Suomen Kuvalehti otti esille presidentti Niinistön ihmisoikeuslinjan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 9

Suomen Kuvalehden laajassa arviossa presidentti Niinistön idänpolitiikasta (SK 11/2013, s. 22-) on mukana myös kannanoton kaihtaminen Venäjän seksuaalivähemmistöjen tilanteesta. Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson huomauttaa lehdessä, että talous on vain osa ulkopolitiikkaa ja Suomen mielestä ulkopolitiikkaan kuuluvat myös ihmisoikeuskysymykset. Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen näkee tilanteen ongelmallisena, kun joskus valta Venäjällä vaihtuu.

Vieraillessaan Moskovassa presidentti Niinistö sanoi seksuaalivähemmistöjä koskevan lainsäädännön olevan Venäjän sisäinen asia, koska duumassahan lait säädetään. SK:n toimittaja Susanna Niinivaara palauttaa jutussa mielin sen, että elokuun suurlähettiläspäivillä Niinistö oli sanonut, ettei Venäjän oikeusvaltiota, demokratiaa ja ihmisoikeuksia koskevista ongelmista pidä vaieta. - Se ei ole kenenkään etu, oli presidentti sanonut.

Professori Teivainen pitää "harmillisena", että Niinistö ei pidä sanoistaan kiinni. - Ihmisoikeuskysymysten rajaaminen ulos keskustelunaiheista on selkeä osoitus Suomen ihmisoikeuspolitiikan hampaattomuudesta, sanoo Teivainen.

Se on Teivaisen mielestä paitsi moraalisesti väärin myös käytännön politiikan kannalta ongelmallista. - Jos syntyy mielikuva, että Niinistö on kumarellut ihmisoikeuskysymyksissä liikaa oman taustapuolueensa kokoomuksena venäläisen veljespuolueen Yhtenäisen Venäjän linjaa, se voi olla ongelma myös reaalipolitiikassa vallan joskus vaihtuessa Venäjällä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtajan Frank Johanssonin mukaan ei ole hyvä asia, jos Suomen presidentti rajaa keskustelunaiheet Venäjän presidentin kanssa talouteen. - Pitäisi pystyä nostamaan pöydälle myös erimielisyydet. - Jos ei ole aikaa käydä ihmisoikeuskysymyksistä pitkää keskustelua, niin ainakin pitäisi tehdä markkeeraus: nämä ovat meille tärkeitä asioita. - Näette asian ehkä eri lailla, mutta näin me sen näemme.

SK:n toimituksellisessa tekstissä todetaan, ettei Niinistö sisnänsä kaihda arvoista puhumista. Toistaiseksi hänelle näyttää kuitenkin olevan tapana herättää arvokeskustelua vain kotimaassa ja kotimaisista aiheista.

9 kommenttia

"Vieraillessaan Moskovassa presidentti Niinistö sanoi seksuaalivähemmistöjä koskevan lainsäädännön olevan Venäjän sisäinen asia, koska duumassahan lait säädetään."

Niinistölle ei _oikein_ tunnu pälkähtävän päähänsä, että lähinaapuri Venäjän tilanne vaikuttaa myös konkreettisesti suomalaisiin, esim. kun suomalainen naispari tai miespari kävisi lomailemassa Pietarissa ja haluaa pitää sielläkin ihan normaalisti toisiaan kädestä kiinni, halata tai antaa toisilleen suukon, julkisesti. -Ssepä voi olla heille siellä sakotettavaa, jopa vaarallista.

Sama ongelma tulee vastaan suomalaisille myös Saharan eteläpuolisessa lähetyssaarnatussa Afrikassa, monessa muussakin maassa, mukaanlukien arabimaista ne äärimielisimmät.

Venäjään verrattuna Suomessakinhan on kristinuskontojen harrastusta, sekä myös luonnostaan seksuaalivähemmistöjä, joista Suomessakaan viimeksimainitut eivät ole se ongelmien aiheuttaja.

Mutta Niinistön Venäjän vienninedistämis-käynneistähän meille mieleen on jäänyt se, että Sauli pelaa jääkiekkoa samassa joukkueessa Putinin kanssa, heille yhteisiä vastustajia vastaan, ihan kuin taannoin Keisarillisen autonomisessa Suomessa ikään. Ja siitäkin huolimatta, ettei Suiomessa kait valmisteta luistimia, jääkiekkomailoja, eikä peliasuja - ja että suomalaiset haluavat aina voittaa Venäjän, jääkiekossakin, eikä voiton jakaminenkaan suomalaismieliä tyydytä. Sauli liikkui siis hyvin heikoilla jäilllä Putinin kanssa, puuhatessaan sillai miesten kesken.

Kommenttia muokattu: 15.03.2013 klo 14:40
Putinhan ilmoitti, että talvisodassa oli kyse "rajantarkistuksesta".
Voi Vittu!!!!!!!
Rajat kiinni. Nyt. Suomessa asuvien venäläisten perusteellinen syynäys ja tarvittaessa karkottaminen. Ehkä Johan Bäckman voisi mennä siinä sivussa.

Ihan oikeasti. Vituttaa!!!

P.S. Ei perussuomalainen.