Jälkilöylyjä ja kuvia: Helsinki Hetero Pride 2013

  • Artikkeli
  • Tapahtumaraportit
  • -
  • 6
Perhearvojen kunniaa haluttiin nostaa.

Hetero Pride Helsinki 2013 -mielenosoitus järjestettiin eduskuntatalolla lauantaina 21. syyskuuta 2013 iltapäivällä. Viestien pääsisältö järjestöjen t-paitojen selkäpuolen tekstien mukaan oli "Seis homosaatiolle - Perhearvot kunniaan". Paitojen rintapuolella luki "Julkihetero - Hetero Pride 2013".

Sosiaalisessa mediassa Hetero Pride kulkue Finlandin järjestäjä Jani Salomaa kiittää paikalla ja hengessä mukana olleita. Hän kiittää myös mediaa agendansa huomioimisesta ja poliisia, siitä, että "teitte olomme turvalliseksi ääriaineksen pauhatessa aitojen takana". Salomaa osoittaa kiitoksensa myös mellakka-aitojen toisella puolella mieltään osoittaneille: "Kiitos myös vasta "mielen"osoittajille, todistitte pointtini 110%". Hän ilmaisee vastamielenosoittajissa olleen rajua ääriainesta. Salomaa on huolissaan siitä, että vastamielenosoittajien joukosta huudeltiin hänen nimeään.

Sosiaalisessa mediassa keskustelu heteropriden yhteydestä niinsanottuun "white pride" -aatteeseen ja joidenkin siihen osallistuneiden yhteyksistä kansallissosialistiseen aatemaailmaan käy kiivaana.

Heteropridelle vastalauseeksi syntyi myös vastamielenosoitus, jonka kerrottin olevan "homofobiaa vastaan". Mellakka-aitaan ripustetussa lakanassa myös muistutettiin, ettei "homosaatiota ei voi pysäyttää", ja heteropriden mielekkyys kyseenalaistettiin: "Heteropride? LOL". Vastamielenosoittajilla oli myös kyltit, joissa luki "Hetero! Haluan halata sinua", "Heterot on ok. Kunhan ei mua tuu pokaa!", "Tykkään heteroista ihan homona" ja "Samat oikeudet kaikille". Myös heteroiden oikeutta avioliittoon tuettiin eräässä kyltissä: "Heteroiden avioliitto-oikeus turvattava".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Poliisin arvion mukaan Heteroprideen osallistui noin 50 ihmistä ja vastamielenosoitukseen hieman enemmän. Ryhmät oli eristetty toisistaan mellakka-aidoilla ja poliiseja, osa mellakkavarustuksessa, oli paikalla kymmeniä. Lopulta varsin rauhallisesti sujunut "vuoropuhelu" kesti noin tunnin. Poliisi mukaan kielenkäyttö oli kuitenkin aika kovaa ja provosoitumista nähtävissä. Yksi vastamielenosoituksesta Hetero Priden puolelle rynnännyt henkilö otettiin poliisin mukaan kiinni.

Kuvat: Leo Koivistoinen

Muualla:

Moon TV:n ohjelma Hetero Pridesta

Teleportaasi: "Oli tarkotus pitää heteroille tämmöinen hauska tapahtuma"

Heteropriden puheenvuoroissa runsaasti homovastaisuutta
Heteropridellä monia natsimielisiä
Heteropride

6 kommenttia

Hommafoorumia myöten on huomioitu se, että järjestetty "heteropride" edustaa vahvasti "white pride" -viestiä.

Martti Tulenheimo kirjoittaa blogissaan, että "White Pride -ajattelua edustavilla on totisesti oikeus mielipiteeseensä - mutta ei koskaan, ikinä, milloinkaan ilman arvostelua". Kirjoitus otsikolla "Hetero Pride, White Power ja journalismin vastuu" on osoitteessa http://marttitulenheimo.fi/2013/09/hetero-pride-white-power-ja-journalismin-vastuu/#.Uj9KEIZ7J8F
Heteropriden järjestäjiin kuuluva Perussuomalaisten Pirkanmaan piirin sihteeri ja piirihallituksen jäsen sekä Kangasalan kunnanhallituksen jäsen Jani Viinikainen on ilmeisesti saanut yksimielisesti lemput Kangasalan perussuomalaisten valtuustoryhmästä.

Mutta puolueen puheenjohtaja Timo Soinin syli näyttää yhä olevan avara.

On myös huomioitava, että perussuomalaista kansaa edustava Mika Niikko poikkesi lauantaina harkitusti sattumalta paikalle aatetovereidensa edesottamuksia katsomaan. Niikkohan on ollut huolissaan vähän samoista asioista kuin Viinikainen, Salomaa ja kumppanit.