Jörg Haider (juttukommentit)

  • 1 / 16
  • vaeltaja2006
  • 11.10.2008 21:05
Jörg Haider oli Itävallan kiistanalaisin poliitikko. Vaikka hän oli naimisissa, hänen homoseksuaallisuudestaan kulki paljon huhuja. Viimeksi tänä vuonna elokuussa hänen entisen puolueensa (vapauspuolueen FPÖ:n) suunnasta vihjailtiin ikämies Haiderin seurapiireistä.

Jo vuonna 1991 Elfriede Jelinek (myöhemmin kirjallisuuden Nobel-palkittu) nosti esiin Haiderin homoerottisuuden ja hänen nuorista miehistä koostuvan ”haareminsa”. Vuonna 2000 elokuvaohjaaja Rosa von Praunheim outtasi Haiderin hollantilaiselle lehdelle. Monet ovat pitäneet häntä biseksuaalina.

Mutta haittasiko hän aktiivisesti homojen ja lesbojen elämää olleessan vallassa? Siihen ei ole vielä näkynyt HLBTI-sivuilla kannanottoja. Mutta passiivinen hän varmaan oli lainsäädännön kehittämisessä homoille ja lesboille myönteisempään suuntaan.

Äärioikeistolaiset ilmiöt ovat kautta vuosikymmenien olleet pääasiassa nuorten miesten puuhailua. Kun Hitler pääsi valtaan vuonna 1933, valtion johto ja koko valtakoneisto nuoreni kerralla kymmeniä vuosia. Pahamaineiset johtajat olivat 30-40 –vuotiaita. Se oli aika nuorten ihmisten diktatuuria. Ja aikaisemmin syrjäytetyt nuoret löysivät uuden paikan yhteiskunnassa.
  • 2 / 16
  • vaeltaja2006
  • 13.10.2008 19:47
Jörg Haiderin kuolema on aiheuttanut monenlaisia kommentaareja. Itävaltalainen homosivusto (?) ggg.at valittelee, että kun Itävallassa Haiderin kuolema aiheutti surua, saksalaiset homot eri keskustelufoorumeilla estoitta haukkuivat kuolleen puoluejohtajan. Eniten siteerattu saksalainen sivusto queer.de selvitteli Haiderista käytyä homokeskustelua, ja mm. niitä kuvia, joita äskettäin hänestä oli otettu kannattajat kainalossaan. Saksalaisissa lukijakommenteissa avoimesti pilkataan vainajaa. Eräskin lukija kommentoi "Nollan arvoinen menetys planeetallemme".

Eikä tämäkään riitä ggg.at -sivuston mukaan. Haider leimataan suoraan neonatsiksi. Ja kerrotaan, miten neonatsit ovat jo panneet Haiderin marttyyriensä galleriaan. Neonatsien mukaan tappaja ilmeisesti oli Israelin Mossad.

*****

Tästä alkaakin mielenkiintoinen vertailu. Suomessa useilla foorumeilla surtiin Haiderin kuolemaa ja epäiltiin teloitusta. Kymmenet kirjoittajat epäilivät mm. Helsingin Sanomien keskustelupalstalla, että Haider on tahallisesti tapettu. Mistä tämmöinen ajatus juontaa juurensa? Ilmeisesti saksalaisista uusnatsipiireistä ja uusnatsien sivuilta. Tuskin muuten tuollainen tappoajatus olisi niin laajalle levinnyt yhden päivän aikana.
  • 3 / 16
  • vaeltaja2006
  • 15.10.2008 16:27
Helsingin Sanomat ei vielä kertonut Haiderin veren alkoholimäärää. YLE kertoi, että se oli 1,8 promillea eli aika kova humala. Helsingin Sanomat on aktiivisesti alkanut käyttää ääripuolueesta nimitystä "laitaoikeisto".

Lukijakommentteja ei vielä ole, mutta tässä asiassa on nyt mukana ikävä sivumaku. Äärioikeisto ajaa hvyiä elintapoja, lain tiukkaa kunnioittamista ja uskoa Jumalaan. Kun toissa päivänä ilmolitettiin Haiderin seuraajasta, Helsingin Sanomien lukijakommenteissa toivottiin "Stefanille" jaksamista ja Jumalan siunausta.
  • 4 / 16
  • Napalmia
  • 15.10.2008 22:20
Kauniimmanpuoleisia ja luustoltaan siroja miehiä epäillään helposti homoiksi.
  • 5 / 16
  • vaeltaja2006
  • 16.10.2008 11:29
Helsingin Sanomat lisäsi promillemäärän vasta myöhemmin illalla. Aluksi kerrottiin, että promillet ylittivät sallitun rajan. Todellisuudessa Haider oli vahvasti humalassa.

