Budapestissa osoitettu mieltä perustuslakimuutoksia vastaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 13
Tämän plakaatin viesti on: perhe on rakkautta eikä lakikirjan pykäliä

Useiden tuhansien ihmisten mielenosoitus kokoontui Budapestin parlamenttitalon lähelle tänään iltapäivällä. Osoitettiin mieltä perustuslain muutoksia vastaan. Perustuslakiin on tulossa suuri määrä muutoksia, joilla "sementoidaan" kiistanalaisia lakipykäliä vuosikymmeniksi. Esim. perhe tullaan perustuslain muutoksella määrittelemään niin, että perheiksi ei lasketa lapsettomia pariskuntia, avopareja (vaikka olisi lapsia) eikä samaa sukupuolta olevia pareja tai sateenkaariperheitä. Taustalla on kristillinen ideologia. Yleensä perhettä ei määritellä minkään maan perustuslaissa, koska perhemuodot muuttuvat ajan myötä.

EU-komissiosta Barroso on ottanut eilen yhteyttä Unkarin pääministeriin Orbaniin ja ehdottanut, että perustuslain muutokset lykätään tuonnemmaksi, mutta maata johtava Fidesz-puolue ilmoittaa, että lakimuutokset tehdään maanantaina painostuksesta huolimatta.

Jo torstaina Budapestissa oli tapahtuma, joka sai suurta huomiota mediassa. Valtaa pitävän Fidesz-puolueen päämajan edusta ja puutarha vallattiin. Noin 60 aktiivin ryhmä kiipesi yli aitojen ja ryhtyi istumalakkoon. Tapahtumalla vastustettiin perustuslain muutoksia. Plakaateissa muistutettiin mm. siitä, että perhe muodostuu rakkaudesta ja muista perheenjäsenistä huolehtimisesta eikä perustuslain määräyksistä.

Fidesz-puolueen aktivistit hälyttivät paikalle vastamielenosoittajia, mm. pelätyn ja aggressiivisen Fidesz- ja Jobbik-mielisen Ferencvárosin jalkapallofanien ryhmittymän. Poliisi piti joukot erillään, eikä välikohtauksia syntynyt. Unkarissa käytetään Venäjän mallia: jalkapallohuligaanit lähetetään hakkaamaan homoja ja toisinajattelevia "liberaaleja". Itäisessä Euroopassa on tyypillistä, että äärikansalliset ja uskonnolliset ryhmittymät ovat valmiita väkivaltaan vastustajiaan vastaan.

Tämä kuva on levinnyt mediassa, kansallismielinen kiihkoilija hallituksen puolella

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

http://hungarianspectrum.files.wordpress.com/2013/03/gyaszol-a-nemzet2-nepszabadsag-kurucz-arpad.jpg?w=595&h=421

Maanantaina parlamentti ilmeisesti päättää lopullisesti perustuslain muutoksista, ja sen jälkeen Unkarissa on vain kahdenlaisia perheitä: isä, äiti ja lapsia tai avioeroperheitä, joissa on yksinhuoltaja ja lapsia. Erilaiset perhetuet kohdistuvat vain tällaisille perheille. Muunlaiset "perheet" eivät ole enää perheitä.

Perustuslain muutokset koskevat monia muitakin asioita, mm. perustuslakituomioistuimen asemaa, asunnottomien asemaa, kirkkojen asemaa, opiskelijoiden asemaa, jne. Maanantaisessa perustuslain muutosesityksessä on 25 sivua muutoksia. Joulukuussa perustuslakituomioistuin kumosi kaikki näitä asioita koskevat lait, mutta nyt ne viedään perustuslakiin, jolloin niitä ei voi kumota.

Saksa, Hollanti, Tanska ja Suomi ovat ulkoministeriensä äänellä ottaneet kantaa tämäntyyppisiin tapahtumiin, joissa jokin EU-maa ei tue eurooppalaiseen demokratiaan kuuluvia arvoja. Yhteisessä kirjelmässä vaaditaan, että EU:lla pitää olla jokin keino saada Unkarin kaltaiset maat ojennukseen. Rangaistus voisi olla esim. EU-tukien pienentäminen.

13 kommenttia

Saksa, Hollanti, Tanska ja Suomi ovat ulkoministeriensä äänellä ottaneet kantaa tämäntyyppisiin tapahtumiin, joissa jokin EU-maa ei tue eurooppalaiseen demokratiaan kuuluvia arvoja. Yhteisessä kirjelmässä vaaditaan, että EU:lla pitää olla jokin keino saada Unkarin kaltaiset maat ojennukseen. Rangaistus voisi olla esim. EU-tukien pienentäminen.

* Miten niin EU tukien pienentäminen, potkut koko EU:sta, me pärjätään ilman Unkaria, mutta Unkari ei pärjää ilman EU:ta!

Sitä ihmettelen, mitä miksi Suomi tossa listalla mainitaan, ei ole Suomella varaa aukoo päätään yhtään. Valiokunnan päätös sen jo kertoi!
Amnesty Internationalin pääsihteeri on tänään kääntynyt Unkarin pääministerin puoleen ja pyytänyt, että perustuslakimuutokset siirretään myöhemmäksi, jotta ehditään sovittaa muutokset kansainvälisten ihmisoikeussopimusten mukaisiksi.