Eurobarometri 2012: Suomalaiset eivät haluaisi transihmistä valtion päämieheksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 3

Uudessa eurobarometrissa on tutkittu eurooppalaisia asenteita vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä kohtaan. Eurooppa jakautuu asenteiltaan läntiseen Eurooppaan (liberaalia, myönteistä) ja itäisempään Eurooppaan (kielteistä, tiukempaa). Tällä kertaa Eurobarometrissa kysyttiin mm. sitä, hyväksyttäisiinkö valtionpäämieheksi homo, lesbo tai transihminen.

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_393_en.pdf

Taulukoissa T19 ja T20 kuvataan, miten suomalaiset suhtautuisivat homoon tai lesboon hakemassa valtion päämiehen virkaa. Siitä meillä on jo käytännön kokemusta. Kansa on vahvasti jakautunut kahtia. Eurobarometrin mukaan Suomessa on jyrkän kielteisesti asennoituvia verraten paljon, vaikka on melkoisesti niitäkin, jotka asian hyväksyvät (yhteenvetotaulukko T21). Suomalaiset tutkijat havaitsivat saman asian presidentinvaalien jälkeen. Kolmasosa kansasta äänesti Haavistoa vastaan, eli Niinistö sai vahvan tuen homovastaisilta ihmisiltä.

Paljon ongelmallisempi asia on suhtautuminen transihmisiin. Eurobarometrin mukaan transihmistä ei haluta valtion johtotehtäviin (taulukot T37 ja T38, yhteenveto T39). Asenteiltaan Suomi kuuluu "kielteisten ryhmään": Bulgaria, Tsekki, Kreikka, Kypros, Latvia, Liettua, Unkari, Romaina ja Slovakia. Kaikissa näissä maissa ilmeisesti vaaditaan poliitikolta tiukkaa miehen (tai joskus harvoin naisen) roolia.

Suhtautumisesta sukupuolirooleihin on tullut viime päivinä tietoa muultakin suunnalta. Ruotsin leikkikalumarkkinoiden kaksi suurta yritystä, Toys R Us ja BR-leksakerna, ovat tehneet joulukatalogit, joissa pojat saavat leikkiä myös nukeilla ja tytöt pyssyillä. Leluja ei ole jaoteltu perinteisten roolien mukaan. Pojat mm. laittavat ruokaa leikkihellalla ja tytöt ammuskelevat. Asiasta on noussut mediahaloo mm. Kiinassa, Venäjällä, Iso-Britanniassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa, kertoo Svenska Dagbladet. (HSn mukaan).

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Euroopan Komissio on teettänyt Eurobarometri-mittauksia 27 jäsenvaltiossaan puolivuosittain vuodesta 1974 alkaen. Edellinen tutkimus, jossa mitattiin asenteita vähemmistöjä kohtaan, on vuodelta 2009. Suomessa Eurobarometri-tutkimuksia on tehty vuodesta 1993 ja toteuttajana on ollut Suomen Gallup.
http://www.fsd.uta.fi/fi/aineistot/luettelo/kaikki_arkistoidut_sarjoittain.html#eb

3 kommenttia

Höh, poliittinen pääoma on ajatuksissa ja arvoissa - ei jalkovälissä, tai näin ainakin pitäisi olla demokratiassa. Tämä on yksi niistä syistä, jonka takia ihmettelen miten joku seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvaksi tunnustautuva voi sympata joitain "homokriitikoita". Luulisi sen painavan aika paljon, jos oma poliittinen viiteryhmä äänestää vastaan siksi koska ehdokas on homo tai transsukupuolinen, siis jos itse on jompikumpi. Siinä tehdään henkilökohtaisesta asiasta politiikkaa. Itse kuulun luonnollisesti hlbti-ehdokkaiden todennäköisempiin äänestäjiin, eniten siksi koska he tuppaavat olemaan tärkeistä asioista kanssani samaa mieltä sattuneesta syystä. Toki, onhan sekin jossain määrin ymmärrettävää, että haluaa äänestää kaltaistaan. En usko, että esim. enemmistö Niinistön kannattajista äänesti Haavistoa vastaan ainakaan tämän homouden takia.
  • 2 / 3
  • Ei_avioliittoja_homoille
  • 28.11.2012, 11.17
Kyllähän Haaviston homous oli merkittävä asia presidentinvaaleissa. Haaviston homous oli monille ihmisille merkittävämpi asia kuin he itsekään luulivat. Jotkut "homomyönteisekin" ihmiset varmaan syvällä mielessään pohtivat - ehkä tiedostamattaankin - että onkohan homopari nyt ihan oikeasti sopiva edustamaan Suomea niin kotimaassa kuin maailmallakin.

Tämä tästä - itsehän tietysti äänestin Niinistöä, mutta olisin äänestänyt häntä, vaikka Haavisto olisi ollut lihaa syövä heteromies.