ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Heteropride

Sami Mollgren • 01.09.2013 11:27 • 12 kommenttia. NÄKÖKULMAT • KOTIMAA
Seksuaalisesta moninaisuudesta muistuttavat pride-kulkueet ovat kasvaneet monissa suurkaupungeissa jättimäisiksi tapahtumiksi. Mukana saattaa olla satoja tuhansia ihmisiä. Suurimmat pride-paraatit ovat olleet osallistujamäärältään miljoonaluokkaa. Helsingissäkin puhutaan kymmenen tuhannen ihmisen tapahtumasta, vaikka kotoinen pääkaupunkimme on suurkaupungiksi melko hillityn kokoinen.

Myös heteropride -tapahtumia on järjestetty, kaikesta päätellen eräänlaisena vastavetona (gay) pride -ajatukselle. Esimerkiksi Unkarin Budapestissa ja Brasilian São Paulossa on ollut tällaisia hankkeita. Budapestissa kulkueeseessa oli satakunta osallistujaa. Hyvällä syyllä Ranskan taannoisia samaa sukupuolta olevien avioliittoja vastustavia suurmielenosoituksia voi pitää heteropride-tapahtumina. Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kävi Pariisissa osallistumassa tällaiseen tapahtumaan. Iberian niemimaalla vastustettiin aikanaan homoavioliittoja vastaavalla tavalla.

Suomikin näyttää tänä alkaneena syksynä vihdoin saavan oman heteropridensa: Soinin Pirkanmaalla vaikuttava puoluetoveri Jani Viinikainen puuhaa Helsinkiin Hetero Pride Finland -kulkuetta. Samainen Viinikainen isännöi syksyllä 2011 Facebookissa ryhmää "Irti Setan otteesta". Runsaan vuorokauden elänyt ryhmä ehti aiheuttaa kohua, sillä ryhmään liitettiin joidenkin politiikan silmäätekevien FB-profiileita näiden tietämättä. Facebookissa julkaistun tapahtumakutsun mukaan kulkueen on määrä lähteä liikkeelle eduskuntatalon edustalta lauantaina 21. syyskuuta 2013 kello 13. Tunnusteluja heteropriden järjestämiseksi on tätä ennen tehty sosiaalisessa mediassa jo muutaman vuoden ajan. Ilmeisesti puuhahenkilöt kokevat ajan olevan kypsän - tai ehkä pelkäävät ajan lopullisesti jyräävän ohi.

Priden ja heteropriden ero?

Pride-tapahtumiin kaikki avarakatseiset ihmiset ovat olleet perinteisesti tervetulleita juhlistamaan ja edistämään moninaisuutta suuntautumiseen katsomatta, omana itsenään. Ajatus moninaisuudesta ei ole sulkenut heteroita tai vaikkapa perinteistä ydinperhettä ulos millään lailla. Pride-tapahtumissa onkin aina ollut sateenkaarikansan ohella umpiheteroita henkilöitä: yksin, pariskuntana ja perhekuntinakin.

Heteropride taas nimenomaan tuntuu sulkevan ulkopuolelle kaiken rakkaus- ja perhesuhteisiin liittyvän moninaisuuden. Heteroprideen liittyvät viestit ovat sävyltään moninaisuutta vastustavia, torjuvia.

Valkoisena kananlihaa ja kalaa syövänä homomiehenä on vaikea ymmärtää, mikä tällaisen vastustamisen ja poissulkemisen taustalla on - sillä kukaan ei ole vaatimassa haluttomia homoilemaan tai solmimaan parisuhdetta samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa.

Mitä moninaisuuden vastustamisen taustalla on?

Heteropride-henkisten aatosten hellijät esittävät käsityksiä esimerkiksi siitä, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset olisivat jotenkin “niskan päällä”, valtaväestöä paremmassa asemassa ja suuremman huomion kohteena. Tämä ilmenee vaikkapa sellaisina ilmi lausuttuina käsityksinä, että mediassa sateenkaarikansa olisi jotenkin ylikorostetusti esillä ja avioliiton suhteen heteroilta oltaisiin riistämässä jotain vain heille varattua. Joissain puheenvuoroissa myös väitetään, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat vaatisivat itselleen jotain etuoikeuksia, vaikka ainakaan toistaiseksi tällaisillekaan väitteille ei ole esitetty kestäviä perusteluja.