Itävaltalaiset lehdet ovat ottaneet asian kahdella tavalla. Osa lehdistä on sulkenut keskustelupalstansa, koska halutaan "rauha kuolleelle". Osassa lehtiä keskustelu käy kireänä. Joissakin lehdissä on myös muisteltu kaikkia niitä lausuntoja ja lausahduksia, joissa Haider on ylistänyt natseja tai puhunut heistä positiivisesti. Minusta hän oli lähellä natsimielisiä. Nyt puolueen imago on pahasti mustunut. Haider tunnettiin rehellisenä ja hän oli hyvin tarkka alkoholinkäytön suhteen. Näin on annettu ymmärtää. Iltapäivälehti kertoi, että uusi puheenjohtaja Stefan oli saattamassa Jörgiä autoon juhlien jälkeen. Eikö hän huomannut Jörgin vahvaa humalaa ja estänyt liikkeellelähtöä vai oliko hän itsekin yhtä juovuksissa.

Koko Haider-asia ei olisi ranneliikkeen juttujen arvoinen, ellei tähän asiaan liittyisi homonäkökulma. Populistipuolueet vastustavat homoliittoja ja Haiderista on juoruiltu julkisuudessa. Näiden asioiden takia olen kirjoitellut aiheesta.

Laakso ja muut tiukempilinjaiset kommunistit kuuluvat äärivasemmistoon heti, kun he vaativat tiettyjen ihmisryhmien syrjimistä ja oikeita kunnon kansalaisia ovat vain omat joukot. Viime aikoina he eivät tietääkseni ole jääneet kiinni tällaisesta. Ovat ehkä tarkkoja puheissaan.

Vielä yksi yksityiskohta: Mistä tiedetään että nopeus oli 142 km tunnissa? Lehtitiedon mukaan VWn asiantuntijat selvittivät nopeuden auton tietokoneesta.
  • 6 / 16
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 16.10.2008 14:47
Minulla on sellainen arvelu, että nykyaikaisten autojen ajotietokoneet juoruavat mm. autokauppiaille enemmän kuin haluaisimme sallia. Käytettyä autoa myydessä on turha enää mennä säveltämään autokauppiaalle tarinoita auton tilasta. Hän voi lukea ne suoraan tietokoneeltaan. Tässä olisi asia, jota jonkun pitäisi hieman tutkia. En yhtään ihmettele, että Haiderin nopeus saatiin tiedoksi varsin tarkasti.
Haiderin virka-autona oli VW Phaeton, jossa on ihan varmasti ollut navigaattori. Navigaattori mittaa auton nopeuden koko ajan vertaamalla auton paikkaa satelliitin paikkaan, muuten koje ei tietäisi missä kohtaa reittiä ollaan ja sen muisti on luultavasti suht helppo purkaa.
  • 8 / 16
  • Napalmia
  • 16.10.2008 17:11
Erikoista, ettei kukaan tilaisuudessa olleista huomauttanut miehelle, ettei ole ajokunnossa, kun varmaan tiesivät, että ajaa autollaan kotiin.
  • 9 / 16
  • Public eye
  • 16.10.2008 17:38
Tuskinpa kenelläkään oli halua alkaa huomauttelemaan puolueensa suvereenille nokkamiehelle yhtään mitään, mikä olisi saattanut viitata siihen, että tämän om arvostelukyky asetetaan kyseenalaiseksi. Itävalta on myös "hieman" erilainen kulttuuri kuin Suomi, monessakin suhteessa.
Kun auto on päin ojan pohjaa, navigaattori todennäköisesti näyttää nopeudeksi 0 km/h. Lisäksi niissä ei ainakaan vielä ole muistia, joka tallettaa ajonopeudet kuin ajopiirturi ikään. Eli ilmeisesti tutkijat eivät juurikaan kostu navigaattorista sinänsä.

