Outi Ojala saavutti 70 vuoden iän

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 4
Outi Ojala vuonna 2014 tilaisuudessa, joka järjestettiin heti sen jälkeen, avioliittolain muutokset hyväksyttiin eduskunnassa.

Outi Ojala (vas) on niitä kansanedustajia, jotka ovat panneet itsensä likoon ajaessaan sateenkaariväen oikeuksia.

Oikeusministerinä toimineen Tarja Halosen (sd) asettama Perhetoimikunta esitti (1992) samaa sukupuolta olevien parisuhteiden saattamista oikeudellisen sääntelyn piiriin. Esko Ahon (kesk) hallitus ei kuitenkaan ryhtynyt toimiin asiassa.

Niinpä Outi Ojala jätti (1993) eduskunnalle aloitteen parisuhdelaista. Aloite ei kuitenkaan johtanut mihinkään jo yksin radikaalin sisältönsä vuoksi. Ojalan toista lakialoitetta (1996) hiottiin vähän laajemmalla poliittisella pohjalla ja siitä jätettiin pois vaikeiksi koetut adoptio ja yhteinen sukunimi.

Samalla, kun eduskunta hylkäsi aloitteen, se kehotti hallitusta ryhtymään toimiin parisuhdelain säätämiseksi. Hallitus toimi, kuten käsky kävi. Eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen parisuhdelaiksi marraskuussa 2001. Laki astui voimaan 1.3.2002.

Outi Ojalasta tuli parisuhdelain "äiti". Hän sai niskaansa kaikenlaista törkyä. Voittopuolisesti palaute oli kuitenkin myönteistä.

Ojala oli välillä yhden kauden europarlamentissa ja osallistui poliittisten ryhmien rajat ylittävän sateenkaariväen oikeuksia edistävän ryhmän perustamiseen. Eduskunnan hän jätti 2007 ja Helsingin kaupunginvaltuuston 2012. Ruotsia taitavana hän osallistui monin tavoin pohjoismaiseen yhteistyöhön.

Outi Ojala syntyi 28.6.1946 Viipurin-evakkojen perheeseen. Ammatiltaan hän on erikoissairaanhoitaja ja ennen poliittista uraansa hän toimi parikymmentä vuotta osastonhoitajana Marian sairaalassa Helsingissä.

Tilaisuus vuonna 2014. Avioliittolaki on juuri muutettu.

4 kommenttia

Onnea Outi! Kiitos siitä työstä, jota olet tehnyt eteemme!
  • 2 / 4
  • Anonyymi
  • 31.8.2016, 22.44
Onnea, Outi ja kiitos yhteistyöstä!