Alexander Stubb sai lähteä kokoomuksen johdosta

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 12
Alexander Stubb Helsinki Priden avajaisissa 2010. Kuva: Ranneliike.net

Kokoomuksen puoluekokouksessa Alexander Stubb syrjäytettiin ja hänen paikkansa ottaa Petteri Orpo. Stubbilla oli hyvät välit hlbti-aktiiveihin.


Kun Alexander Stubb oli europarlamentaarikkona Brysselissä, hän kutsui suomalaisten homo-, lesbo- ja transaktivistien ryhmän vierailulle Brysseliin tutustumaan parlamenttityöhön. Mahdollisesti varovaisuus- tai imagosyistä koskaan ei esim. Setan tai Ranneliikkeen uutisoinnissa ole kerrrottu tästä käynnistä.

Stubb toimi meppiaikanaan Euroopan parlamentin hlbti-asioita seuraavan "intergroupin" varapuheenjohtajana. Intergroupissa on jäseniä eri parlamenttiryhmistä. Intergroup seurasi aktiivisesti eri maiden hlbti-tilannetta ja antoi moitteita mm. Varsovaan. Stubbin paikan varapuheenjohtajana otti vuonna 2008 Sirpa Pietikäinen, kun Stubb palasi Suomeen.

Vuonna 2010 Stubb oli Helsinki Priden suojelija. Avajaispuheessaan hän muistutti, että jo europarlamentikkona hänelle oli tärkeä tämä liberaalin arvomaailman ihmisoikeuskysymys. Vuonna 2010 oli päästy niin pitkälle, että priden suojelijana oli kokoomuslainen ulkoministeri Stubb ja priden avaajana kokoomuslainen pormestari Pajunen.


Ulkoministerinä hän joillakin vierailuillaan osti esiin hlbti-ihmisten oikeudet, esim. 2010 Moldovan vierailullaan.

Kokoomuksen puheenjohtajaksi Stubb valittiin kesäkuussa 2014. Avioliittolain käsittelyn aikaan syksyllä 2014 Stubb vetosi kokoomuslaisiin kansanedustajiin ja luultavasti vaikutti siihen, että osa kansanedustajista vaihtoi vastustajien ryhmästä kannattajien ryhmään.

Toukokuussa 2015 käytiin Smolnassa laajat hallitusneuvottelut. Päivittäin Smolnan edustalla oli erilaisia eturyhmiä muistuttamassa, että heidänkin vaatimuksensa huomioidaan. Kun setalaiset olivat paikalla parin muun ryhmän ohella, Stubb saapui Smolnaan. Hän tervehti hymyillen setalaisten ryhmää, ei muita.

12 kommenttia

Puoluekokouksen aamujumalanpalveluksessa ilmeisesti saarnasi piispa Häkkinen. Hänet muistetaan mm siitä, että tuki 2011 Älä alistu -kampanjaa. Siinä rohkaistiin biseksuaaleja ja kai homojakin elämään heteroisesti. Arkkipiispa vaati kampanjan keskeyttämistä ja muuan toinen piispa arveli sen johtavan jopa itsemurhiin. - Kokoomuksesta: Kun vihreät puskevat jo alta gallupeissa, kokoomus ei voi ryhtyä kovin vanhoilliseksi - ellei sitten strateginen päätös ole saada kannatusta persuihin karanneilta arvokonservatiiveilta. Koko pj-kampanjan aikana asettelu liberaali vs arvokonservatiivi ei ollut juuri esillä. - Olisi mielenkiintoista kuulla, miten tätä saittia lukevat kokoomuksen jäsenet ja kannattajat aiheen näkevät.
Kaikki kolme puheenjohtajaehdokasta ovat jokseenkin ns. arvoliberaaleja, joten arvoihin liittyvää vastakkainasettelua ei syntynyt. Minusta tuntuu, että kurssi hlbti-kysymysten suhteen ei merkittävästi muutu.

Puolue päätti tukea äitiyslakia. Translain suhteen ei otettu yhtä selvää kantaa.