen.

5 kommenttia

Nyt jonkun vainotun täytyisi astua esiin ja testata tuo "taattu valtion turva". Tietty ymmärrettävästi vapaaehtoisista tuskin on ruuhkaa, sillä jos turva ei toimi, Tsetsenian viranomaiset tai sukulaiset saattavat vaientaa lopullisesti. Mutta tällä menolla vainoajat luultavasti pääsevät livistämään tekemistään julmuuksista.
Varsin perverssi tuo Venäjänkin hallintoseurakunta. Eihän siellä harrastettavan iäisyys-opin taustalla olevan uskomuksenkaan satu-huhupuheista ole koskaan ollut mitään näyttöä, mutta silti Venäjälä on säädetty ihan jopa 7 vuoden kankilarangaistus "uskovaisten tunteiden loukkaamisesta". Kannattaisi tuoda ne näytöt noista uskomuksista esiin.