Homoavioliitot sallittuja Rio de Janeiron osavaltiossa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Lassi Valve
Ilmakuvaa Rio de Janeiron kaupungista

Rion de Janeiron osavaltion tuomioistuimen tekemä päätös merkitsee, että osavaltiosta tulee Brasilian 11., joka tunnustaa homoavioliitot, vaikka siitä, miten päätöstä sovelletaan, liikkuu ristiriitaisia mielipiteitä.

Rio de Janeiron tuomari Valmir de Oliveira Silva teki päätöksen siitä, että samaa sukupuolta olevien henkilöiden rekisteröityjä parisuhteita pidetään avioliittoina, ja päätös julkaistiin eilen osavaltion virallisessa lehdessä. Jotkut ovat analysoineet ennakkopäätöstä niin, että sitä sovelletaan vain niissä osavaltion kaupungeissa, joissa tuomari on samaa mieltä tasa-arvosta.

Vuonna 2011 Brasilian liittovaltion korkein oikeus päätti, että kaikilla homopareilla on oikeus solmia rekisteröity parisuhde mutta ei avioliittoa. Tällä päätöksellä ”vakiintuneille” pareille suotiin avioparien nauttimat sosiaalietuuksiin, perintöoikeuteen ja veroihin liittyvät oikeudet.

Homoparien oikeudesta solmia avioliitto päättää kukin Brasilian 26 osavaltio itsenäisesti. Joissakin osavaltioissa homoparien on haettava oikeusistuimelta lupaa muuttaa rekisteröity parisuhde avioliitoksi.

Tämän päivän päätös merkitsee sitä, että 15 vuorokauden kuluttua homoparin solmiman liiton julkistamisesta Rio de Janeiron osavaltiossa pari tunnustetaan tuomarin suostumuksella laillisesta aviopariksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Viime vuonna eräs tuomari São Paolon osavaltiossa määräsi, että homopareja oli pidettävä avioliiton solmineina ilman tuomioistuimen suostumusta.

Rio de Janeiron ja São Paolon lisäksi Espíroto Santo, Paraná, Bahia, Alagoas, Ceará, Sergipe, Piauí, Mato Grosso do Sul ja Distrito Federal ovat laillistaneet homoavioliitot.

Pink News (Englanti)
Jornal do Brasil (Brasilia)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!