Eteenpäin vievänä voimana näyttää olevan ajatus siitä, että heteroseksuaalisuus ja etenkin heteromiehisyyden asema näyttäisi olevan jollakin tavalla uhattuna.

Selitykset jonkinlaisen määritelmän mukaisen "normaalin" puolustamisesta tuntuu kuitenkin lähinnä heppoiselta asenteen oikeutuksen vakuuttelulta. Oletettavasti kyse on siis lähinnä peloista, ymmärtämättömyydestä ja epävarmuuden tunteista. Ehkä joissain tapauksissa voi puhua suoranaista pahantahtoisuudesta tai laskelmoidusta uhriutumisesta, mutta tuskin yleensä ensisijaisesti. Taustalla on henkilökohtaisesti aidolta tuntuva huoli, jonka moottorina on pelko muutoksesta.

Sateenkaaren pää näkyy jo

Meille, siis sateenkaarikansaan kuuluville, on kuitenkin hyvää kerrottavaa. Sateenkaaren pää häämöttää jo horisontin tällä puolen, huolimatta heteroprideista ja kaikenlaisista menneeseen takertuvista ilmiöistä. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen torjunnan taustalla on ollut ja on yhä tietämättömyyteen perustuvia ennakkoluuloja. Lisääntynyt tieto kyseisistä ilmiöistä vie vastustamiselta järjellä ymmärrettävät perustelut. Ei maailma valmis ole, mutta suunta on selvä.

Minusta ylpeys heteroudestaan on ihan hyvä syy järjestää kulkue tai osallistua sellaiseen. Moni hetero osallistuu omana itsenään pride-kulkueeseen, koska ovat tervetulleita. Heteroseksuaalisuus on pride-aatteen näkökulmasta aivan samalla viivalla kuin homo- tai biseksuaalisuus. Samoin sukupuolivähemmistöt.

Helsingin heteropridea puuhaavat voitaneen toivottaa lämpimästi tervetulleiksi ensi kesän Helsinki Pride -tapahtumaan juhlistamaan omaa heterouttaan. Mutta kutsuun kuuluu sivuhuomautus: pride-kulkueeseen eivät kuulu syrjivät viestit.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Ihan hauska mennä vuorostaan pällistelemää tällaista eläintarhaa! :)
  Yesman • 01.09.2013 11:46
Jos vain olen tuolloin maisemissa, ajattelin minäkin hankkiutua paikalle kateselemaan. Ehkä nappaan sateenkaarilipun harteilleni ja kulkuereitin varrella heiluttelen "Go heterot, go!" -kylttiä? Tai jotain.
  smo • 01.09.2013 11:50
Just joo, älykästä porukkaa siellä näyttää olevan: www.aamulehti.fi
  Zephyr • 01.09.2013 13:20
Facebookissa kutsutaan homoja ja muita seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia tukemaan Hetero Pride Finland -kulkueeseen heteroiden tasa-arvopyrkimyksiä otsikolla "Homot heterojen puolesta Hetero Pride!": www.facebook.com

Mainittua Hetero Pride -kulkuetta käsitellään torstaina 5. syyskuuta kello 20 alkaen nähtävässä Ylen Silminnäkijä-ohjelmassa. Mukana on myös Helsingin Hetero Pride Finland -kulkueen puuhahenkilö Jani, jonka mielestä homoseksuaalisuus ei ole normaalia, mutta jokaisella on siihen oikeus. Hänen mielestään yhteiskunta ja tiedotusvälineet ylikorostavat homoseksuaalisuutta, ja hän on antanut ilmiölle nimenkin: homosaatio. Hän kokee, että "heteroudesta ei saa olla ylpeä, koska me olemme käytännössä vähemmistönä. Vaikka olemme oikeasti enemmistö. Ei tarvi kun mediaa seurata, niin ei heteroista puhuta sanaakaan. Homottamista kyllä tulee joka tuutista riittävästi." yle.fi

