Pride-solidaarisuus leviää

  • Uutinen
  • Pride
  • vaeltaja2006
  • 20

Solidaarisuus on saanut viime vuosina uuden ulottuvuuden. Eri maiden homo/lesbojärjestöt tukevat niiden maiden Pride-tapahtumia, joissa on ollut vaikeuksia viranomaisten tai äärikansallisten ja fundamentalistien kanssa. Kölnin ja Frankfurtin Pridet tukevat tänäkin vuonna Varsovan Prideä. Lontoo tukee Latvian Prideä. Lähteekö Suomesta ryhmiä mukaan Latviaan? Entä ystävyyskaupunki Porista???

Stuttgartin gayradion lähetyksessä sunnuntai-iltana oli haastateltavana Stuttgartin Pride-järjestön puheenjohtaja Christoph Michl.

Stuttgartin CSD (=pride) tukee nyt Romaniaa. Viime vuonna Romaniasta oli Stuttgartin CSD-tapahtumassa vieraana Florenda, joka myös puhui paraatin päätösjuhlassa ja valotti homojen ja lesbojen vaikeaa asemaa omassa maassaan. Pride-paraatien järjestäminen on hyvin hankalaa. Stuttgartista lähtee tällä kertaa linja-autolla kesäkuun 9. päivänä vähintään 15 hengen ryhmä Bukarestin Pride-tapahtumaan. Lähtijöiden etunenässä on stuttgartilaisen Laura’s Clubin omistaja. Hän on syntynyt Bukarestissa. Mukaan otetaan paljon pride-tavaraa: sateenkaarilippuja, kirjallisuutta, filmejä, jne. Tällä hetkellä on jo Stuttgartissa paikka, Lauran klubi, johon voi lahjoittaa tällaista tavaraa Romaniaan vietäväksi. Asia yritetään nostaa vahvasti esiin Saksan lehdisssä. Romanialaisille halutaan näyttää, että lännessä tiedetään tarkkaan, mitä entisen itäblokin maissa tapahtuu. Tilanne siellä muuttuu vain sillä tavoin, että vahvat länsimaat ilmaisevat selkeästi, että EUn arvoihin ei kuulu homojen ja lesbojen nöyryyttäminen.

Etukäteen ei voi tietää, joudutaanko Bukarestissa poliisin tai vastamielenosoittajien hakkaamaksi. Se täytyy ottaa huomioon, ja sen vuoksi mieliala lähtijöiden keskuudessa on jännittynyt. Myös Laura on hermostunut. Christoph Michl sanoo nähneensä filmin Zagrebista (onkohan se nykyisin Bosniaa?), jossa 400 ihmistä osallistui pride-paraatiin. Paikalla oli tuhat poliisia ja 5000 vastamielenosoittajaa. Olisi ollut pelottavaaa, jos väkijoukko olisi rynnännyt poliisiketjun läpi ja poliisi ei tee mitään. Bukarestissa yritetään näkyä niin, että kaikki tietävät, että paikalla on muita eurooppalaisia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

20 kommenttia

Ranneliikkeessä oli viime vuonna raportteja Bukarestista. Tässä vielä yhteenveto vuodelta 2006:

Gay Pride pidettiin Romanian pääkaupungissa 9. kesäkuuta 2006. Paikalla oli n. 1000 vastamielenosoittajaaa, enimmäkseen Romanian ortodoksisen kirkon edustajia. He kävivät väkivaltaisesti n. 500 paraatiin osallistuneen kimppuun. Poliisi yritti suojella paraatia, mutta vastamielenosoittajat pystyivät kahakoinnin aikana tunkeutumaan polliisiketjun läpi ja hakkaamaan paraatin osanottajia. Pride-kulkue jouduttiin keskeyttämään ja poliisi sai kyynelkaasulla väkijoukon hajaantumaan. Muutama hyökkääjä otettiin kiinni. Noin 10 ihmistä loukkaantui.

Romanialainen piispa Ciprian Campineau oli jo etukäteen ilmoittanut, että hän pitää paraatia loukkauksena moraalia ja perhettä vastaan. Vastamielenosoittajien ja katselijoiden joukossa oli paljon nunnia ja pappeja. Vastamielenosoituksen oli järjestänyt uusi oikeisto, Noua Dreapta. Heillä oli ollut vain muutamaa tuntia aikaisemmin oma vastatapahtumansa. Siellä homoja ja lesboja oli haukuttu ”häpeäksi Romanian kansalle”.

Edellisenä vuonna 2005 pride-paraati kiellettiin, mutta maan presidentti kaatoi kiellon.
Maaliskuun alkupuolella amerikkaliset oikeistoaktivistit (anti-homoaktivistit) Scott Lively ja Kenneth Hutcherson kävivät Latviassa tukemassa homojen vastaista toimintaa. Tilaisuuden oli järjestänyt evankelisen kirkon arkkipiispa. Mukana olivat eri kirkkokuntien piispat. Myös Janis Smits, homofobiseksi tunnettu parlamentin ihmisoikeuksien valiokunnan puheenjohtaja oli paikalla.

Amerikkalaisaktivisti K. Hutcherson varoitti, että homoseksuaalisuus aske askeleeelta työntyy yhteiskuntaan.

Kardinaali Janis Pujats selvitteli, miten Latvian yhteiskunta on joutunut homosekusaalisen indoktrinaation kohteeksi. Hän kertoi, miten homojärjestö Mozaika laati ohjelman suvaitsevaisuuden lisäämiseksi ja siinä oli mukana myös suvaitsvaisuus seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Maan hallitus hyväksyi ohjelman. Ketään ei tuntunut häiritsevän se, että asia ei ollut yhteiskunnallisessa keskustelussa eikä kirkkoja informoitu. Vasta kiukkuilun jälkeen kardinaali itse sai ohjelman nähdäkseen. Pujats arvosteli ohjelman yksityiskohtia.

Ihmisoikeusmies Janis Smits kertoi Mozaikan myyräntyöstä. Homojärjestäöt käyttävät erittäin taitavasti ulkomaista tukea. Pitkässä asiakirjassa Smits kuvailee, miten Mozaikan silmät ja korvat ovat kaikkialla. Seksuaaliset vähemmistöt ovat erittäin hyvin organisoineet voimansa.

Kokouksessa esitettiin, että on aika yhdisttää no-priode-voimat, kirkolliset ja kansalaisjärjestöjen voimat. Ja kasvatusrintamalla: On opetettava. millaisten vaarojen kanssa ollaan tekemisisssä. Ja kansan mielipiteen on näyttävä päätöksissä. Homojärjestöt eivät yksin saa päättää tärkeistä toimintalinjoista.