Jörg Haider

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 16

Jörg Haiderin kuolema liikenneonnettomuudessa on aiheuttanut äärioikeistolaisen hehkutuksen erilaisilla keskustelupalstoilla. Kuoleman syyksi tarjoillaan salaliittoa, ja onnettomuutta tutkitaan sanatarkasti saksankielisistä lähteistä. Aika yllättävä suuntaus kirjoittelussa. Ilmeisesti Haider oli vahvasti joidenkin ryhmien idoli.

Monissa Euroopan maissa hätkähdettiin, kun äärioikeistolaiset puolueet vievät voiton Itävallan vaaleissa. Nuorista äänestäjistä kolmasosa kannatti kahta ääripuoluetta. Ääni-ikäraja laskettiin taannoin 16 vuoteen. Suomessakin tämä asia on huomattu, ja politiikan asianatuntijat ovat jo mm. tv:ssä arveleet, että Suomessa ala-ikäraja ei tule laskemaan Itävallan kokemusten perusteella.

Nuoret eivät mieti menneisyyttä. Haiderin isä oli natsi ja Haider ihaili natseja. Mutta jos hakee oman ehdokkaansa netin vaalikoneesta, voi helposti saada omaksi ehdokkaaksi yllätyskandidaatin. Vaalikone ei arvioi menneitä tekemisiä ja sanomisia. Vaalikone on täynnä tulevaisuuden lupauksia – usein perusteettomia lupauksia. Vaalikoneet ovat erityisesti nuorten suosiossa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

16 kommenttia

Jörg Haider oli Itävallan kiistanalaisin poliitikko. Vaikka hän oli naimisissa, hänen homoseksuaallisuudestaan kulki paljon huhuja. Viimeksi tänä vuonna elokuussa hänen entisen puolueensa (vapauspuolueen FPÖ:n) suunnasta vihjailtiin ikämies Haiderin seurapiireistä.

Jo vuonna 1991 Elfriede Jelinek (myöhemmin kirjallisuuden Nobel-palkittu) nosti esiin Haiderin homoerottisuuden ja hänen nuorista miehistä koostuvan ”haareminsa”. Vuonna 2000 elokuvaohjaaja Rosa von Praunheim outtasi Haiderin hollantilaiselle lehdelle. Monet ovat pitäneet häntä biseksuaalina.

Mutta haittasiko hän aktiivisesti homojen ja lesbojen elämää olleessan vallassa? Siihen ei ole vielä näkynyt HLBTI-sivuilla kannanottoja. Mutta passiivinen hän varmaan oli lainsäädännön kehittämisessä homoille ja lesboille myönteisempään suuntaan.

Äärioikeistolaiset ilmiöt ovat kautta vuosikymmenien olleet pääasiassa nuorten miesten puuhailua. Kun Hitler pääsi valtaan vuonna 1933, valtion johto ja koko valtakoneisto nuoreni kerralla kymmeniä vuosia. Pahamaineiset johtajat olivat 30-40 –vuotiaita. Se oli aika nuorten ihmisten diktatuuria. Ja aikaisemmin syrjäytetyt nuoret löysivät uuden paikan yhteiskunnassa.
Jörg Haiderin kuolema on aiheuttanut monenlaisia kommentaareja. Itävaltalainen homosivusto (?) ggg.at valittelee, että kun Itävallassa Haiderin kuolema aiheutti surua, saksalaiset homot eri keskustelufoorumeilla estoitta haukkuivat kuolleen puoluejohtajan. Eniten siteerattu saksalainen sivusto queer.de selvitteli Haiderista käytyä homokeskustelua, ja mm. niitä kuvia, joita äskettäin hänestä oli otettu kannattajat kainalossaan. Saksalaisissa lukijakommenteissa avoimesti pilkataan vainajaa. Eräskin lukija kommentoi "Nollan arvoinen menetys planeetallemme".

Eikä tämäkään riitä ggg.at -sivuston mukaan. Haider leimataan suoraan neonatsiksi. Ja kerrotaan, miten neonatsit ovat jo panneet Haiderin marttyyriensä galleriaan. Neonatsien mukaan tappaja ilmeisesti oli Israelin Mossad.

*****

Tästä alkaakin mielenkiintoinen vertailu. Suomessa useilla foorumeilla surtiin Haiderin kuolemaa ja epäiltiin teloitusta. Kymmenet kirjoittajat epäilivät mm. Helsingin Sanomien keskustelupalstalla, että Haider on tahallisesti tapettu. Mistä tämmöinen ajatus juontaa juurensa? Ilmeisesti saksalaisista uusnatsipiireistä ja uusnatsien sivuilta. Tuskin muuten tuollainen tappoajatus olisi niin laajalle levinnyt yhden päivän aikana.