Alkuperäisenä aikomuksenani oli julkaista tämä "Heterpride"-kirjoitus vasta viikon..parin päästä, lähempänä H-hetkeä, mutta Hesarissa ilmestyi tänään vastaavasta näkökulmasta tehty kiinnostava "Älä pelkää, heterorukka" -kirjoitus. Mitäpä tätä sitten enää säästelemään. www.hs.fi
  smo • 01.09.2013 13:44
Ei hyvää päivää, Jani! Päivän paska-annos tuli sitten sieltä suunnalta eikä edes lautaselle mahdu.

Heteroutta ja siihen liittyvää ylistystä sun muuta pursuaa joka helvetin reiästä moninkymmenkertainen määrä verrattuna homoseksuaalisuuteen liittyvään asiaan. Heteroutta on joka puolella, eikä sitä voi päästä pakoon. Herkän ja heikon hetero"miehen" pää sitten järkkyy, kun alempiarvoseissa asemassa oleva joukko haluaa yhtäläiset oikeudet ja joskus voi joutua jopa kohtaamaan tähän asiaan liittyvää materiaalia! Hei, Jani, kerro ihmeessä mihin osoitteeseen voin laittaa hamekangasta tulemaan! Oma veikkaukseni on:
Pumpulitie 1
00000000
Kukkaketo

Siellä sinä nimittäin elät homoseksuaaleihin verrattuna, ja silti ottaa noin koville. Helvetti, noin neitiä hinttiäkään ole tullut koskaan vastaan.

Kommenttia muokattu: 02.09.2013 klo 01:09
  Is • 02.09.2013 00:58
Jokainen varmaan tietääkin, että tämä "heteropride" on osaksi mm. perussuomalaisten tempaus. Sen eräs puuhamies Jani Viinikainen on kunnanvaltuutettu Kangasalta. Hän on aiemmin perustanut kaksi homoviharyhmää Facebookiin, yhden romanivihamielisen ja paljon muuta.

Ensimmäinen homoviharyhmä Irti Setan otteesta

www.aamulehti.fi

www.iltalehti.fi

suljettiin melko pian. Sen jälkeen hän perusti toisen nimeltään R.I.P. Irti Setan otteesta.

Poliisi varoitti vihasivustolle kirjoittavia:

www.aamulehti.fi

Viinikainen perusti sen jälkeen mm. vihasivuston Mannet kuriin!, jossa vitsailtiin romanien tappamisella:

www.savonsanomat.fi
---
Seuraava lainaus kertoo selväsanaisesti, mikä on tällä hetkellä möykkäävän porukan sivistystaso.
Hetero Pride Finlandin perustaja Facebookissa:
"Vituttaa toi saatanan homo tyrkytys jota tykitetään joka perkeleen kanavalla ja vielä sellaiseen aikaan, kun lapset katsoo telkkaria--- lapsilla on oikeus olla ilman pakko homotusta."

Kommenttia muokattu: 20.09.2013 klo 09:52
  Havainnoija • 02.09.2013 07:27
Yhden yön päästä tämä sitten on. Harmittaa, etten itse pääse paikalle tukemaan ja kannustamaan tapahtumaan osallistuvia heteroseksuaalisuudessaan. Lupaan kyllä olla hengessä mukana.
  smo • 20.09.2013 07:51
Hieman harmittaa minuakin, kun en pääse tilaisuutta kuvaamaan. Seuraavasta blogistani nimittäin puuttuu vielä pari eläinkuvaa.

Kassi- ja paitavinkkejä osallistujille:

www.zazzle.co.uk

www.cafepress.com
---
Seuraavassa kolumnissa on myös joitakin heteropriden puuhamiesten ulostuloja:

www.aamulehti.fi

Kommenttia muokattu: 20.09.2013 klo 12:11
  Havainnoija • 20.09.2013 10:42
Tämän vuoden pridet on nyt pidetty.

