Orlando Cruz on ensimmäinen kaapista tullut tunnettu nyrkkeilijä

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren
  • 4

Puertoricolainen höyhensarjan ammattilaisnyrkkeilijä Orlando Cruz on kertonut olevansa homo. Cruz on ensimmäinen avoimesti aktiiviuransa aikana homoseksuaalisuudestaan kertonut mies nyrkkeilyurheilun piirissä.

- Olen nyrkkeillyt yli 24 vuotta ja kun jatkan nousujohteista uraani, haluan olla rehellinen itselleni, sanoi Cruz medialle antamassaan lausunnossa.

- Haluan yrittää olla paras mahdollinen roolimalli nuorille, jotka saattavat ajatella nyrkkeilyä urheilulajina ja ammattiurana. Olen aina ollut ja aion olla ylpeä puertoricolainen. Olen aina ollut ja aion olla ylpeä homomies.

Nyt 31-vuotias, Puerto Ricon San Juanista kotoisin oleva Cruz aloitti nyrkkeilyn seitsenvuotiaana. Amatööriuransa aikana hän voitti 178 ottelua ja hävisi 11 kertaa. Hänellä on seitsemän Puerto Ricon mestaruutta ja vietti neljä vuotta Puerto Ricon kansallisessa joukkueessa. Cruz voitti seitsemän kultamitalia, yhden hopean ja kaksi pronssia kansainvälisissä turnauksissa. Vuonna 2000 hänet valittiin Puerto Ricon olympiajoukkueeseen Sydneyiin. Ammattilaisuransa hän aloitti joulukuussa 2000 ja voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa 2008. BoxRecin mukaan Cruz on tällä hetkellä USA:ssa toiselle sijalle rankattuna höyhensarjassa ja hän aikoo puolustaa WBO Latino -mestaruuttaan höyhensarjassa.

Hänen seuraava ammattilaisottelunsa on lokakuun 19. päivä Floridan Kissimmeessä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Cruz liittyy kasvavaan kaapista tulleiden huippu-urheilijoiden joukkoon, johon kuuluvat jo esimerkiksi rugbypelaaja Gareth Thomas, ruotsalainen jalkapalloilija Anton Hysén, englantilainen krikettipelaaja Steven Davies ja olympiaratsastaja Carl Hester.

Kanadalaisnyrkkeilijä Marc Leduc kertoi homoseksuaalisuudestaan vuonna 1994, mutta hän oli päättänyt uransa vuotta aiemmin. Emile Griffith, jonka aktiiviura kesti 1950-luvulta eläköitymiseensä vuonna 1977 asti, kertoi biseksuaalisuudetaan vuonna 2005 lehtihaastattelussa.

BoxingScene.com: Orlando Cruz Comes Out: I am a Proud Gay Man!
Orlando Cruz becomes boxing´s first openly gay man
IS: Ensimmäinen huippunyrkkeilijä tuli ulos kaapista

4 kommenttia

Mielenkiinnolla odotan miten tämä yritetään saada merkityksettömäksi yksittäistapaukseksi. Nimittäin pomminvarmasti joissain homeisissa hillopurkkiryhmissä yritetään kovasti vakuutella, että taitoluistelijat ja uimahyppääjät on pilipaliurheijoita, kun eivät ole mitään äijälajeja. Nyt sitten varmaan nyrkkeilykin putoaa äijälajien listalta. "Ei se mitään oikeasti kovaa ole, kun on topatut hanskat kädessä".
Selailin illalla vielä muutamia alan sivustojen keskustelufoorumeita ja tähän uutiseen tulleita kommentteja. Eivät olleet kovin kannustavia. Joitain toki, mutta voittopuolisesti tämä tuntui järkyttäneen nyrkkeilyä seuraavien maailmaa.