Saksan ulkoministeri arvosteli Venäjän homofobiaa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Lassi Valve
  • 1

Venäjä yrittää kieltää ”homopropagandan” koko maan kattavalla lailla, joka hyväksyttiin ensimmäisessä käsittelyssä Dumassa viime perjantaina.
Lakiesitys oh synnyttänyt raivoa Lännessä, ja nyt myös Saksan ulkoministeri Guido Westerwelle on puuttunut asiaan. Avoimesti homoseksuaalinen Westerwelle on naimisissa pitkäaikaisen kumppaninsa Michael Mronzin kanssa.

Maanantaina 51-vuotias ulkoministeri tapasi Venäjän Saksan suurlähettilään Vladimir Grininin ulkoministeriössä Berliinissä. Ulkoministeri keskusteli suurlähettilään kanssa homopropagandalaista. Westerwelle oli ollut diplomatian sääntöjen vastaisesti hyvin suorasukainen asiassa. Saksan näkemyksen mukaan laki rikkoo Euroopan ihmisoikeussopimusta. Hän sanoi lain huonontavan Venäjän ja Euroopan välisiä suhteita, ja vahingoittavan eurooppalaistenmielikuvaa Venäjästä.

Venäjän ystävänä ja hyvien suhteiden puolustajana Westerwelle oli myös henkilökohtaisesti pettynyt asioiden kulkuun Venäjällä. Hänen mukaansa vähemmistöjen suojeleminen kuuluu demokratiaan. Ei näytä kuitenkaan mahdolliselta estää lain lopullista hyväksymistä.

Homofobia, loukkaukset, marginalisoiminen ja päivittäiset hyökkäykset homoja ja lesboja kohtaan ovat yleisiä ja laajalle levinneitä Venäjällä. Länsimaiden kansalaiset ovat myös arvostelleet viranomaisten toimintaa ympäri Venäjää, muiden muassa moskovalaisen tuomioistuimen viime vuonna tekemää päätöstä kieltää gay pride-marssit pääkaupungissa seuraavat sata vuotta muka yleisen turvallisuuden perusteella. Päätös tuli sen jälkeen, kun GayRussian aktivisti Nikolai Aleksejev oli hakenut lupaa 102 gay pride-marssin järjestämiseksi seuraavan sadan vuoden aikana.

Jos homopropagandalaki astuu voimaan, jo pelkästään sateenkaarilipun heiluttamisesta voisi tulla rangaistavaa. Toukokuussa Aleksejev tuomittiin Pietarissa maksamaan 130 euron sakot hänen osoitettuaan mieltään kilvellä, jossa luki ”Homoseksuaalisuus ei ole perversio”.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lain myötä tiedottaminen homoista, lesboista, biseksuaaleista ja transsukupuolisista alaikäisille olisi laitonta, mutta arvostelijoiden mukaan hiv:stä ja aidsista kertominen homoille tulisi sekin mahdottomaksi, ja myös psykologisen avun tarjoaminen nuorille homoille ja lesboille kiellettäisiin. Langetettavat sakotkin ovat korkeat ottaen huomioon venäläisten tulotason; ne liikkuisivat 100 ja 12500 euron välillä. Jälkimmäinen vastaa keskimääräistä vuosittaista tulotasoa Venäjällä.

Lain vastustajat pitävät sitä merkkinä uudesta vähemmistöihin kohdistuvasta sortotoimesta, mutta maan presidentin Vladimir Putinin puolue Yhdistynyt Venäjä on puolustanut sitä. Puolueen jäsen ja lain valmistelija Sergei Dorofejev väitti, että homoseksuaalisuutta ”mainostetaan laajasti” nykypäivän Venäjällä ja että se on uhka perinteisille perhearvoille.

Oppositio on vastannut tähän vastalausein ja sarkasmein. Muistuttaen neuvostoajasta kommunistisen puolueen johtajan Leonid Breznevin alaisuudessa Duman jäsen Dmitri Gudkov kysyi äskettäin: ”Lasketaanko Leonid Brezhnevinkin suudelmat propagandan piiriin?” Brezhnevillä oli tapana suudella Itä-Euroopan miespuolisia johtajia suulle.

Kaksi kolmannesta venäläisistä pitää homoseksuaalisuutta ”moraalisesti hylättävänä ja tuomittavana”. Kolmasosa pitää homoseksuaalisuutta seurauksena ”sairaudesta tai psykologisesta traumasta”.

Der Spiegel (Saksa)

1 kommenttia

Samaan aikaan tai taisi olla jo vuosi-pari sitten, Venäjän kristitty Putin hallituksineen lupasi Venäjän ortodoksiselle kirkolle ja islamilaisille että uskonnon opetus aloitetaan Venäjän kouluissa.

Jonkinlainen Neuvostoliiton / Venäjän hlbt-asennehistoria on kerrottu esim täällä http://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_history_in_Russia#Soviet_Union