Radio Dei: Hesarin eheytymisleiri-jutun kirjoittaja ja Aslanin edustaja keskusteluohjelmassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen eheytymisleiri-jutun toimittaja Antti Pikkanen ja eheytymisleirejä järjestävän Aslanin luennoitsija, psykologian ja uskonnon opettaja Ari Puonti kohtasivat Viikon debatti -ohjelmassa keskiviikkona 31.10.2012 Radio Deissä.

Radio Dein arkiston ohjelman kuvauksessa esitellään keskustelun aiheet: "Miksi toimittaja Pikkanen soluttautui Aslanin eheytymisryhmään ja kirjoitti siitä valtamediassa? Mitä se sai tai saa vielä aikaan? Tuleeko toimittajalla olla pääsy mihin tahansa? Onko Elävät vedet salakerhotyyppistä väkivaltaa, joka sietikin tulla 'paljastetuksi'? Vai onko se avoimuuteen perustuvaa, vilpitöntä ja ristikeskeistä sielunhoitoa?"

Ohjelman puheosuudet ovat kuunneltavissa Radio Dein verkkosivuilla. Ilman musiikkiosuuksia ja mainoskatkoja keskustelu oli noin 40 minuutin mittainen. Keskustelun aikana käsiteltiin esimerkiksi Pikkasen motiiveja tehdä kyseinen juttu ja sitä, miksi Aslan ei halua eheytymisleireille toimittajia.

Puonti kertoi, että varovaisuus toimittajien suhteen on lisääntynyt, koska eheytymisleireille on soluttautunut toimittajia ja nämä ovat aiheuttaneet ongelmia. Myös ranneliike.netissä esillä olleen sielunhoitaja-aiheen jälkeen lisääntyneet "epämääräiset" hakeutumiset Elävät vedet -ryhmään aiheuttivat epäluuloa. Pikkaselta myös kysyttiin ohjelmassa, että oliko hän osana jotain laajempaa liikettä ja oliko taustalla jotain laajempaa yhteistyötä. Pikkanen kielsi tämän.

Ari Puonti kertoo, että kristillinen sielunhoito ottaa huomion kehityspsykologiaa ja psykologisia teorioita, mutta pitäytyy siinä, että Raamattu on ylin auktoriteetti ja kaikki suodatetaan kristillisen maailmankuvan läpi. Pikkanen nosti esiin huolen uskonnon ja psykologian sekoittamisesta keskenään. Hän näkee ongelman siinä, että kun jokin asia on ristiriidassa Raamatun sanan kanssa, niin sitten asiaa ei oteta enää huomioon.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Pikkanen pitää tärkeänä, että ihminen voi hakea apua ongelmiinsa seksuaalisuutensa saralla, mutta hän pitää hämmentävänä sitä, että toiminnassaan Aslanilla on jo valmis näkemys siitä, että miksi ihmisen pitää muuttua ja mikä ahdistuksen aiheuttaa - sen sijaan, että mietittäisiin sitä, miksi ihminen kokee homoseksuaalisuutensa häiritseväksi, että haluaisi muuttua heteroksi.

Puontin mukaan myös maalliset psykoterapeutit lähtevät tietystä arvomaailmasta ja ennakko-oletuksista. Hänen mukaansa osa heistä on omaksunut "homoliikkeen" näkemykset kritiikittömästi ja käännyttää ihminen omista arvovalinnoistaan huolimatta toiseen uskoon tai toisenlaiseen ajatteluun. Hänen mukaansa on tärkeää, että on myös kristillisiä psykoterapeutteja, jotka ymmärtävät kristillisen viitekehyksen.


Aslan on jättänyt kantelun Julkisen sanan neuvostolle eheytymisleiri-jutusta. Toimittaja Pikkanen pitää kantelun lähtökohtaa omituisena. Pikkanen sanoo, että jutun homokulma on toimituksen päätösvaltaan kuuluva näkökulma-asia, johon ei ole kellään ulkopuolisella mitään sanottavaa. Kantelussa myös väitettiin, että Pikkasen tarkoituksena oli mennä leirille tirkistelemään ja häiritsemään työtä. Pikkasen mukaan jokainen samalla kurssilla ollut tietää, ettei näin ollut.

Ari Puonti kertoi, että hän ei ole tehnyt kantelua, mutta ollut kuitenkin taustalla laatimassa sitä. Hänen mukaansa juttu oli ylimitoitettu temppu suhteessa siihen, mitä haluttiin saada selville. Puonti sanoo kuitenkin olevansa ihan tyytyväinen lopputulokseen.

Radio Dein Viikon debatti -ohjelmien arkisto

1 kommenttia

Imo tuntuu et täs vähän jätetään mainitsematta et samaisen termin 'ehetytys' alla on tehty raakoja ja sairaita asioita. Se et tää suomalainen kööri käyttää samaa termiä ja pitää salassa hoitonsa on ihan painava syy huolestua siitä mitä ne siellä epävakaiden ihmisten kanssa tekee.