Pride-marssien vastustajilla EU-alueella huonot ajat

  • Artikkeli
  • Tapahtumaraportit
  • vaeltaja2006
  • 2
Nettilähetyksessä Ruotsin lippu heilui näyttävästi.

Vuosi vuodelta pride-marssien vastustajien ponnekkuus vähenee. Väkeä ei enää saada barrikaadeille. Tänään Budapestin Pridellä vastustajia oli niukasti, vaikka etukäteen puheet olivat mahtailevia. Kyynelkaasuakin tarvittiin entistä vähemmän.

Budapestin pride-marssille osallistui tänään noin 5000 ihmistä. Vaikka etukäteen oli ilmoitettu useista vastamielenosoituksista, pride-kulkueen reitti oli niin tiukasti suljettu vastustajilta, että kulkueeseen osallistuvat näkivät vastustajia vain lähtöpaikalla ja aivan lopussa Sankareiden aukiolla. Taidehallin vieressä poliisi käytti kyynelkaasua liian äkäisiin vastustajiin. Pienet ääriryhmät eivät pystyneet estämään kulkueen etenemistä.

Lehtitietojen mukaan mielenosoituksessa perheiden puolesta oli koolla joitakin kymmeniä priden vastustajia. Sankareiden aukiolla Uuden Unkarin Kaartin juhlatilaisuudessa puheita kuunteli n. 50 ihmistä. Etukäteen oli kerrottu, että uusnatseja saapuu jopa ulkomailta, ainakin Sveitsistä, mutta isompia joukkoja ei nähty.

Kun pride-paraatien vastainen massaliikehdintä Euroopassa käynnistyi 2005-2006, esim. Varsovassa oli liikkeeellä satoja uusnatseja, joissakin kaupungeissa oli tuhansia. Budapestissa pahin oli vuosi 2007. Euroopan läntisistä maista lähti ihmisiä mukaan tukemaan entisten itäblokin maiden pride-paraateja, ja se onnistui. Muutamassa vuodessa vastarinta heikkeni, ja nyt useimmat pride-kulkueet saavat liikkua lähes täysin rauhassa. EU:n reunoilla Balkanin maat ovat edelleen vaarallisia pride-marssijoille. Sen sijaan Baltian maissa tilanne on rauhoittumassa.

Amnesty on tehnyt suuren työn pride-tapahtumien rauhoittamiseksi. Amnestyn ryhmät ovat joissakin pride-paraateissa olleet hyvin näkyviä. Myös suomalaisia on ollut mukana. Pride-marssit ovat saaneet kansainvälistä näkyvyyttä, ja väkivalta on levinnyt uutisina maailmalle. Poliisit ja sisäministerit ovat joutuneet tehostamaan pride-marssien turvallisuutta, kun on paljon ulkomaisia osanottajia ja tunnettuja henkilöitä. Budapestissa oli tänään mm. EU-parlamentaarikko, itävaltalainen Ulrike Lunacek.


Helsingissä vapautuspäivien kulkueita vastassa oli 1980-90-luvuilla vain yksittäisiä mielenosoittajia. Sen sijaan jotkut ryhmissä liikkuvat ohikulkijat naureskelivat ja pilkkasivat kulkueita. Se oli kuitenkin vähäistä. Vuoden 2006 jälkeen vitsailut loppuivat, kun pride-kulkueen väkimäärä nousi tuhansiin. Parina vuonna pieni uskonnollinen ryhmä piti vastamielenosoitustaan pride-kulkueen reitin varrella. Nyt sellainenkin toiminta on loppunut käytännöllisesti katsoen kokonaan.


Ilta tuo Budapestin pride-juhliin levottomuutta


Pride-kulkueen jälkeen Budapestissa juhlakansa kokoontui Kaupunginpuistoon päätösjuhlaan. Poliisi on eristänyt alueen, mutta radiossa ja lehdissä on kerrottu, että vastustajat ovat alkaneet kokoontua Vajdahunyadin linnan lähelle ja joukot yrittävät murtaa poliisiketjuja. Poliisi on ryhmittänyt joukkojaan uudelleen. Vastamielenosoittajat ovat kahtena isompana ryhmänä, mutta kokonaisuudessaan joukkoa on vähän. Se on pettymys ääriliikkeille.

2 kommenttia

Arvelen vastamielenosoitusten ja rähinöiden latistumisen yhdeksi syyksi, että medialle sellainen on enää vain vähän taikka ei lainkaan kiinnostavaa. Vastustajat eivät näe enää vaivan arvoiseksi mennä rähinöimään, koska eivät saa julkista huomiota. Yleinen mielipide on myös kääntynyt taikka kääntymässä heitä vastaan. Homoudesta tulee hitaasti mutta varmasti tylsän tavallista.
Se on niin turhaa umpi-usisten ja natsi-kamujensa taistella tervehenkistä luonnon monimuotoisuutta vastaan.