Kerrostalon joulusaunassa

  • Uutinen
  • Sattumat
  • vaeltaja2006
  • 6

Monissa kerrostaloissa on ns. joulusauna aattona. Oma aika miehille ja naisille. 1980-luvulla saunassa oli vilkasta. Kaikki perheiden nuoret olivat saapuneet entiseen kotiinsa vanhempiensa seuraksi, ja pitkästyttävän jouluajan huippukohta oli käynti joulusaunassa.

Nyt vanhemmat ovat jo kuolleet, ja kerrostaloissa elää uusi, nuorempi sukupolvi. Uusi sukupolvi ei arvosta samalla tavalla saunaa. Saunassahan käydään jokaisen treenitunnin jälkeen. Joulusauna on nyt lähes tyhjänä. Tämä havainto on tehty eteläisen Hämeen pikkukaupungissa, mutta saman näkee myös Helsingissä. Saunan merkitys on vähentynyt tai muuttunut.

Muistattehan Seisemän Veljeksen joulusaunan.

Mutta pirtistä kuuluu löylyn kohina kiukaan kuumilta kiviltä ja pehmeitten vihtojen hutkina. Ottavat nyt veljekset ankaran joulukylvyn. Ja koska viimein polttavan helteinen löylytys oli päätetty, astuivat he alas, pukivat päällensä ja istuivat levähtämään palkeille, jotka rahien verosta olivat asetetut pitkin seiniä. Siinä he istuivat, puhallellen ja vuodattaen hikeä. Loimottava päre valkaisi huonetta; Valko hinkalossaan rouskutteli kauroja, koska oli muistettu hänenkin jouluansa; torkkuen ja haukoitellen istui orrellansa kukko; Killi ja Kiiski, leu'at käpälillään, makasivat lähellä uunia, ja Juhanin polvilla kehräili entinen Jukolan vanha, vesiharmaa kissa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

6 kommenttia

Juuri tulin itsekin joulusaunasta, tosin omakotitalon sellaisesta. Ei joulua ilman saunaa! :)
Minun kotitalossani ei joulusaunaa olla järjestetty. :(