Kenian poliisi kiristää homoja

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Lassi Valve
  • 3

Seksuaalivähemmistöjä edustava lehti Identity Kenia väittää maan poliisin - käyttämällä hyväksi Keniassa voimassa olevaa homoseksuaalisuuden kieltävää lakia - houkuttelevan homomiehiä esiin ja kiristävän heitä.

Kenian Gay and Lebsian Coalition of Kenya (GALCK)-järjestön entinen lainopillinen ja ihmisoikeusasioiden asiantuntija Anthony Oluoch kertoi, että kenialaisten, useimmiten naimissa olevien homomiesten ilmoittamista väkivallan teoista kiristys on yleisin. Oluochin mukaan se edustaa 36 % kaikista tapauksista. Hänen mukaansa useimmat kiristäjät ovat joko homomiehiä tai homoina esiintyviä heteroja, jotka houkuttelevat uhreja.

Useimmiten käytettyjä väyliä ovat sosiaaliset verkostot ja sivut. Kiristäjät käyvät usein Facebookissa ja deittipaikoissa kuten Gay Kenia, GayRomeo, GayDar ja ManJam, johon ihmiset laittavat profiilinsa treffien, seksin tai ystävyyden toivossa.

Epäselväksi jää, kuinka monta miestä on joutunut kiristyksen kohteeksi, mutta tämä on vain uusin esimerkki siitä, miten väkivaltaiseksi homofobia on Keniassa muuttunut. Maassa kivitettiin homomies kuoliaaksi kesäkuussa.

Towleroad (USA)

3 kommenttia

Uutisesta jäi vähän epäselväksi, ketkä tekevät ja mitä. Uutisessa mainittiin sellainenkin kummallisuus, kuin "naimisissa olevat homot" - kyseessä lienee kuitenkin Keniassakin naimisissa olevat biseksuaalit, sillä varmasti sielläkin, kuten muuallakin, homot eivät niinkään mene, eivätkä ennenkään ole menneet naimisiin, vaan elävät joko sinkkuina tai jollain tavoin parisuhteissa kieltolaeista huolimatta (kuten meillä Suomessakin, vaikkapa Tom of Finland ja muitakin, jo ennen vuotta 1971). Mutta bimiehet toki menevät naimiisiin - ovatko he nyt sitten joutuneet tuolla erityisen kaltoin kohdelluksi pettäessään vaimojaan, heteronormatiivisesta turvaverkostaan?

Keniassa toki tilannetta on voinut kiristää naapurimaa Ugandan tilanne, sillä Ugandastahan on virrannut seksuaalivähemmistöpakolaisia nimenomaan Keniaan, jossa tilanne on ollut "parempi", kuin Ugandassa. Mutta ehkä se on osaltaan synnyttänyt sitten jännitteitä.

Afrikastahan kantautuu sinällään vähänväliä uutisia, sieltä täältä, miten jenkkilästä ja katolisenkin kirkon puolelta lietsotut evankelista- ja homoviha-toiminnat ovat kärjistyneet. Kamerunin, Ugandan, Nigerian sekä muidenkin maiden tilanne on huono, abrahamiset uskonnot lahkoineen jylläävät ja satunnaiset länsimaiset seksituristitkin vielä käyvät tekemässä "vaikutuksiaan".
Muutamat, etenkin anglikaanisen kirkon afrikkalaiset vaikuttajat yrittävät taistella viheliäisten uskonveljiensä ja länsimaisten evankelistojen pahansuopuutta vastaan.

Kommenttia muokattu: 07.09.2012 klo 00:15
Sateenkaarijärjestön lehti kertoo, että Nairobin pääpoliisiaseman poliisien kiristyksen uhreiksi on joutunut niin homoja, biseksuaaleja kuin naimisissa olevia kaappitapauksiakin.

Ikävästi kävi muun muassa katoliselle papille Mombasasta. Isä Jacob vieraili Nairobissa, teki homodeittisivustolla treffit ja vei tapaamansa miehen hotellihuoneeseen. Poliisit ilmestyivät yhtäkkiä paikalle, molemmat pidätettiin ja vietiin käsiraudoissa pääpoliisiasemalle. Isä Jacobilta vaadittiin 10 000 amerikandollaria (850 000 shillinkiä), jolloin hän pääsisi vapaaksi ilman kuulusteluja. ”Poliisit tiesivät, että olen pappina helppo saalis ja he halusivat minun soittavan piispalle ja seurakuntalaisille, jotta he lähettäisivät rahaa”, kertoi Jacob järkyttyneenä. Kun poliiseille selvisi, ettei hänellä ole sellaisia rahoja, he tyytyivät 10 000 shillinkiin, vapauttivat Jacobin ja varoittivat jatkamasta ”sellaista käytöstä”.

http://identitykenya.com/index.php/homepage/featured/578-central-police-station-in-nairobi-a-criminal-hub-of-gay-blackmailers

Kommenttia muokattu: 07.09.2012 klo 02:38