Tukholma: Homofobia iski jalkapallo-ottelussa

  • Uutinen
  • Urheilu
  • vaeltaja2006
  • 3

Tukholmassa jalkapallo-ottelussa kohtasivat lokakuun 17. päivänä Snipers ja Sörskogen IF. Snipers on HLBTI-joukkue. Ottelun aikana kuultiin Sörskogen IF:n suunnasta loukkaavia, homoja halventavia huuteluja, mm.: "bögjävel" (homopiru), "slyna" (lutka) ja "HIV-smittad". Samoin oli huuteluja kalun imemisestä ja taaksepanemisesta. Ottelun jälkeen oli vielä uhkailuja. Tukholman jalkapalloliitto määräsi Sörskogens IF:lle 5000 kruunun sakot. Lisäksi johtohenkilöiden on mentävä jalkapalloliiton koulutukseen. Ensimmäistä kertaa Tukholmassa on käytetty tällaisia rangaistuksia homokielteisyyden vuoksi. Se oli kauden viimeinen ottelu ja Sörskogens IF voitti maalein 3-2.


Snipersien valmentaja Christoffer Smitz kertoi, ettei hän ennen ole koskaan kuullut mitään samanlaista. Monet heidän pelaajansa saivat kuulla näitä huuteluja. Tässä mentiin yli sopivaisuuden rajan, ja sen vuoksi asia nostettiin esiin julkisuudessa.

Ottelun tuomari ei kuullut mitään ja pelaajat kieltävät huutelut. Kuitenkin toissa päivänä ilmoitettiin, että Sörskogensin koko a-joukkue saa potkut.


Sörskogensin joukkueen johtaja ei ymmärrä potkuja. Pelaajia on 16, eikä koko joukkuetta pitäisi potkia pois. Joukkueen johtaja sanoo puhuneensa pelaajien kanssa eikä yksikään tiedä mitään homohuuteluista. Sörskogens IF ei ole saanut ääntään kuuluville mediassa, sanoo joukkueen johtaja Henrik Castefjord.


Sörskogens IF:n puheenjohtaja Ketil Torp ei ollut mukana ottelussa, mutta hän lausui näkemyyksensä Ruotsin radiolle: "Jotkut pelaajat rikkoivat yhteisiä sääntöjä. Kaikki tuollaiset loukkaukset vastustajaa kohtaan ovat valitettavia".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kuuntele:
http://sverigesradio.se/api/radio/radio.aspx?type=db&id=4262278&codingformat=.m4a&metafile=asx

http://www.mitti.se/article.php?id=05089020121204ee59b2f12a81c35826b9d764378bd0c6

3 kommenttia

Urheilussa tuomarit on jännä juttu. Yleisön huutojen perusteella tehtävään valitaan vain sokeita homoja, mutta nämä selvitykset osoittavat kuurouden kuuluvan perusedellytyksiin. Ehkä tässä on joku "Kuurosokeat osana arkea"-kampanja menossa?

Ainakin tähän loppui se "minä en nähnyt mitään, minä en kuullut mitään" -selittely, millä on yllättävän pitkälle pötkittykin. Nykyäänhän aivan jokaisessa urheilutapahtumassa on kohtuullisen laadukasta kuvaa ja ääntä tallentavia latteita joka toisen katsojan taskussa. Näytön puutteeseen asiat ei enää kaadu. Esim. Suomessa urheilun puhutuin aihe (jääkiekon tappelut ja tappeluihin käskyttäminen) elää ehkä viimeisiä kuukausia siinä ajassa, että kukaan ei pysty eikä varsinkaan halua antaa mitään näyttöä. Jos ottelua seuraa aina useampi tuhat ihmistä, niin ei tarvita kuin pari vikkeläsormista tallentajaa, jotka vetävät maton alta kestoselittelyltä. Ja varsinkin jos se oma suosikki kärsii vahinkoja, niin siinä on poliisin ja syyttäjän pöydällä äkkiä laadukasta tallennetta todisteena.

Tästä uutisesta täydet pisteet sanktioita määränneelle taholle. Rahalla pääsee ihan liian helpolla, vaikka esim. USA:ssa koripallon NBA-sarjassa huutelu keventää pelaajan tiliä 50 000 dollarilla ja mahdollisen pelikiellon palkanmenetyksenä (toisin kuin meillä, missä pelikieltoajan palkapidätyksen kaava on pelikiellon pituus otteluina jaettuna luvulla 120; esim. neljän ottelun panna leikkaa palkkaa huimat 3,3%). Koulutuksessa on ehkä paremmin aikaa miettiä tekemisiään ja varsinkin, että mikä meni pieleen.

Sinällään yllätti, että tällainen yksittäistapaus pääsi sattumaan Ruotsissa. Siellä kun urheilukulttuuri on ihan eri vuosisadalla kuin Ruotsin itänaapurissa.
Suomessakin palkanmenetys lasketaan ainakin jääkiekossa kertoimella 60 eikä 120 jos pelaaja jo aiemmin hölmöillyt. Pelaaja menettää siis palkan kokonaisuudessaan siltä ajalta jonka pelikiellossa. Ensikertalaiset saavat alennusta mutta ben-amorit ja liivikit maksavat täyden hinnan.

Tuomareita on helppo arvostella mutta he tekevät ilmaiseksi parhaansa ja saavat aina vain vihat niskaansa. Pahimmassa tapauksessa menee henkikin kuten vasta kävi Hollannissa. Joukkueen saama rangaistus on osoitus ettei tuollaista suvaita ja toivottavasti viesti meni muillekin perille.

Kommenttia muokattu: 06.12.2012 klo 16:13

Kommenttia muokattu: 06.12.2012 klo 16:14