Unkari: Kohuttu perustuslain muutos hyväksyttiin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 9
Barroson kirje Unkarin pääministerille, alkuosa, lähetetty perjantaina

Tänään maanantaina Unkarin parlamentti hyväksyi suurella äänten enemmistöllä kohutun perustuslain muutoksen. Maan sisältä tuli paljon vastalauseita, ja viime päivinä on ollut mielenosoituksia perustuslain muutoksia vastaan. Myös ulkomailta, mm. EU:sta on protestoitu, mutta mikään ei vaikuttanut parlamenttiin, jossa päätös tehtiin maanantaina iltapäivällä Fideszin enemmistöllä. Oppositio äänesti tyhjää tai poistui salista. Barroson kirje on viime perjantailta.

Parlamentin istunto alkoi pääministerin puheella. Yllätys, yllätys. Hän ei puhunutkaan perustuslain muutoksesta ,vaan hän puhui siitä, miten hallitus pitää kurissa tavallisen unkarilaisen elinkustannuksia, erityisesti sähkö- ja lämmityslaskuja. Hallitus pakkoa käyttäen alensi jokin aika sitten sähköfirmojen taksoja useilla kymmenillä prosenteilla yksipuolisella päätöksellä. Firmat veivät asian oikeuteen, ja oikeus päätti viime viikolla nostaa taksoja takaisinpäin. Nyt pääministeri haukkui liikeyritykset kovin sanoin epäisänmaallisiksi, hävyttömiksi riistäjiksi, jotka vievät tavalliselta kansalta rahat. Ja oikeudenpäätös on häpeällinen, kansaa vastaan. Puhe oli äärimmäisen populistinen, oikeuslaitosta loukkaava ja tarkoitettu peittämään kohu, joka syntyi perustuslain muutoksista. Kyllä kiinnostaa, löytyykö ulkomaisilta yrityksiltä intoa investoida Unkariin, jossa valtiovallan asenne yritystoimintaa kohtaan on noin vihamielinen. Forintin arvo on viime päivinä jälleen laskenut.

Nyt jäädään odottelemaan, miten käy vanhoille perustuslakituomioistuimen päätöksille. Periaatteessa kaikki vanhat päätökset ovat pätemättömiä. Yksi sellainen päätös koskee rekisteröityä parisuhdetta. Laki rekisteröidysstä parisuhteesta hyväksyttiin parlamentissa, olikohan se vuonna 2008, ja se vietíin perustuslakituomioistuimeen. Perustuslakituomioistuin teki lakiin muutosesityksiä, ja sen jälkeen muutettuna laki hyväksyttiin uudelleen parlamentissa. Nyt on päätetty, että perustuslakituomioistuimen vanhat päätökset ovat pätemättömiä..

Barroson kirjeen loppuosa
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

9 kommenttia

Mikäli Persut joskus tulevat valtaan Suomessa, tämä on meidän kohtalomme...
Älä pelkää Pete, ei tule vaikka kuinka nousisivat valtaan. Niillä kun ei ole pokkaa ottaa vastuuta mistään kivuliaista päätöksistä kuin esimerkiksi EU. Puolue tullaan aina muistamaan rakkikoiran rääkymisistä, mutta vastausten antamisesta ei ole tietoakaan!