Venäjän ulkoministeriö: Tampere rikkoi sananvapautta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 14

Venäjän ulkoministeriö katsoo, että Tampereen kaupunki rikkoi sananvapauksia, kun kaupungin johto eväsi Venäjän uudet arvot -tilaisuudelta luvan käyttää pääkirjasto Metson tiloja. Tilaisuuden yhtenä aiheena oli Pietarin "homopropagandan" kieltävä laki.

Venäjän ulkoministeriön kommentista kertoi ensimmäisenä Suomessa Uusi Suomi.

Ulkoministeriön näkemyksen kertoi uutistoimisto Ria Novostille ulkoministeriön edustaja Aleksandr Lukasevitš.

Venäjän uudet arvot -tilaisuus järjestettiin maanantaina 20.5. Helsingissä ja tiistaina 21.5. Tampereella.

Helsingissä tilaisuus järjestettiin suunnitelmien mukaan hotellilta vuokratussa tilassa. Tampereella tilaisuus oli puolestaan määrä järjestää kaupungin hallitsemissa julkisissa tilissa, mutta asiasta nousseen kohun vuoksi kaupunki perui tilaisuuden järjestäjiltä oikeuden käyttää tiloja. Tampereen tilaisuus järjestettiin lopulta hotelliyritykseltä vuokratussa tilassa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tampereen apulaispormestari Olli-Poika Parviainen perusteli kieltoa Aamulehdelle tilaisuuden "homofobisella ja totalitaristisella" näkökulmalla. Parviaisen mukaan kaupunki ei voi antaa tilojaan sellaisen tilaisuuden käyttöön.

- Tällainen ratkaisu on selkeästi ristiriidassa sananvapauden periaatteiden ja demokraattisen, moniäänisen keskustelun kanssa, Lukasevitš ilmaisi uutistoimisto Ria Novostille Uuden Suomen mukaan.

Helsingissä ja Tampereella järjestetyn tilaisuuden puhujina olivat muun muassa historioitsija Nikolai Starikov ja dosentti Johan Bäckman. Alun perin paikalla piti olla myös Vitali Milonovin, mutta Bäckman vain luki tämän lähettämän kannanoton. Milonov on Yhtenäinen Venäjä -puolueen poliitikko ja tällä hetkellä hän on Pietarin kaupunginvaltuuston jäsen ja kaupunginhallituksessa lainsäädäntökomitean puheenjohtaja. Hän on ollut homopropagandalain pääasiallinen lobbari.

Tilaisuuden järjestämisen taustalla ollut dosentti Johan Bäckman on sanonut pyytäneensä poliisia tutkimaan Tampereen kaupunginjohdon toimien lainmukaisuuden.

Uusi Suomi: Venäjän ulkoministeriö: Tampereen kaupunki rikkoi sananvapauksia
´Venäjän arvot´ -seminaari oli hyvin homovihamielinen
Pietarin ´homopropagandalain´ alullepanijan esiintyminen Suomessa herättää kritiikkiä

14 kommenttia

  • 1 / 14
  • puppeliassi
  • 25.5.2013, 14.59
vihapuhetta sieltä kuitenkin olisi kuultu, tosin musta olisi ollut parempi että poliisi olisi seurannut keskustelua ja jos tulee vihapuhetta niin niitä puhuvat putkaan ja syytteet vihapuheesta.
Monessa paikassa on kirjoitettu, että Tampereen tilaisuus olisi jotenkin kielletty. Sitähän ei millään tavoin ole missään kielletty. Tiloja vain ei annettu Bäckmanin edistämän tilaisuuden käyttöön.

Kokonaan toinen juttu on, oliko tehty ratkaisu tilojen eväämisestä hyvä.

Venäjällä leviää - ilmeisesti kiitos Bäckmanin - nyt käsitys vastaavanlaisesta toiminnasta, kuin mitä Venäjänmaalla tavataan harjoittaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasa-arvoa edistävien tapahtumien kohdalla.