Venäjällä taas surmatyö - uhrin homoseksuaalisuus motiivina

  • Uutinen
  • Yleiset
  • Sami Mollgren
  • 2

Kolme miestä on otettu kiinni naapurinsa surmaamisesta puukottamalla ja potkimalla. Viranomaistietojen mukaan viime viikolla tehdyn surmatyön motiivi on 39-vuotiaan uhrin paljastunut homoseksuaalisuus.

Teon jälkiä yritettiin peittää viemällä uhri autoonsa, valelemalla se bensiinillä ja sytyttämällä tuleen. PinkNews-palvelun mukaan teko tapahtui Venäjän kaukoidässä, Kamtšatkalaisessa kylässä. Tietojen mukaan uhri työskenteli lentokentällä.

On poikkeuksellista, että viranomaiset mainitsevat rikoksen motiiviksi homofobian.

Toukokuun alkupuolella, voiton päivän juhlan yhteydessä Volgogradissa oli edellinen vastaava tapaus. Uhrin oli kerrottu uskoutuneen suuntautumisestaan kavereilleen, kun nämä juhlivat juoden voitonpäivää. Paljastuksen jälkeen tekijät olivat alkaneet hakata uhria. Myöhemmin 23-vuotias uhri löydettiin pahasti silvottuna erään asuintalon pihalta. Tietojen mukaan Volgogradissa on aiemminkin tapahtunut vastaavia tekoja.

Venäjällä seksuaalivähemmistöihin kuuluvien asemaa on heikennetty viime vuosina merkittävästi. Maassa on valmisteilla lainsäädäntö, joka kieltää homoseksuaalisuuden "propagoinnin". Useissa Venäjän kaupungeissa on jo vastaavaa lainsäädäntöä, mutta Volgogradissa sellaista ei ole. Venäjällä asuvien keskuudessa on laaja tuki homokielteiselle politiikalle.

- Tämän Volgogradin hirvittävän tapauksen kohdalla poimitaan maassa harjoittavan homofobisen politiikan hedelmiä, mukaanlukien aloite homopropagandan kiellosta, sanoi tunnettu sateenkaariaktivisti Nikolai Aleksejev Volgogradin tapauksne jälkeen uutistoimisto Interfaksille. Aleksejevin mukaan homopropagandakielto vähentää pelkoja homoihin kohdistuvien hyökkäysten seurauksista.

Kamtšatkan tapauksen yhteydessä Aleksejev totesi, että tilanne muuttuu yhä pahemmaksi.

Venäjällä homoseksuaaliset suhteet eivät ole olleet vuoden 1993 jälkeen enää rikos, mutta mielipidekyselyjen mukaan vain pieni osa kansasta kannattaa homoille täysiä kansalaisoikeuksia.

Venäjällä on myös kielletty säännöllisesti pride-tapahtumat. Niihin osallistujia pidätetään. Alexejev oli pidätettynä viimeviikkoisen Moskovan pride-tapahtuman yhteydessä.

Russia: Second man in a month killed for being gay was stabbed to death and had body burned
Yle Uutiset: Venäjällä taas julma verityö - motiivina uhrin homous
Kaverit murhasivat kaapista tulleen miehen raa´asti Venäjällä

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • ERKKI - VAAS
  • 4.6.2013, 14.38
Näin siis toimitaan dosentti Bäckmanin ihannemaassa. Onko tämä sitä hän haluaisi täälläkin tapahtuvan?