Sen sijaan itsekin uskon siihen, että VW :n ajotietokone on voinut kerätä ajotietoja joltain aikaikkunalta ja tallettanut niitä muistiinsa. Sellainen toiminne on hyvä, jos auton järjestelmiin tulee hetkellisiä häiriöitä. Voidaan jälkikäteen huollossa tutkia mitkä olivat yleiset parametrit ja auton tila häiriön ilmaantuessa ja mahtaako niillä olla sitten jotain tekemistä häiriön kanssa. Mutta kun en tunne VW:n ajotietokonetta, tämä on vain arvailua.
  • 11 / 16
  • vaeltaja2006
  • 16.10.2008 20:29
Heti Haiderin onnettomuuden jälkeen keskustelupalstat täyttyivät erilaisilla salaliittoteorioilla. Hesarin keskustelupalstalla oli mm. tällainen salaliittoteoria:
Haider ajoi ojaan. Kuvissa ei ojaa kuitenkaan enää ole.
  • 12 / 16
  • vaeltaja2006
  • 16.10.2008 20:44
Googletamme "Haideria" ja "homoa"


Modernein keino selvitellä totuuksia on googlettaa. Jos lehdet eivät kerro totuutta, googlen hakukone ehkä kertoo. Kokeillaan. Haider on kuulemma viettänyt syntymäpäiväjuhlia ennen ikävää onnettomuutta. Ja syntymäpäivien pitopaikaksi on ilmoitettu kapakka Klagenfurtissa. Paikan nimi on Telepolis-sivuston mukaan "Stadtkrämer". Googlettamalla löytyy heti paikka. Siitä mainitaan googlen hakusivulla: "Skenekapakka Klagenfurtissa. Homokapakka Klagenfurtissa. Ajankohtaiset tapahtumat ja kuvia".

Asiaa ihmetellään myös tällä sivulla: Juopotteliko Haider homokapakassa?
http://scoop.at/tag/stadtkr%C3%A4mer+klagenfurt+schwulenlokal


En ehdi selvittää asiaa pidemmälle, koska lähden matkoille ja palaan vasta ensi viikon puolella. Mutta kiinnostava tieto.
Mieleeni tuli myös jo hyvin varhaisessa vaiheessa mahdollisuus, että Haider ei ollut tulossa suoraan puolueen tilaisuudesta, koska yö oli jo aika pitkällä. Julkisuuteen tuskin hevillä kuitenkaan päästetään tarkempia tietoja hänen liikkeistään. Huhuja ja yksittäisten silminnäkijöiden enemmän tai vähemmän luotettavia lausuntoja se ei kuitenkaan pysty estämään.

Tuosta auton tekniikasta Helsingin Sanomat kirjoitti 12.10.:
"Poliisin mukaan Haiderin pahoin romuttuneen auton nopeusmittari oli pysähtynyt näyttämään 142 kilometrin tuntinopeutta.
Nopeusrajoitus kyseisellä tieosuudella on 70 kilometriä tunnissa.
Oe24.at-uutissivuston mukaan onnettomuustutkinnassa on myös selvinnyt, että Haiderin auton tekniikka jarrut mukaan lukien oli kunnossa. Uusi auto oli ollut Haiderin käytössä vasta kolme kuukautta."
  • 14 / 16
  • vaeltaja2006
  • 16.10.2008 20:57
Vielä tämä viesti, ennen kuin pakkaan repun lähtövalmiiksi:

Itävaltalaiset lehdet ovat erittäin varovaisia. Iltapäivälehti kirjoittaa ainoastaan, että Haiderin illan tapahtumissa on aukkoja. Ja paras kaveri ja seuraaja Stefan kieltäytyy kertomasta mitään.

http://www.krone.at/krone/S25/object_id__117709/hxcms/index.html

Sivun voi kääntää huonolle suomen kielelle tämän käännöskoneen avulla:
http://translate.google.com/translate_t#
Erään itävaltalaisen uutisen mukaan Haider siirtyi tilaisuudesta poistuttuaan Klagenfurtilaiseen ”pintapaikkaan” juhlistamaan maljoin eräitä syntymäpäiviä.

Tietojen mukaan hänet tarjouduttiin sen jälkeen kuljettamaan kotiin, mutta Haider kieltäytyi tarjouksesta. Onnettomuus tapahtui pian tämän jälkeen.

Kyseistä "pintapaikkaa" kuvaillaan englanniksi näin:

"The bar “Zum Stadtkrämer“ is particularly popular for men. Also in the centre of the city, this bar is one that now has to be included as an essential part of the daily life of the Gay Community in Klagenfurt. You’ll find the bar at Spitalgasse 11."

Uutislinkki (saksaksi) http://kaernten.orf.at/stories/315178/

Tiedot Klagenfurtin homopaikoista (englanniksi): http://www.fanguide2008.net/index.php?id=185

Heti perään on tietysti todettava, että käynti myös homopaikkana tunnetussa suositussa baarissa ei sinänsä todista yhtään mitään. Vert. esim. dtm