Yhdysvalloissa toimivien suuryritysten sateenkaarimyönteisyys mitattu - Nokia menestyi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Human Rights Campaign (HRC) toteuttaa vuosittain selvityksen siitä, miten suuryritykset ovat sitoutuneet yhdenvertaisuuden edistämiseen. Corporate Equality Index on julkaistu vuodesta 2002 lukien. Myös Nokia menestyi viimeisimmässä tutkimuksessa.

Asiasta kertoi Suomessa ensin digitoday.

Tutkimuksessa mukanaolleista yrityksistä 99 prosenttia kieltää syrjinnän seksuaalisen suuntautumisen perusteella ja 89 prosenttia tarjoaa samaa sukupuolta olevalle avopuolisolle terveyspalveluita. Sukupuoli-identiteetin perusteella tapahtuva syrjintä on kielletty 84 prosentissa yrityksistä.

Uusimmassa CEI-tutkimuksessa verrataan Yhdysvalloissa toimivan 688 suuryritysten sitoutumista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien tasa-arvoon. Täydet pisteet saavien yritysten määrä on 252.

Tutkimuksen historian aikana yhdenvertaisuutta toteuttavien yritysten määrä ja yhdenvertaisuuden käytännön kattavuus on lisääntynyt jatkuvasti. Vuonna 2002 täydet pisteet sai 13 yritystä (mukanaolleesta 319 yrityksestä).

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tutkimusta luotaessa vuonna 2002 hylättiin ajatus, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien työtä tekevien ainoa paikka edistää työelämän yhdenvertaisuutta olisi vaaleissa äänestäminen. HRC:n mukaan asiaan voi vaikuttaa muitakin reittejä; yritykset ovat halukkaita tekemään oikein. Myös taloudellisen menestyksen ja yhdenvertaisuuden toteuttamisen välinen yhteys on havaittu.

Suomalaistaustainen matkapuhelinvalmistaja Nokia on saanut ensi kertaa mittauksessa täydet pisteet. Viime vuonna Nokian tulos mittauksessa oli 70 prosenttia ja sitä aiemmin se on ollut 50 prosenttia. Nyt yritys saavutti parhaan mahdollisen tuloksen, koska se on muuttanut työterveysetujen sääntöjä ja korjannut työntekijöiden samaa sukupuolta olevia puolisoita ja kumppaneita koskevia etuja tasa-arvoisiksi.

Digitoday: Nokia on nyt 100-prosenttisen homoystävällinen
HRC: Corporate Equality Index 2013
Human Rights Campaign (HRC)

1 kommenttia

Nokian muutokseen lienee Elopilla asiansa, sillä hänhän tuli Microsoftilta, joka on pitkään ollut tuon HRC:n rankkauksissa kärkikaartia ja sen merkittävimpiä tukijoita.

MS:llä on huomioitu työterveyshuollossa jopa trans-ihmisten erityistarpeet ja Microsoft tuki pääjohtajansa ja hallituksensa puheenjohtajan (siis Ballmer ja Gates) henkilökohtaisesti lahjoittamilla mittavilla summilla (2 x 100 000$) Washingtonin osavaltiossa (jossa MS:n päämaja Redmond on) tasa-arvoisen avioliiton kampanjaa viime vuoden lopulla Usa:n presidentinvaalien yhteydessä pidetyssä äänestyksessä ... ja kuten tiedämme, hyvin tuloksin.

MS tukee myös HRC:tä rahallisesti sen ylimmällä, platina-tasolla, mikä tarkoittaa laite- ja ohjelmistolahjoitusten lisäksi muutakin tukea. Sen työntekijät voivat osallistua vapaaehtoistyöhön HLBT-järjestöissä ja MS maksaa siitä lisäksi 50$ tuntipalkkion.

Myös Applehan on tukenut kaliforniassa tasa-arvotyötä, vastusti prop 8:aa, vaikkakaan ei HRC:tä rahallisesti. Samoin Google tukee HRC:tä.

Ihan tuollaista Nokia tuskin tekee, mutta hyvä että senkin asenteet ovat petraantuneet.

Tsemppiä vaan, tätänykyään, mobiilialan vähemmistöön kuuluvalle Nokiallemme!

Kommenttia muokattu: 13.01.2013 klo 00:43