Outed - The Painful Reality

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • Sami Mollgren
Tositarinaan perustuva elokuva kertoo Ugandan homokielteisten asenteiden uhrin Vidan elämästä ja kohtalosta.

Tositarinaan perustuvan elokuvan taustalla on yhden Ugandan homokielteisten asenteiden uhrin elämä ja kohtalo.

25. Helmikuuta 2014 ugandalainen Red Pepper -juorulehti julkaisi nimiä ja kuvia henkilöistä, joiden lehti arvioi olevan “Ugandan 200 johtavaa homoa”. Ainakin osa paljastuslistassa "outatuista" henkilöstä ei ole ilmaissut suuntautumistaan julkisesti, vaan lehti on tehnyt asiasta omia päätelmiään. Luettelossa on esimerkiksi hlbti-aktivisteja, artisteja ja katolinen pappi. Lehti oli ollut asialla aiemminkin.

Lehden paljastusjuttua oli edeltänyt homokielteisen lain hyväksyminen; Ugandan presidentti Yoweri Museveni oli allekirjoittanut lain, jonka perusteella samaa sukupuolta olevien henkilöiden välisestä seksuaalisuhteesta voidaan rangaista ankarasti, esimerkiksi elinkautisella vankeudella. Lain hyväksyminen aiheutti itsemurhia, maastapakoja ja väkivaltaisia hyökkäyksi homoja ja sellaisiksi epäiltyjä kohtaan.

Yksi lehden outtamista on Vida, oikealta nimeltään John Alex Kigozi, joka työskenteli Ugandan pääkaupungissa Kampalassa mainostoimistossa. Vida menetti työnsä ja kotinsa, häntä kidutettiin ja moni ystävä kohtasi väkivaltaisen kuoleman.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ohjaus: Kamoga Hassan (aka Miracle)
Uganda, 2015, Feature narrative, 66 Min.
Pääosissa: Agaba Jeffrey, Mutabazi Phillip, Ssenfuka.J.Warry, Nkooyoyo Brian

Ugandassa on osittain kansainvälisen painostuksen ansiosta virinnyt keskustelua hlbti-vähemmistöihin kuuluvien heikosta ihmisoikeustilanteesta, ja muutkin kuin ankaran tuomitsevat äänenpainot hlbti-vähemmistöistä ovat pääseet esiin.

Uganda: outtaamista, väkivallan uhkaa ja itsemurhia

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!