HS nosti eheytystoiminnan julkiseen keskusteluun

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 21

Arkkipiispa Kari Mäkinen tuomitsee ihmisten seksuaalisuuteen puuttumisen. Hän on kommentoinut Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen juttua eheytyskoulutuksesta STT:n pyynnöstä. Mäkinen pitää HS:n Kuukausiliitteen kuvauksen perusteella Aslanin eheytyskoulusta manipuloivana ja hengellisenä väkivaltana. Aslanin mielestä reportaasi antoi väärän kuvan.

-Seksuaalisuus on tärkeä ja herkkä elämänalue, ja silloin ulkopuolelta siihen painostamalla tai ohjaamalla puuttuminen ei ole paikallaan.

Mäkisen mukaan kirkon työntekijöiden tehtävänä on tukea ja auttaa ihmisiä löytämään oma identiteetti. -Se tapahtuu rinnalla kulkien ja ihmisen omaa kehitystä tukien, arkkipiispa sanoi HS:lle

Mäkinen pitää Kuukausiliitteen kuvauksen perusteella Aslanin eheytyskoulusta manipuloivana ja hengellisenä väkivaltana.

-Se ei ole missään suhteessa hyväksyttävää sen kertomuksen perusteella. Raamattu ei anna sen kaltaiselle toiminnalle perusteita, mistä tässä Kuukausiliitteen jutussa kerrottiin.

Myöskään arkkiatri Risto Pelkonen ei hyväksy Aslanin toimintaa. Hänen mielestään kyse on ihmisen yksityisyyteen ja persoonallisuuteen kajoamisesta sekä manipuloinnista.

-Ihmisiä ei hyväksytä sellaisenaan, vaan jonkin ominaisuuden perusteella heidät tuomitaan ja heistä tahdotaan tehdä toisenlaisia.

Aslanin eheytyskurssitus ei ole osa luterilaisen kirkon palvelua, vaan yhdistys toimii erillään kirkosta.

Kirkon diakonia- ja sielunhoitoyksikön apulaisjohtaja Sampo Muurinen pitää Aslanin tarjoamia kursseja järkyttävinä.

-Tällaisten asioiden käsittelyyn tarvitaan raitishenkistä apua eikä kiihkokristilliseltä suunnalta tulevaa oikein, väärin, sairas, terve, ehjä, rikki -ajattelua, jolla ei ole mitään tekemistä ihmisen sielunhoidollisen tukemisen kanssa, jossa hän etsii itseään.

Uskontojen uhrien tuki -yhdistyksen tietojen mukaan eheytyksen keskiössä on homoseksuaalisuus. Järjestöön on tullut joitakin Aslanin ohjelman läpikäyneitä.
-He jättivät uskonyhteisön havaittuaan, että seksuaalisen identiteetin muuttaminen ei onnistunut, sanotaan yhdistyksestä.

-Aslanin toiminta viime kädessä viestittää ihmisille, että homoseksuaalisuus on syntiä, hän sanoo.

Aslanin mukaan Kuukausiliitteen juttu antaa leireistä väärän kuvan. -Eheytyminen ei ensinnäkään liity kaikkien kohdalla seksuaalisuuteen. Itse löysin leiriltä elämäniloa ja uskoa omiin mahdollisuuksiin, sanoo HS:lle järjestön hallituksen puheenjohtaja Pirkko Alaranta. Alaranta korostaa, että homoseksuaalisuus ei ole Aslanin näkemyksen mukaan sairaus.

-Me emme myöskään tietoisesti tähtää siihen, että joku homo eheytyy heteroksi. Mutta jos ihminen haluaa muuttaa seksuaalista identiteettiään, kai hänellä on oikeus hakea siihen apua?

HS:n uutinen reaktioista eheytysreportaasiin
RL:n uutinen ja siihen liittyvä laaja lukijakeskustelu

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

21 kommenttia

Aslan puhuu yhtä ja tekee toista. Puoskareiden ihmisvihamielisen propagandan mukaan kaikki muu paitsi ahtaisiin sukupuolirooleihin mukautuva, yksiavioinen heteroseksuaalisuus on henkistä rikkinäisyyttä. He pyrkivät nimenomaan muuttamaan homoja heteroiksi ja puoskaroimaan ja manaamaan ihmisen seksuaalisen identiteetin muuttumaan sörkkimällä ja mustamaalaamalla ihmisen minuutta ja häpäisemällä tämän kaikin tavoin.

Miksi eheytyspuoskarointiin pitäisi olla "vaihtoehto", jos se ei toimi ja on todettu äärimmäisen tuhoisaksi ihmiselle? Ensimmäisen tunnustavat myös puoskarit itse. Tässä "eheytymisessä" ei voida vedota ihmisen omaan valinnanvapauteen, sillä puoskareille hakeudutaan ulkoisesta painostuksesta. Usein kyseessä on kiihkouskonnollisesta perheestä tai yhteisöstä kotoisin oleva homoseksuaali tai joku muu "henkisesti rikkinäinen", jolla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin karkoitus ja syrjintä tai "eheytyminen". Sitä paitsi vaikka joku menisikin puoskareiden pakeille oikeasti vapaaehtoisesti, se ei vapauta eheytyspuoskarointia sen moraalisista ongelmista, eikä eheytyspuoskareita vastuustaan. Ei sellaista voi korjata eikä pidäkkään yrittää korjata, joka ei ole rikki. Ongelma ei ole eheytyksen uhreissa, vaan uskonnon opeissa ja eheytyspuoskareiden omassa narsismissa ja välinpitämättömyydessä. Uskonto on keinotekoista ja mielikuvituksen varaista, ihmisen seksuaalisuus ja sen monimuotoisuus on totisinta totta ja osa ihmisen luonnollisuutta.

Toivottavasti päättäjät heräävät tähän ihmisarvon riistämiseen tähtäävään aivopesemiseen ja kieltävät eheytyspuoskaroinnin lailla ja asettavat puoskarit edesvastuuseen rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Kommenttia muokattu: 07.10.2012 klo 13:15
Sexpo-säätiön puheenjohtaja Tommi Paalanen tuomitsee Aslanin toiminnan hyvin voimakkaasti.

Paalasen mukaan uskonnot tarjoavat "äärimmäisen harvoin" mielekkäitä ajatuksia ja ohjeita ihmiselle, joka pohtii omaa seksuaalisuuttaan.
"Uskonnot ajavat omia ideologioitaan, joilla ei ole välttämättä mitään tekemistä sen kanssa, voiko ihminen hyvin vai ei", hän sanoo.

http://www.hs.fi/kotimaa/Sexpo-s%C3%A4%C3%A4ti%C3%B6+tuomitsee+seksuaalisuuteen+liittyv%C3%A4n+eheytyksen/a1305603851986