Niinistö Eho Moskvyi -radion ohjelmassa: Homolait ovat Venäjän sisäinen asia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 37

Presidentti Niinistön vierailu Moskovassa on jatkunut jo kolmatta päivää. Eilen aamulla hän vastaili Eho Moskvyi –radion ohjelmassa kuuntelijoiden kysymyksiin. Oli tullut kysymys Venäjän homolaeista ja homovähemmistön asemasta. Homolakeja Niinistö kommentoi lyhyesti: Ne ovat Venäjän duuman päätettävissä oleva asia. Muuta sanottavaa Niinistöllä ei ollut tähän asiaan. Ihmisoikeusnäkökulmaa Niinistö ei nostanut mitenkään esiin, ei myöskään poliisin kovia otteita, vaikka jokainen suomalainen on nähnyt tv-kuvissa, miten kovakouraisesti poliisi kohtelee venäläisiä seksuaalivähemmistöön ja oppositioon kuuluvia.

Yle Uutisten kirjeenvaihtaja Marja Manninen kertoo Ylen uutisessa, että tunnelma lähetyksessä oli koko ajan rento. Aloitettiin lapsikohusta, ja siitä puhuttiin pitkään. Selviteltiin myös viisumiasioita. Putinia Niinistö kehui loistavaksi ”keskushyökkääjäksi”.

Ohjelman puolenvälin jälkeen kysyttiin, miten Suomessa suhtaudutaan seksuaalivähemmistöjen asemaan ja heitä koskeviin säädöksiin. Erityisesti pyydettiin Niinistöä, ettei hän vastaa sen olevan Venäjän sisäinen asia. Eihän täällä missään tyhjiössä, vakuumissa, eletä. Niinistö vastasi: ”Suomessa seurataan hyvinkin tarkoin Venäjän keskustelua. Lapsiasioissa suomalaiset ovat olleet järkyttyneitä esitetyistä väitteistä. Mitä tulee homokeskusteluun, meillä varmasti linja on liberaalimpi. Mutta ei tässä mistään vakuuumeista ole kysymys, jos totean, että maan lainsäädäntö on kuitenkin sen maan parlamentin käsissä. Se on duuman käsissä.”

Ohjelma kesti 45 minuuttia, ja se on kuunneltavissa netissä. Koska Niinistö vastaa suomeksi, ohjelmaa voi kuunnella myös ilman venäjän osaamista.

http://cdn.echo.msk.ru/snd/2013-02-13-razvorot-morning-1001.mp3

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=fi&ie=UTF8&prev=_t&rurl=translate.google.fi&sl=ru&tl=en&u=http://www.echo.msk.ru/sounds/1009844.html&usg=ALkJrhhnvrbidG7Pz3bA5KYMkmLnOTj0yg

Koko haastattelu on tekstinä nettisivulla ja tässä on googlekäännös englanniksi:

http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=fi&ie=UTF8&prev=_t&rurl=translate.google.fi&sl=ru&tl=en&u=http://www.echo.msk.ru/programs/razvorot-morning/1009844-echo/&usg=ALkJrhhyyGf_xxOCL5S91HKRAU7GxpZSaw


*****

Eho Moskvy on ensimmäinen Neuvostoliiton aikana perustettu puhe-radioasema. Sen omistaa valtiollisen Gazprom-konsernin mediayhtiö. Jotkut arvioitsijat pitävät sitä ”viimeisenä sananvapauden linnoituksena” Venäjällä.

Kaksi päivää sitten Seta vaati kannanotossaan, että Niinistön tulee nostaa keskusteluissa esiin Venäjän huolestuttava ihmisoikeustilanne. Venäjä rikkoo parhaillaan Euroopan ihmisoikeussopimusta, johon maa on sitoutunut. "Valtaosa Eurooppaa on johdonmukaisesti tunnustanut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeudet entistä laajemmin. Ranska ja Iso-Britannia viimeisimpinä säätivät lain samaa sukupuolta olevien avioliiton tunnustamisesta. Venäjä kulkee huolestuttavasti täysin päinvastaiseen suuntaan", sanoi kannanotossaan Setan puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi.


37 kommenttia

Haastattelu heijastanee presidentti Niinistön arvomaailmaa. Venäjän homolakeja ja poliisitoimintaa koskeva osuus olisi voinut olla hyvinkin jonkin puolalaisen, unkarilaisen tai virolaisen poliitikon lausumaa. Nykyisistä länsieurooppalaisista ja pohjoismaisista johtajista aniharva olisi jäänyt "tämä-on-sisäinen-asianne" -linjalle. Eli tässä aihepiirissa Suomi profiloituu yhä enemmän eteläisemmän Itä-Euroopan jatkeeksi. Tähän on tultu. ( Ehkä joku tekisi uuden version siitä vuosikymmenten takaisesta pampfletista.)
Niinistö ei sitten kauppasuhteiden pelosta uskaltanut kertoa omaa kantaansa, eli yhdellä painotetulla sanalla sanottuna. RAUKKIS!!!!!!

Ihmisoikeuksien polkeminen ei ole todellakaan minkään maan sisäinen asia!!!

Kommenttia muokattu: 14.02.2013 klo 11:31