Kaasuisku keskustelutilaisuuteen Oulussa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 32

Oulussa järjestettävän North Pride -tapahtuman yhteydessä järjestettyyn keskustelutilaisuuteen on tehty isku kaasusumutteella. Iskun uhriksi joutui tilaisuudessa yhtenä puhujana ollut vasemmistopoliitikko.

Miespuolinen hyökkääjä suihkutti sumuttimella vasemmistopoliitikko Dan Koivulaaksoa silmille. Koivulaakso kuljetettiin sairaalaan tarkistettavaksi.

Tekijän motiiveista ei ole toistaiseksi tietoa. Ei tiedetä, oliko isku suunnattu pride-tapahtumaa, seksuaalivähemmistöjä, kyseistä keskustelutilaisuutta vai juuri uhriksi joutunutta poliitikkoa kohtaan. Pakoon juossutta tekijää ei toistaiseksi ole saatu kiinni. Poliisi tutkii tapahtumaa pahoinpitelynä ja toivoo vinkkejä puhelinnumeroon 0718765844. Tekijän tuntomerkit: ikä noin 25 vuotta, pituus 180-185 cm, lyhyet siistit hiukset, siisti yleisolemus, beiget housut ja punainen t-paita. Tekijästä on valvontakameran kuvia.

Isku tehtiin seitsemältä alkaneessa seminaari- ja keskustelutilaisuudessa "Homo-, bi- ja transpakolaisten tilanne ja äärioikeiston uhka" juuri ennen sen alkua. Yleisöä oli muutamia kymmeniä ihmisiä, joista suuri osa myös altistui jollain tavoin kaasulle. Oulun keskustassa Kirkkotorin koulutuskeskuksessa järjestetty tilaisuus pidettiin iskusta huolimatta, mutta saman rakennuksen toisissa tiloissa.

Tilaisuudessa paikalla ollut North Pride -toimikunnan puheenjohtaja Tuomo Jaakkonen kertoo ranneliike.netille, että kaikki tapahtui nopeasti. Tapaus ei sattunut varsinaisessa keskustelutilassa, vaan sen eteisessä. Uhriksi joutunut oli Jaakkosen mukaan ilmeisesti mennyt tervehtimään sisääntullutta, mahdollisesti erikoisesti käyttäytynyttä henkilöä, jolloin tämä oli kaasuttanut uhria silmille ja välittömästi tämän jälkeen poistunut. Varsinaisia silminnäkijöitä ei Jaakkosen mukaan ole muita kuin itse uhri.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Jaakkosen mukaan pride-tapahtuman järjestäjä ottaa tapahtuneen täydellä vakavuudella. Poliisin kanssa tehdän yhteistyötä ja poliisi on tietoinen kaikista järjestettävistä tilaisuuksista ja niiden oletetuista kävijämääristä. Turvallisuushenkilömäärä on mitoitettu asianmukaisesti. Turvallisuustaso katsotaan poliisin kanssa kuitenkin huomenna uudestaan.

Tapahtuneesta huolimatta Jaakkonen on pride-tapahtuman suhteen positiivisella mielellä. Hän kertoo tapahtuman lähteneen hyvin käyntiin. Rotuaarilla pidetyissä avajaisissa oli paljon ihmisiä katsomassa. Myös elävä kirjasto oli mukava sekä osallistujille että vähemmistökirjojen lainaajille. Illalla kymmenen aikaan meneillään oli Rauhalassa meneillään Stand Up -torstai ja sen perään käynnistymässä torstaidisko.

Perjantaina on luvassa keskustelupaneeli "Seksuaalivähemmistöt mediassa", nuorten bileet ja aikuisten bileet Kuusisaaressa. Jaakkonen uskoo, että tämän päivän tapahtumien jälkeen poliisi partioi aktiivimmin perjantain seminaaripaikkaa.

- Kyllä mä uskon, että nuo kaikki menee tosi kivasti ja ei ole kenelläkään mikään pelokas fiilis tai mitenkään. Vähän ihmetystä ja hämmästynyt olotila on lähinnä, että tämmöstäkin, mutta en ole kyllä kenenkään [huomannut] olevan erityisesti järkytyksen tilassa tästä kuitenkaan. Lähinnä, että kaikenlaisia yksittäisiä hörhöjä sitä onkin, summaa Jaakkonen ihmisten tuntemuksia.

North Pride -ihmisoikeus ja -kulttuuritapahtuma järjestetään Oulussa 19. - 22.7.2012. Lauantaina järjestetään pride-kulkue.

Kaasuiskun kohteeksi järjestetty seminaaritilaisuus ei ollut osa varsinaista pride-tapahtumaa, vaan sen järjestivät Sosialistinen vaihtoehto / CWI ja Vapaa Vasemmisto & DSL.

Kaasua kasvoilleen saanut entinen Vasemmistonuorten puheenjohtaja ja kansalaisaktivisti Dan Koivulaakso on toiminut aktiivisesti mm. Gambialaisen "Jawaran" tapauksessa. Nimellä "Jawara" tunnetuksi tullut turvapaikanhakija pakeni vuonna 2009 Venäjän kautta Suomeen, kun hänen suuntautumisensa oli paljastunut.

Kaleva: Seksuaalivähemmistöjen keskustelutilaisuuteen hyökättiin pippurisumutteella
Yle uutiset: Keskustelutilaisuuteen tehtiin kaasuisku Oulussa
www.northpride.fi

32 kommenttia

Kaleva-lehden uutista seuranneessa lukijakeskustelussa kaasuiskua pidetään raukkamaisena tekona. Ihmiset ovat selvästi järkyttyneitä tapahtuneesta. Mukana on myös kehotuksia lauantain pride-marssiin osallistumisesta.

Joku ehti keskusteluun mukaan kommentilla, että miksi homojen pitää olla aina näkyvillä ja kuuluvilla. Kirjoittaja sai tiukkaa palautetta myös heteroilta.

Yleisesti varsin asiallisia ja perusteltuja kannanottoja. Keskustelulista on moderoitu.
Oulu taitaa olla ilmastoltaan vähän sellaista itäeurooppalaista, kun tuollaista tapahtuu. Hyvin autoritäärisen kasvatuksen saaneet syyllistyvät useimmin tuollaiseen. Entisissä kommunistimaissa hyvä esimerkki. Ihmisille opetettiin vain yhtä oikeaa maailmankatsomusta.