Kalifornia kieltää nuorten eheytyshoidot

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 11

Kalifornia kieltää homonuorten ns. eheytysterapiat ensimmäisenä USA:ssa. Osavaltion kuvernööri Jerry Brown vahvisti viikonloppuna lain, jolla kielletään alaikäisten eheytyshoidot ensi vuoden alusta lukien.

Uuden lain mukaan sellaisia mielenterveyspalveluja ei saa tarjota alle 18-vuotiaalle, joiden tavoitteena on muuttaa sukupuolista ilmaisua tai poistaa tai rajoittaa seksuaalista tai romanttista kiinnostusta tai tunteita samaa sukupuolta olevia henkilöitä kohtaan.

- Tämä laki estää ei-tieteelliset 'terapiat', jotka ovat ovat ajaneet nuoria masennukseen ja itsemurhiin. Näillä hoidoilla ei ole tieteellistä tai lääketieteellistä perustaa ja nyt ne heitetään romukoppaan, kuvernööri sanoi The Chroniclelle.

Human Rights Campaign -järjestön puheenjohtaja Chad Griffin on ilmaissut tyytyväisyytensä tehdystä ratkaisusta ja sen vaikutuksista nuoriin. Hän sanoo, että "seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat nuoret saavat suojan toiminnalta, joka on paitsi roskatiedettä myös todistetusti erittäin haitallista heidän hyvinvoinnilleen".

Lakialoitteen alullepannut demokraattisenaattori Ted Lieu sanoo, että "jos jollakulla on epäilyksiä, että kyseinen toiminta ei olisi haitallista, heidän pitää vain kuunnella lukuisia uhreja, jotka ovat joutuneet läpikäymään tämän loukkaavan toiminnan".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Terapiassa lähdetään usein siitä olettamuksesta, että henkilön lapsuus ja vanhempien kasvatus on ollut jollain tavoin vaillinaista ja se olisi johtanut kiinnostukseen samaa sukupuolta olevia kohtaan. Terapioilla ja terapioitavilla on usein uskonnollinen tausta.

Useat lääkäri- ja terveysjärjestöt sekä käyttäytymistieteilijät vastustavat eheytyshoitoja. Keväällä Maailman terveysjärjestö WHO:n Yhdysvaltojen osasto linjasi, että "terapiat", jotka tähtäävät seksuaalisen suuntautumisen muuttamiseen, eivät ole lääketieteellisesti perusteltuja ja lisäksi ne ovat uhkaksi terveydelle.

Ratkaisu on odotetusti aiheuttanut myös vastustusta. Monien vastustajien mielestä lapsia koskevat päätökset kuuluvat heidän vanhemmilleen ja että nyt säädetty laki kaventaa vanhempien oikeuksia. Joidenkin mielestä poliitikkojen ei kuuluisi puuttua sellaisiin asioihin, jotka kuuluvat lääketieteen asiantuntijoiden ratkaistaviksi.

Myös Suomessa on keskusteltu eheytyshoidoista ja niiden vaikutuksista. Esimerkiksi syyskuussa Sexpo-säätiö varoitti homoseksuaalien eheytyshoitojen epäeettisyydestä. Myös Seta ry on ottanut kantaa eheytyshoitoja vastaan.

Suomessa eheytystoiminnan harjoittaminen on keskittynyt Aslan-yhdistyksen ympärille. Suomessa ei ole lainsäädäntöä, jolla puututtaisiin tällaisiin hoitoihin. Vireillä on ollut lakihankkeita puoskarointina pidettävien hoitojen suitsimisesta, mutta toistaiseksi lakihankkeet ovat jäissä.

San Francisco Chronicle: State bans gay-repair therapy for minors

11 kommenttia