HS: Yli puolet suomalaisista kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 24

Avioliittolain avaamista samaa sukupuolta oleville pareille kannattaa 57 prosenttia suomalaista. Muutosta vastustaa 34 prosenttia vastaajista.

Asia käy ilmi Helsingin Sanomien TNS Gallupilla teettämästä selvityksestä, jossa tutkittiin kansalaisten suhtautumista kansalaisaloitteisiin. Tutkimus tehtiin puhelinhaastatteluina 19.1. - 27.3.. Haastateltujen määrä oli 1 004 ihmistä. Virhemarginaaliksi ilmoitetaan kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tulos vahvistaa maaliskuussa julkaistua Aamulehden Taloustutkimuksella teettämää kyselytutkimusta, kuten muitakin viime aikojen tutkimustuloksia aiheesta. Aamulehden julkaiseman tutkimuksen mukaan 58 kyselyyn vastanneista kannattaa lakia, joka sallii avioliiton solmimisen myös samaa sukupuolta olevien kesken. Vastustajiksi ilmoittautui 37 prosenttia vastaajista.

HS:n julkaiseman tutkimuksen mukaan lähes kaikki vasemmistoliiton ja vihreiden äänestäjät kannattivat sukupuolineutraalia avioliittoa, kokoomuksen ja Sdp:n kannattajistakin kaksi kolmesta.

Tutkimuksessa kävi myös ilmi, että valtaosa suomalaista haluaa 50 000 nimeä keränneet aloitteet eduskunnan käsiteltäviksi. Puolet vastaajista oli sitä mieltä, että aloite on käsiteltävä perusteellisesti eduskunnassa ja kolmannes haluaa, että aloite johtaa parlamentaariseen päätökseen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Helsingin Sanomat kertoo, että TNS Gallupin selvitys kumoaa pääosin toisinaan esitetyn oletuken siitä, että kansalaisaloitteet olisivat vain äänekkään esijoukon masinoimia julkisuustempauksia.

Käynnissä olevista aloitteista Suomalaiset suhtautuivat myönteisimmin eutanasian sallimiseen. Sitä kannattaa kolme neljästä. Suomalaisten mielestä myös perustulo olisi otettava käyttöön ja ruotsin kieli muutettava valinnaiseksi oppiaineeksi. Sitä vastoin kannabiksen käytön salliminen ja pääkaupunkiseudun ilmainen joukkoliikenne eivät saa tukea.

HS: Kolme neljästä kannattaa eutanasiaa
Samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden kannatus Suomessa selvää

24 kommenttia

  • 1 / 24
  • puppeliassi
  • 7.4.2013, 14.16
kansa kannattaa tasa arvoa, mitä tekee eduskunta?
Jos tältä samaltaiselta kansalta kysyttäisiin, että kannattavatko he tasa-arvoa, prosenttiluku olisi korkeampi.