Thaimaa: Parisuhdekeskustelu käynnissä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Thaimaassa keskustellaan samaa sukupuolta olevien parisuhteiden virallistamisesta. Valmisteilla on lakiesitys, joka toteutuessaan tekisi Thaimaasta Aasian ensimmäisen samaa sukupuolta olevien parisuhteet virallistaneen maan.

Keskustelu alkoi viime vuonna kun yli kaksi vuosikymmentä yhdessä olleet Nathee Theerarojanapong ja hänen miesystävänsä halusivat solmia avioliiton, mutta tämä torjuttiin. Tapauksen myötä keskustelu sai vauhtia. Pariskunta ja muut aktivistit nostivat asian esiin.

Kriitikoiden mukaan valmisteltavana oleva lakialoite vaikuttaa kuitenkin muulta kuin tasa-arvoiselta. Myös avioliittolain muuttamisesta suoraan tasa-arvoiseksi on keskusteltu, mutta sitä tietä on yleisesti pidetty liian pitkänä.

Vaikka nyt valmisteilla oleva lakiesitys laiksi päädyttyään takaisikin useimmat oikeudet samoin kuin heteropareille, on esimerkiksi ikäraja 17 ikävuoden asemesta nostettu homoparien kohdalla 20 ikävuoteen. Aktivistien mukaan sukupuolineutraali avioliittolakilaki olisi myös parempi estämään transihmisten pakottamista sukupuolikategorioihin.

Voice of American haastattelema Thaimaan parlamenin jäsen ja avioliittolakia valmistelevan komitean varapuheenjohtaja Wirat Kalayasiri sanoo, että lainsäätäjien yli 45 vuoden keski-ikä vaikeuttaa asian edistämistä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Jotkin ryhmät ovat vastaan, vanhemmat ihmiset jotka eivät ymmärrä näiden ihmisten tunteita. Toinen ryhmä ovat ne, joiden uskonnollinen vakaumus on tiukka, esimerkiksi roomalaiskatolinen tai islamilainen, jotka ovat tässä asiassa varsin tiukkoja, hän kertoo.

Buddhalaista kulttuuria pidetään asian suhteen varsin vapaamielisenä. Thaimaassa seksuaalinen monimuotoisuus hyväksytään monia muita alueen maita paremmin. Homoseksuaalisuus on ollut maassa laillista vuodesta 1956 lähtien. Vuodesta 2007 seksuaalinen moninaisuus on nauttinut perustuslaillista syrjintäsuojaa.

Viime vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan kuitenkin 58 maan asukkaista katsoo, ettei samaa sukupuolta olevien välinen avioliitto ole luonnollinen ja olisi huonoksi esimerkiksi lapsille. Asenteet etenkin keski-ikäisten ja sitä vanhempien kohdalla ovat kielteisiä.

Suurimpien kaupunkien ja turistikohteiden ulkopuolelta on raportoitu esimerkiksi mielenosoituksista ja hyökkäyksistä pride-tapahtumia kohtaan.

Thaimaahan suuntautuu paljon myös länsimaista seksiturismia. Lihan iloja lähtevät esimerkiksi Pattayalta etsimään heteroiden lisäksi myös homot.

Voice of America: Thai Same-Sex Marriage Bill Not Without Controversy
Purple Unions: Thailand

1 kommenttia

Tuollahan suunnilla on myös Vietnam, jossa tasa-arvoisten ihmisoikeuksien tarve on tullut esiin ja poliittiseen keskusteluun.

Saattaa käydä vielä niin että Euraasia ajaa tämän Luoteis-Siperia-Suomen ohi.