Helsinki Pride 2012: Homomiehelle isyys on tänään todellinen mahdollisuus

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 2
Krister Karttunen

Sateenkaariperheiden isät tapasivat pride-viikolla keskiviikkona. Kymmenisen isää tai isäksi aikovaa kokoontui keskustelemaan homoisyydestä.

Aiemmin monella homomiehellä oli kuvitelma ettei heistä voi koskaan tulla isää lapselle. Viime vuosikymmenten aikana tilanne on muuttunut merkittävästi. Lesbonaiset ovat olleet etujoukossa osoittamassa, että homovanhemmuus on täysin mahdollista. Voidaan jopa puhua viimeisen vuosikymmenen aikaisesta todellisesta vauvabuumista. Miehet ovat alkaneet seurata naisia. Useat homomiehet ovat kokeneet samanlaista vauvakuumetta kuin heteromiehetkin.

Homomiehet ovat tulleet isiksi monella eri tavalla. Se on voinut tapahtua miehen aikaisemman heteroavioliiton kautta, sijaissynnyttäjan avulla ja on myös voitu kokea isyyttä sosiaalisena vanhempana.

Krister Karttunen kertoi kokeneensa homoisyyden hienona ja merkittävänä kokemuksena. Hän kannustaa homomiehiä harkitsemaan isäksi tulemista tavalla taikka toisella.

Kristerin alustuksen jälkeisessä pitkään jatkuneessa keskustelussa miehet kertoivat hyvin erilaisista vanhemmuuksistaan ja isyyksistään. Puhuttiin myös niistä vaikeuksista, joita vaikkapa yhteiskunnan asenteet voivat aiheuttaa isyydelle. Kuten heteroparinmuodostuksessakin, jo olemassa olevat lapset voivat vaikeuttaa uutta parinmuodostusta. Uusi kumppaniehdokas ei läheskään aina ole valmis oikopäätä suhteeseen miehen kanssa, jolla on valmiiksi omaa perhettä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Oheisessa audioklipissä Krister Karttunen kokoaa homoisyyden tämän hetken tilanteen.

YLE:n toimittaja oli mukana tilaisuudessa. Hän on tehnyt uutisen, joka löytyy alla olevan linkin takaa.

Audio
Krister Karttunen avasi Sateenkaariperheiden isätapaamisen. Hän kertoi omasta isyydestään, isäksi tulemisen mahdollisuuksista tänä päivänä ja lainsäädännön kehittymisestä.

YLE: Isäksi haluavat homomiehet vaikeassa asemassa

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • AAA
  • 30.6.2012, 13.57
Hieno homma.
Jos homomiehellä on hyvät geenit, ja löytyy sopivan hyvägeeninen sijaissynnyttäjä, niin mikäs siinä.
Toivottavasti "hyvät geenit" ei ole eikä tule koskaan olemaan vanhemmuuden kriteeri. Sitä aatetta nimittäin ajettiin kovasti eräässä suuressa eurooppalaisessa valtiossa vielä 70 vuotta sitten, mutta onneksi inhimillisemmät periaatteet pääsivät voitolle.