Tampereen Priden paneeli tarttui yhdenvertaisuuden haastajiin

  • Uutinen
  • Pride
  • vaeltaja2006

Tampereen pride-kulkueen jälkeen järjestetyssä "Siltoja polttamassa vai rakentamassa" -paneelikeskustelussa pureuduttiin tuoreeltaan FDL:n osallistumiseen Pirkanmaan Setan järjestämään Pride-mielenosoituskulkueeseen. Paikalla oli myös Oulun pride-iskun uhri Dan Koivulaakso, joka antoi ensikäden tietoa Oulun tapahtumista. Hän myös osallistui pride-kulkueeseen. Paneeliin yksimielinen kanta oli, että on oikein tuomita FDL:n tapa käyttää yhdenvertaisuutta juhlivaa kulkuetta keppihevosena saada näkyvyyttä rasismille. Mm. Apulaispormestari Olli-Poika Parviainen oli hyvin selkeä kannassaan.

Paneelikeskustelu tavoitti yli 50 henkeä. Keskustelua johdatti YTT, tutkija Hanna Ylöstalon videotervehdys. Sen sanoma oli, että yhdenvertaisuus työn tulee olla moniäänistä, ettei se vahigossa ulossulje moninaisuuden koko kirjoa.

Paneelin keskustelijoina olivat:
Tampereen apulaispormestari Olli-Poika Parviainen
Pia Puu Oksanen, sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija, Amnesty International
Johanna Pihlajamäki, Trasekin kouluttaja ja tukihenkilö
Riitta Alaja, Suomen ev.lut kirkon luottamushenkilö, psykiatri (mm. Yhteys-liike)
Pieta Hyvärinen, sukupuolen tutkimuksen opiskelija, aktivisti
Kenneth Liukkonen, Oikeustieteen opiskelija, mister gay Finland 2010
Tilaisuuden juonsi Pirkanmaan Setan ja opiskelijaryhmä Sekavan pj, YTM Mikko Väisänen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Paneelin yhteenvetona todettiin, että kaikkia provokaatioita ei tule sietää, oman linjan tulee olla jämäkkä. Silti on hyvä pyrkiä rakentavaan dialogiin, jotta siltoja voidaan luoda eri näkemysten välille. Erilaisia näkökulmia voidaan ymmärtää, mutta kaikkea ei tarvitse hyväksyä. Kun asia saa kasvot, on se useimmiten helpompi kohdata ja ottaa vastaan. Paneelissa muistutettiin, että myös pitkäjänteinen ihmisoikeustyö palkitaan, sillä mm. monien äärikantojen näkökulmat ovat lientyneet ja yksittäiset homo- ja trans-vastaiset tahot ovat jopa muuttaneet käsitystään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä, kun heille on annettu asiallista tietoa ja keskustelua on käyty pitkään rakentavassa hengessä.
Kuulijat osallistuivat keskusteluun. Paneelin tunnelma oli nostattava ja anti oli poikkeuksellisen hedelmällinen.

Dan Koivulaakson lisäksi yleisössä oli suomalaisen sosiaalipsykologian uranuurtaja Antti Eskola ja Seta-veteraani, siltojen rakentaja Olli Stålström.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!