HS: Kansanedustaja väittää häntä painostetun avioliittolakialoitteen suhteen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 15

Kansanedustajana ja lakivaliokunnan jäsenenä toimiva perussuomalaisten Arja Juvonen on ilmaissut kokeneensa, että häntä painostettiin ankarasti äänestämään valiokunnassa tasa-arvoisen avioliittolain käsittelyn puolesta.

Asiasta kertoi Helsingin Sanomat.

Juvosen mukaan painostus tuli vihreistä SDP:stä ja vasemmistoliitosta. Juvonen kertoo painostusta tapahtuneen esimerkiksi eduskuntatalon käytävillä ja tekstiviestein.

Helsingin Sanomien mukaan valiokunnan kokouksen alla kerättiin myös lisää nimiä kansanedustajien aloitteen taakse, mutta lisänimiä ei tuotu kokoukseen. Lisäksi HS:n mukaan valiokunta oli keksustellut myös suljetun lippuäänestyksen mahdollisuudesta, etteivät ihmisten henkilökohtaiset kannat tulisi esiin.

SDP:n Suna Kymälinen sanoo Helsingin Sanomissa, ettei ole kuullut painostamisesta. Hän pohtii Juvosen motiiveja painostusväitteisiin. Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen kertoo puolestaan kysyneensä Juvoselta, voisiko tämä äänestää aloitteen puolesta, koska oli vaalikoneessakin ottanut myönteisen kannan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Helsingin Sanomien mukaan Juvonen pitää vääränä asian tuloa käsittelyyn julkisen paineen kautta. Valiokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund (kok) varmisti puhemiesneuvostolta menettelynsä oikeellisuuden, kun ei aluksi ottanut aloitetta käsittelyyn.

Juvonen kertoo Helsingin Sanomissa äänestäneensä perussuomalaisten homoavioliittoja vastustavan ryhmäpäätöksen mukaan. Hän ilmaisi, ettei halunnut "vehkeillä omaa ryhmää vastaan". Juvosen mielestä olisi myös ollut epäreilua nostaa yksi lakialoite ohituskaistaa myöten käsittelyyn, samalla kun muita aloitteita on jonossa.

Lakivaliokunnan hylättyä kansanedustajien lakialoitteen tasa-arvoisesta avioliitosta, edistetään asiaa seuraavaksi kansalaisaloitteen kautta. Tasa-arvon päivänä 19. maaliskuuta on määrä käynnistää kannatusilmoitusten kerääminen kansalaisaloitteelle avioliittolain uudistamisesta tasa-arvoisemmaksi.

HS: Kansanedustaja syyttää homoliittoaloitteen ajajia painostuksesta

15 kommenttia

Sääli- ja sympatiapisteiden kerjääminen Juvosella mielessä.
Juvosen kommentit vaikuttavat selittelyltä ja tekosyiltä. Poliittisessa, julkisessa tehtävässä joutuu auttamatta kohtaamaan lobbausta asian jos toisenkin vuoksi. Jos sellainen koetaan painostukseksi, olisi noin herkkänahkaisen henkilön syytä hakeutua muualle.

Perussuomalaisten käyttäytymistä seurattuani olen havainnut heidän katsovan oikeudekseen tölviä muita mielin määrin. Jos heihin kohdistuu moitteita, herkkänahkaisuus näkyy oitis, puolueen puheenjohtajaa myöten. Timo Soinin retoriikka ei toiminut BBC:n Hardtalk-haastattelussa. Kun häntä moitittiin asiasta, Soini veti kapallisen herneitä nenäänsä.