Anne Holmlund: Homoliittolakialoite lakivaliokunnan käsittelyyn, jos enemmistö niin haluaa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 8

Tv-uutiset kertoi tänä iltana, että lakivaliokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund on tehnyt tutkimuspyynnön eduskunnan puhemiesneuvostolle. Vihreät ja SDP ovat arvostelleet Holmlundia, koska homoliittolakialoite ei ole edennyt . Holmlund syyttää Ville Niinistöä ja Mikael Jungneria valehtelusta.

Homoliittoja ei saatu hallitusohjelmaan kristillisdemokraattien vastustuksen vuoksi. Silloin sovittiin, että asia järjestetään lakialoitteen kautta. Lakialoitteseen ei kuitenkaan saatu kuin noin 70 kansanedustajan kannatus. Monet niistä, jotka ennen vaaleja olivat vakuutelleet myönteistä asennettaan, eivät allekirjoittaneet lakialoitetta. Lakialoite on nyt haudattu. Tv-uutisissa Holmlund kertoo, että tämä on normaali menettelytapa kaikissa valiokunnissa. Jos yli 100 kansanedustajaa allekirjoittaa lakialoitteen, lakialoite lähtee vastaavaan ministeriöön lausunnolle.

Nyt kun Englannissa ja Ranskassa parlamentit ovat äänestäneet homoavioliittojen puolesta, sosiaalisessa mediassa on runsaasti ihmetelty Holmlundin toimia. Myös sanomalehdissä tilannetta seurataan. Näyttävästi ovat olleet äänessä vihreiden Ville Niinnistö ja sosialidemokraattien Mikael Jungner. Anne Holmlund on nyt niin närkästynyt tästä huomiosta, että hän on päättänyt pyytää puhemiesneuvostolta kannanottoa siitä , onko hän toiminut oikein. Anne Holmlund paheksuu, että kumpikaan, Niinistö tai Jungner, ei ole puhunut hänen kanssaan suoraan, ja toinen näistä on vielä ministeri. Holmlundin mukaan hänestä on esitetty ”valheellista ” tietoa. ’Valheellinen’ on eduskunnassa pannassa oleva sana.

Ministeri Ville Niinistö toivoo Holmlundin rauhoittuvan ja ajattelevan niitä, joita tämä asia eniten koskee eikä keskitytä muotoseikkoihin.

Holmlund lupaa homoliitot esityslistalle, jos valiokunnan enemmistö niin haluaa. Toistaiseksi asiaa ei ole edes kysytty valiokunnalta. Kansanedustaja Jungner kertoi tv-uutisissa, että seuraavassa valiokunnan kokouksessa asia varmasti otetaan esille. Lisäksi valmistellaan parhaillaan kansalaisaloitteen nimien keruuta. Siinä tarvitaan 50 000 kansalaisen allekirjoitus, jolloin eduskunta ottaa asian käsittelyyn.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tänään torstaina eduskunnan johto ei antanut Anne Holmlundille lausuntoa hänen toiminnastaan. Holmlund itse ei ollut puhemiesneuvoston kokouksessa läsnä.

Ilmeisesti paine avioliiton avaamiseen homoille ja lesboille lisääntyy, kun maa toisensa jälkeen tekee asiassa positiivisia päätöksiä.

8 kommenttia

Tämä koko tilanne on hieno mediasaavutus HLBT-tasa-arvolle. HS:n uutinen sunnuntaiaamuna ja vihreiden Niinistön ripeä tarttuminen aiheeseen osuivat sopivaan uutisaikaan.