Heterosellainen keräsi parikymmentä osallistujaa. Vastassa oli suurempi määrä homofobiaa vastustavia, kirjoittaa mm. Iltalehti.

www.iltalehti.fi

yle.fi

www.iltasanomat.fi

Kommenttia muokattu: 21.09.2013 klo 14:15
  Havainnoija • 21.09.2013 14:02
Etukäteen (täälläkin) julkaistut ivalliset jutut ja se asiaton vastamielenosoitus todistavat mielestäni sen että hetero pridelle on ihan aito tarve. Omasta puolestani tällaisen voisi järjestää vaikka joka päivä kunnes kaikki oppivat hyväksymään sen.

Vastamielenosoittajien "tulkaa homoilemaan" -huutelu oli inhottavaa ja siinä loukataan yksilön vapautta omaan seksualisuuteensa, tai ainakin vähätellään sitä koska se on ikäänkuin "väärä". Kylteissä puhuttiin myös natseista - mitä ihmeen tekemistä tällaisen priden järjestämisellä olisi kansallissosialismin kanssa?

Toisaalta jos joku hetero priden osanottaja käyttäytyi asiattomasti niin on kohtuutonta leimata sen vuoksi kaikki. Pidän erityisen vahingollisena sitä että esimerkiksi täällä ranneliikkeen keskusteluissa rakennetaan aika usein sellaista projektiota missä on ikäänkuin luonnollista että "hyvät homot taistelee ikuisesti pahoja heteroita vastaan".
  Skag (ei rekisteröitynyt) • 21.09.2013 15:48
Nimimerkki "Skag": En usko että täällä tai juuri muuallakaan kukaan näkee asiaa "hyvien homojen taistelua ikuisesti pahoja heteroita vastaan". Aivan eri asia on kamppailu seksuaalivähemmistöihin kuuluvien tasa-arvoisen aseman puolesta ja luutuneita asenteita vastaan.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat heikommassa asemassa yhteiskunnassa kuin vähemmistöön kuulumattomat. Vähemmistöillä on oltava tila vaatia yhdenvertaista asemaa. Väitteet esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ylikorostuneesta näkymisestä mediassa ovat lähinnä absurdeja. Mediaminuutteja voi laskea, eivätkä sateenkaari-ihmisiin liittyvät aiheet saa mainittavaa osuutta. Sanojen "hetero" ja "homo" esiintyvyys ei muuten ole käyttökelpoinen mittari.

Jokainen vähänkin ajatteleva ymmärtää sen, että suurin osa ihmisistä on suuntautumiseltaan käytännössä heteroita ja ovat identiteetiltään heteroita. Yhtä selvästi jokainen vähänkin ajatteleva ymmärtää sen, että heterona olemista ei ole ajettu ahtaalle, eikä tällaista ole näköpiirissäkään.

Homoja, lesboja, biseksuaaleja, transsukupuolisia, intersukupuolisia ja muihin vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä on olemassa. Näiden vähemmistöjen olemassaolon näkyminen ei millään tavoin heikennä näihin vähemmistöihin kuulumattomien asemaa, olemisen oikeutta tai mahdollisuutta näkymiseen.

Siitä on kyse.
  smo • 21.09.2013 16:28
niin no syrjäytyneiden homovastaiset heterothan vastustivat tasa arvoa ihan kaasuiskuin ja heteropridet on 24/7 käynnissä. ja kyllä homofobit pitävät homoja ali-ihmisinä, lyövät raamatulla päähän yms.

ja gay pride yrittää tuoda esille miten homoja syrjitään esim lain mukaan sekä mm työelämässä, koulussa, kadulla ym.

heteropridet taas tahtovat että kaikki homot olisivat poissa silmistä ja syrjintä ja natsi saksaan vertaaminen on ihan oikein koska siellä homoja syrjittiin ihan kimppuun käymällä valtion tuella, kuten monessa maassa vieläkin esim afrikassa ja venäjällä.

vastasin vaikka nimimerkki skag on trolli.
  puppeliassi • 21.09.2013 16:31
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy