Itävallassa perustuslakituomioistuin salli homopareille hääseremonian

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
Praterin kuuluisa maailmanpyörä eli Riesenrad.

Perjantaina Itävallan perustuslakituomioistuin päätti poistaa erot hetero- ja homoparien hääseremonioista. Aikaisemmin homoparit rekisteröitiin, mutta nyt on kysyttävä: "Tahdotko" todistajien läsnäollessa. Todistajat eivät ole kuitenkaan pakollisia, jos homopari ei todistajia halua paikalle. Jos liittoa solmiva homo- tai lesbopari tahtoo, viranomainen voi vielä seremonian lopuksi julistaa, että "olette nyt laillisesti rekisteröidyn parisuhteen puolisoita".

Yksi asia jäi perustuslakituomioistuimelta ratkaisematta: voiko hääseremonia tapahtua muuallakin kuin virkahuoneessa. Aikaisemmin sellaista mahdollisuutta ei ollut, ja se on laissa nimenomaan näin määrätty. Nyt perustulakituomioistuin selvittelee asiaa ja ilmeisesti päättää myöhemmin.


Wieniläinen ja steiermarkilainen pariskunta veivät asian perustuslakituomioistuimeen. Toinen pariskunta pyysi virkamieheltä vihkimistä Wienin kuuluisassa maailmanpyörässä, toinen halusi vihkimisen omalla maatilallaan. Virkamies vetosi lakiin ja kieltäytyi. Vain vangilla on ollut mahdollisuus saada vihkiminen muualla kuin virastossa. Myöskään mitään 'Tahdon'-ilmausta virkamies ei hyväksynyt lakiin vedoten. Aikoinaan, kun Itävallassa hyväksyttiin rekisteröity parisuhde, ÖVP eli Itävallan kansanpuolue vaati lakiin nämä tarkat säännökset. Ilman niitä laki ei olisi mennyt läpi.

Missään muussa maassa lakiin ei ole kirjattu tällaisia syrjiviä yksityiskohtia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!