Lahden pride-kulkueessa satoja osallistujia

  • Artikkeli
  • Tapahtumaraportit
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 39

Lahdessa lauantaina järjestettyyn pride-kulkueeseen osallistui runsaasti hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuuden tukijoita. Kulkueessa oli alustavien arvioiden mukaan vähintään 300 osallistujaa.

Kulkueeseen aikovat alkoivat kokoontua puolenpäivän jälkeen kaupunginkirjaston viereisessä puistossa. Saimaankatua pitkin kello 13 liikkeelle lähtenyt kulkue päätyi Aleksanterinkadulle, jota pitkin marssi kulki - tai puikkelehti katuremontin vuoksi noin kilometrin mittaisen matkan läpi keskustan.

Kulkueesta kehotettiin Lahtea tulemaan kaapista, ja muistutettiin, että Lahdessa et ole kylän ainoa homo. Myös uuden translain säätämistä vaadittiin.

Etenkin Aleksanterinkadun varrelle oli kerääntynyt jonkin verran yleisöä seuraamaan kulkuetta. Kadunvarren olutterasseilla reaktiot ohittavaa kulkuetta kohtaan olivat pääsääntöisesti iloisia.

Jalkarannantietä myöten kulkue jatkoi matkaansa Pikku-Vesijärven rannalla järjestettyyn puistojuhlaan, jossa DJ Max oli jo aloittanut musiikin soittamisen. Kulkueen aikana aurinko alkoi paistaa, joten puistotapahtumaa saatettiin viettää pari tuntia päivän välillä paistaessa, välillä pilvien hillitessä paahdetta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kello 14 alkaneen varsinaisen ohjelman avasi tapahtumatuottaja Mikko Ahtila, jonka jälkeen Oona & Alina esittivät Lahti Pride 2016 -tapahtuman tunnuskappaleen. Valtakunnallisen Seta ry:n tervehdyksen toi Päijät-Hämeeseen varapuheenjohtaja Viima Lampinen.

Tunnustus Lahden kaupungin Nuorisopalveluille

Lahden Setan myöntämän tunnustuksen jakoi yhdistyksen puheenjohtaja Noora Kalpio. Tunnustuksen sai Lahden kaupungin Nuorisopalvelut. Tunnustuksen vastaanotti Anniina Kurki.

Palkintoa Lahden kaupungin nuorisopalveluille luovutttaessaan Kalpio kertoi, että Lahden Seta oli mukana hankkeessa, jossa Lahden kaupunki sai Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen, ja yhdistys kannustaa kaupunkia jatkamaan kaupunki yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon kehittämisen suhteen.

Lahden kaupungin Nuorisopalvelut on aloittanut kehityshankkeen, jossa tarkoituksena on saada aikaan vuoden 2017 alusta käyttöön tuleva tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Nuorisopalvelut tarjoaa myös tiloja Lahden Setan vertaisryhmille ja puitteet nuortenryhmälle.

Kalpio kertoi Lahden Setan kannostavan Lahden kaupunkia ottamaan Nuorisopalveluista mallia, ja lupasi Lahden Setan antavan apua ja tukea tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kehittämisessä koko kaupungin organisaatiolle.

Kurki kiitti Lahden Setaa tunnustuksesta. Hän korosti, että tunnustuksen saaminen on paljolti yhteistyön ansiota, ja totesi niiden arvojen, joita tunnustus edustaa, olevan tärkeitä Nuorisopalveluiden kaikessa työssä.


Puistojuhlassa olivat paikalla esimerkiksi Hiv-tukikeskuksen Miesten kesken turvallisesti -työ ja Malkus. Lisäksi yhdessä teltassa myytiin erilaisia sateenkaarituotteita ja Amnesty oli paikalla vahvasti läsnä. Puiston kahvilakoju palveli puistojuhlaan osallistuneita.

Salpausselän sää on kuitenkin oikukas. Neljän aikaan, juuri Mikael Saaren ja Saara Aallon esiintymisvuorojen alkaessa Vesijärven takaa nousi sadekuuro.

Lahden toinen pride-tapahtuma

Lahden pride-viikko käynnistyi maanantaina ja jatkuu sunnuntaihin. Tapahtuman järjestäjä on Lahden Seta ry, joka juhlii viittä toimintavuottaan. Tapahtuman teema on "mielenterveyttä kaikille".

Päijät-Hämeen pääkaupungissa vietettiin pride-tapahtumaa ensimmäisen kerran talvitapahtumana tammi-helmikuun vaihteessa vuonna 2014. Talviurheilukaupunkina tunnetun Lahden ensimmäisen priden teemanan oli tuolloin tasa-arvo urheilussa.

www.lahtipride.fi
Lahti Pride Facebookissa
Lahdessa elokuun ensimmäinen viikko on pride-viikko

39 kommenttia

Täysi muoti-ilmiö