Puolan parlamentti ei hyväksynyt rekisteröityä parisuhdetta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1
Varsovan pride 2007: poliisit ja vastamielenosoittajat nokikkain

Niukalla enemmistöllä (228-211) homoliittojen vastustajat torjuivat Puolan parlamentissa perjantain äänestyksessä rekisteröidyt parisuhteet. Maata hallitseva liberaalikonservatiivinen kansalaisfoorumi PO yritti saada lain läpi, mutta nyt Puola säilyy maana, jossa homoliittoja ei laissa säädellä.

Pääministeri Donald Tusk (PO) oli kehottanut äänestämään lain puolesta. Lakiehdotuksessa rekisteröity parisuhde olisi ollut avoinna myös heteroille. Mallina on ollut ranskalainen PACS. Maan perustuslaissa ilmoitetaan, että avioliitto on miehen ja naisen liitto, ja monet rekisteröidyn parisuhteen vastustajat pitivät rekisteröityä parisuhdettakin perustuslain vastaisena.


Virallilnen Puola oli vielä kymmenen vuotta sitten erittäin homovihamielinen. Kun vallassa olivat Kadzynkin veljekset, pride-paraatit kiellettiin kokonaan (mm. 2005 ja 2006). Kuitenkin vuoden 2006 pride-paraatista tuli kansainvälinen asia ja se päätettiin sallia. Paraatia oli suojelemassa useita tuhansia poliiseja. Vuonna 2007 tilanne oli jo helpompi, mutta poliiseja oli edelleen tuhansia. Sen jälkeen tilanne on vähitellen muuttunut. Kadzynskien Laki ja Oikeus -puolue menetti valta-asemansa, ja tilalle tuli liberaalimpi Kansalaisfoorumi. Toinen Kadzynskin veljeksistä oli presidenttinä vuoteen 2010 saakka, jolloin hän kuoli lento-onnettomuudessa. Voi sanoa, että Puolan tilanne on melko paljon normalisoitunut. Tosin tämän päivän päätös on selvä takaisku.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

1 kommenttia