Helsingin kirjamessuilla pilkahdus sateenkaartakin

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 1

Helsingin Messukeskuksessa 25. - 28.10.2012 järjestetyillä "tuhansien tarinoiden" kirjamessuilla myös sateenkaarikansa oli esillä, mutta ei erityisen näkyvästi.

Messuilla esiteltiin uutuuskirjoja ja paikalla oli viikonlopun aikana lukuisa kirjailijoita. Kirjailijoiden lisäksi paikalla oli taiteilijoita, poliitikkoja ja muita vaikuttajia. Kaikkiaan keskusteluja, haastatteluja ja kirjaesittelyjä oli noin 700. Messuilla oli yli 300 näytteilleasettajaa, esimerkiksi kirjakauppoja, kustantamoja, kirjallisuusseuroja.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvät kirjat ja lehdet olivat hajallaan useiden eri toimijoiden osastoilla. Kirjakauppa Rosebudin myyntipöydällä oli Osuuskunta Lilithin kustantama Juhani E. lehdon ja Camilla Koveron Homoseksualisuus tieteen näkökulmasta ja miesten kertomana -kirja. Toisaalta löytyi NHL eli Normihomolehti.

Lauantai-iltapäivänä esiteltiin Valdemar Melangon Puistohomot - Raportti Helsingin 1960-luvun homokulttuurista -kirja. Kirjassa kerrotaan ajasta, jolloin homoseksuaalisuus oli rikollista ja kumppania etsittiin puistojen kätköistä ja pisoaareista yön tunteita. Monet noista suhteista eivät koskaan nähneet päivänvaloa, vaikka poikkeuksiakin oli. Kirjasta aukeaa näkymä vuosikymmenten takaiseen homomaailmaan, jota leimasi salailu, usein myös pelko, ahdistus ja syyllisyydentunto.

Vanhempien kirjojen ja lehtien ystäviä palveli joukko antikvariaatteja ja divareita. Eräällä osastolla oli myytävänä esimerkiksi suomalaisten sanomalehtien numeroita 1960-luvun loppupuolta, jolloin Suomessa käytiin keskustelua homoseksuaalisuuden laillistamisesta. 1960-luvun loppupuolen lehdistä voi löytää aiheeseen liittyviä uutisia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Helsingin 200-vuotinen taival pääkaupunkina ja maailman design-pääkaupungin titteli olivat yhtenä kantavana teemana. Kirjamessujen teemamaana puolestaan oli Unkari, josta oli kirjailija- ja kääntäjävieraita. Unkarin homokielteisemmäksi 1990-luvun innostuksen jälkeen kääntynyt ilmapiiri on viime vuosina puhuttanut.

Kirjamessujen kanssa samaan aikaan järjestettiin Viini, ruoka & hyvä elämä -messut, Helsingin musiikkimessut ja Art Forum Helsinki 2012 -tapahtuma.

Osuuskunta Lilithin kustantamaa Juhani E. lehdon ja Camilla Koveron <i>Homoseksualisuus tieteen näkökulmasta ja miesten kertomana</i> -kirjaa sai edullisesti.
NHL:ää eli Normihomolehteä oli myös saatavilla.

1 kommenttia

Kirjamessuilla olivat esillä myös Harri Kalhan kirja Tom of Finland - taidetta seksin vuoksi, Sami Hilvon uusin Rouva S. ja Johanna Sinisalon Salattuja voimia. Luulenpa myös että Aarnipuiden teos kondomien historiasta sisältää myös sateenkaaren sävyjä vaikka sitä en ole lukenutkaan.