Viro: Kristillinen organisaatio kerää nimiä samaa sukupuolta olevien parisuhteiden virallistamista vastaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Tallinnan vanhakaupunkia. Olevisten kirkko on näkyvin maanmerkki.

Kristillistaustainen säätiö aikoo kerätä Virossa toukokuun 12. päivään mennessä vähintään 10 000 allekirjoitusta samaa sukupuolta olevien parisuhteiden virallistamista vastustavaan vetoomukseen ja antaa ne parlamentille.

Monien ihmisten postilaatikkoon on viime päivinä ilmestynyt kyseinen vetoomus, jossa kutsutaan taistelemaan suunnitteilla olevaa avoliittolainsäädäntöä vastaan. Avoliittolainsäädäntö koskisi myös samaa sukupuolta olevia pareja.

Vetoomuksen teksissä sanotaan, että avioliitto- ja perheinstittuutioita pyritään määrittelemään uudelleen lainsäädännössä yhä voimakkaammin, rinnastamalla näihin myös homosuhteet, ja oikeusministeriössä valmistellaan luonnoksia parisuhdelainsäädännöstä, joka koskisi myös samaa sukupuolta olevien parisuhteita. Säätiö esittää huolensa siitä, että samaa sukupuolta olevien parisuhteiden virallistamisen myötä lapsille aletaan puhumaan homoseksuaalisesta elämäntavasta eheänä ja moraalisesti hyväksyttävänä itsensä toteuttamisen mahdollisuutena.

Nyt käynnistynyt homoliittojen vastainen nimenkeruukampanja Viron LGBT-yhdistyksen mukaan vihaan yllyttävä. Järjestön puheenjohtaja kertoo, että poliisiin aiotaan olla yhteydessä, vaikka nykyinen lainsäädäntö ei suojaa riittävässä määrin tällaiselta toiminnalta.

Viron presidentin neuvonantajanakin toimiva valtiotieteilijä Iivi Anna Masso on todennut Postimees-lehden verkkosivuilla näkevänsä nimenkeruukampanjan vihakampanjana. Masso hämmästelee sitä, että kirjekampanjan tekijät väittävät edustavansa kirkkoa, mutta joissain pohjoismaissa luterilainenkirkko vihkii homopareja. Hänen mukaansa Pohjoismaissa keskustelu on aivan toisella tasolla ja homojen parisuhteita vastustava taistelu on hänestä suuren suvaitsemattomuuden merkki ja vihaan yllyttämistä. Masso myös muistuttaa, että tällaiset kampanjat kertovat kaikenlaista yhteiskunnasta. Ruotsissa tai Suomessa olisi tällaista kampanjaa vaikea kuvitella. Hän huomauttaa myös, että Britannian kuningatarkin on epäsuorasti ilmaissut tukevansa homojen oikeuksia. Masso esittää kysymyksen siitä, että mihin Viro kuuluu - miksi tässä asiassa pitää elää edellisiä vuosisatoja.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Myös Viron ihmisoikeuksien keskuksen johtaja Kari Käsper sanoo, että samaa homoparien yhteiselämän salliminen ei ole hyökkäys perheitä vastaan sillä nykyisinkin on erilaisia perheitä. Myös hän pitää allekirjoituskampanjaa syrjivänä ja vihaan yllyttävänä. Varsinaisen kohteen lisäksi kampanjan viesti solvaa Käsperin mukaan myös yksinhuoltajaperheitä ja perheitä, joissa vanhemmat ovat eronneet.


Sihtasutus Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks (Säätiö Perheen ja Perinteiden Puolustukseksi) kertoo verkkosivuillaan toimivansa kristilliselle opetukselle tukeutuvan perheen, moraalisääntöjen, ihmisarvon ja -oikeuksien sekä omaisuutta kunnioittavan perinteisen yhteiskuntajärjestyksen ja eurooppalaisen kulttuuriperinnön suojelemisen puolesta kaikilla yhteikuntaelämän aloilla.

Järjestö aloitteli nimenkeruuprojektia jo marraskuussa 2012 ja suunnitelmissa oli luovuttaa 10 000 nimeä Viron eduskunnalle eli riigikogulle 1.3.2013, mutta asia viivästyi.

***

Viron oikeusministeriö on vuodesta 2009 lähtien selvittänyt avosuhteita säätelevän lainsäädännön luomista. Vuoden 2011 keväällä oikeuskansleri huomautti, että nykyiset järjestelyt eivät takaa avokumppaneille riittävää oikeudellista suojaa. Nykyinen tilanne, jossa samaa sukupuolta olevilla pareilla ei ole mitään lain suojaa, ei ole myöskään sopusoinnussa perustuslain kanssa.

Elokuussa 2011 oikeusministeriö ehdotti parlamenttipuolueille avoliittolainsäädännöstä neljää eri vaihtoehtoa, joista saatujen näkemysten ja ehdotusten perusteella on laadittu elämänkumppanuuslainsäädännölle pohja.

Suunnitellun lainsäädännön on tarkoitus etenkin suojella lapsia ja suhteiden heikompaa osapuolta, esimerkiksi antamalla lisäturvaa sille osapuolelle, joka jää hoitamaan kotiin lapsia.

Toinen ehdotus antaisi kansalaisille mahdollisuuden myös rekisteröidä parisuhteen. Mahdollisuutta voisivat käyttää kaikki parit, riippumatta siitä, ovatko osapuolet eri vai samaa sukupuolta. Parisuhdesopimus solmittaisiin notaarilla ja siihen voisi sisältyä taloudellisiin asioihin liittyvien määritysten lisäksi myös sopimuksia elatusvelvoitteista ja perintöasioista.

Avoliittolakiprojektin etenemisvauhti on kuitenkin ollut hidas ja samaa sukupuolta olevien parisuhteiden kohdalla varsinainen käytännön selvittely on aiottu aloittaa vasta vuoden-parin päästä. Postimees-lehti huomauttaa, että kristillisen säätiön toiminta nostaa nyt lähes jäissä olevan asian esille, toisin kuin säätiön piirissä ehkä toivottaisiin.

Reformipuolue ja sosiaalidemokraatit ovat ilmaisseet kannattavansa sukupuolineutraalia avoliittolainsäädäntöä, kun taas Isänmaan ja Res Publican liitto (IRL) ei ole valmis hyväksymään minkäänlaista avosuhteet virallistavaa lakia.

Postimees: Kristlik organisatsioon kogub allkirju samasooliste kooselu seadustamise vastu
Parisuhdekeskustelu kuumenee Virossa
Virossa parisuhdelainsäädäntö edelleen työlistalla

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!