Kirkkohallituksesta kaikuu järjen ääni

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Juhani Viherlahti
  • 2

Kotimaa 24:ssä viestintäsuunnittelija Meri-Anna Hintsala toteaa: "Tasa-arvoisen avioliittolain vastustaminen on varmin tapa pitää asia median agendalla. Lain vastustaminen voi ehkä hidastaa sen toteutumista, mutta ei estää sitä.

Kirkkohallituksen luotaus- ja analyysitiimin yhteyshenkilö, viestintäsuunnittelija, pastori Meri-Anna Hintsala on ottanut kantaa tasa-arvoiseen avioliittolakiin sen jälkeen kun Mikkelin piispa Seppo Häkkinen oli arvostellut mediaa keskittymisestä epäolennaisiin asioihin. Häkkisen mukaan media on ylikorostanut homoteemaa.

– Medialla tuntuu olevan tapana nostaa keskusteluun täysin epäolennaisia asioita. En usko, että meiltä kysellään viimeisellä tuomiolla naispappeuskantaa tai mielipidettä homoliitoista.

Hintsala on Mikkelin piispan kanssa eri mieltä.
- kysymys homoseksuaalisuudesta on niin paljon mediassa esillä, koska vähemmistöt ovat muutenkin esillä juuri nyt. Lisäksi avioliittolaki on poliittinen asia ja suhtautumisesta siihen on tullut vedenjakajakysymys.

– Mikään ei viittaa siihen, että kehitys pysähtyisi tai vaihtaisi suuntaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

– Kirkon ydinsanoman ja perinteen kannalta katsottuna Häkkinen on oikeassa, kuitenkin kun asiaa katsoo sellaisen ihmisen kannalta, joka kokee, ettei hän tule kuulluksi kirkossa tai yhteiskunnassa seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi, kyse ei suinkaan ole epäolennaisesta asiasta.

***

Piispa Häkkinen kritisoi mediaa homokysymyksen tarpeettomasta esilläpitämisestä. Todellisuudessa juuri "oma väki" pitää homoteemaa jatkuvasti esillä. Tuoreimpana esimerkkinä lähetysaktiivien Lähetysseuralle osoittama "tyrmistynyt" kannanotto rekisteröidyssä parisuhteessa olevan miesparin lähettämisestä lähetyskentälle: ”Toivomme, että Suomen Lähetysseuran hallitus voisi käsitellä kyseessä olevan asian uudelleen mitä pikimmin ja tehdä päätöksen olla lähettämättä samaa sukupuolta olevan kanssa rekisteröidyssä parisuhteessa elävää miespappia Mekongin alueelle. Edelleen toivomme, että hallitus tekisi periaatepäätöksen pidättäytyä tulevaisuudessakin lähettämästä samaa sukupuolta olevia pariskuntia työhön ulkomaille, koska sille on olemassa selkeät perusteet.”

K24: Analyysi tasa-arvoisesta avioliittolaista: Olisi parempi vain hyväksyä vääjäämätön
K24: Piispa Häkkinen: Homoliitot täysin epäolennainen asia

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • Jorma Hentilä
  • 29.9.2013, 20.44
Meri-Anna Hintsala on toinen hengelliseltä taustaltaan vanhoillislestadiolaisista naisteologeista, jotka on varsin äskettäin vihitty papiksi.

Vanhoillislestadiolaisuus ei hyväksy naisen pääsyä pappisvirkaan. Toisaalta v-lestadiolaiset miespapit ovat useimmiten valmiita toimimaan naispapin kanssa alttarilla.

Meri-Anna Hintsala on toisena toimittajana tänä vuonna ilmestyneessä kirjassa "Tuoreet oksat viinipuussa. Vanhoillislestadiolaisuus peilissä". Kirjassa on Hintsalan ja teol. maist. Eetu Kejosen artikkeli "Torjuttuna vai ymmärrettynä? Homoseksuaalisuuden kohtaaminen".
Luterilainen kirkko tarvitsee tällä hetkellä ystäviä, eikä yhtään ainutta uutta vihollista. Piispa Häkkinen & Co näkevät tarpeelliseksi toteuttaa Raamatun kirjainta, piittaamatta ympäröivän yhteiskunnan muuttumisesta. Näen, että kirkko rapautuu tällä hetkellä sisältäpäin juuri näiden tiukkapipoisten uskovien aktiivisen vieroitustoiminnan seurauksena. He pitävät huolen, että yhä useampi alkaa karsastaa koko instituutiota ja hakee uskonnollisille tarpeilleen muita kanavia.

Jos tämä suunta jatkuu, kirkko kuihtuu hitaasti yhteiskunnan marginaaliin. Kaukana ovat ne ajat, jolloin kirkko rakennettiin korkeimmalle mäelle, keskelle kylää. Esimerkkinä vaikkapa valtakunnan pääkirkko Senaatintorin kupeessa. Enää kirkko ei käytä rankaisuvaltaa, kuten muinoin jalkapuineen ja kirkonkirouksineen. Vanhan tradition mukaan lainlaatijat kuulevat vielä kirkon edustajien kantoja yhteiskunnan eettisiin ja moraalisiin kysymyksiin. Tappelu vaikkapa tasa-arvoista avioliittolakia vastaan on vahingoksi kirkkoinstituutiolle.