Puolaan ei saada rekisteröityjä parisuhteita

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Puolan parlamentin oikeusvaliokunta torjui sosialidemokraattien ja ns. Palikot-liikkeen ehdotuksen rekisteröidystä parisuhteesta. Asia ei pääse parlamentin keskusteluun. Hallitus valmistelee kuitenkin lakiehdotusta, joka kieltäisi homoihin ja lesboihin kodistuvat vihapuheet.

Oppositiossa olevat sosialidemokraatit ja uusi, liberaali kansanliike, ns. Palikot-liike olivat tehneet lakiehdotuksen rekisteröidystä parisuhteesta. Hallitseva puolue, Kansalaisfoormi, esti lain pääsyn valiokuntaa pidemmälle. Kansalaisfoorumi voitti edelliset vaalit ja muodosti hallituksen. Puolueessa perustellaan asiaa niin, että rekisteröity parisuhde olisi perustuslain vastainen, koska perustuslaissa avioliitto on miehen ja naisen liitto. Vastaavanalainen perustuslaki on Liettuassa, Bulgariassa, Latviassa ja Unkarissa.

Hallituspuolueessa, Kansalaisfoorumissa, on kuitenkin asiasta ristivetoa, ja muutama kuukausi sitten yksi puolueen kansanedustaja ehdotti rekisteröityä parisuhdetta, jota sovellettaisiin sekä homo- että heteropareihin. Samaan aikaan on tekeillä laki, jolla kiellettäisiin vihapuheet homoja ja lesboja vastaan. Absoluuttisesti uudistuksia vastustaa Laki ja järjestys -puolue, jonka johdossa on ollut veljespari Kadzinsky.

Palikot-liikkeen riveistä valittiin viime vaaleissa parlamenttiin yksi homoaktivisti ja yksi transihminen. Liike syntyi yhden poliitikon ympärille ja menestyi vaaleissa.

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta