Helsinki Pride 2012: Monisuhteiset toivovat suvaitsevaisuutta

  • Uutinen
  • Pride
  • jnsto
  • 10
Monisuhteisuusliikkeen tunnus.

Monisuhteisen elämän kannattajat eivät halua olla tasa-arvoisen avioliiton vastustajien käsikassaroina, mutta Helsinki Priden ohjelmaan kuuluneen keskustelun puheenvuoroissa oli katkeruutta siitä, että polyt on ”yritetty vaientaa”, jotta avioliittolaki saadaan hoidetuksi.

Helsinki Priden debattien sarjaan kuului myös teema monisuhteisuudesta. Keskiviikkona ahtautui Uuden ylioppilastalon Aurora-kabinetin vetokykyyn nähden ylisuuri joukko seuraamaan keskustelua erilaisista suhdevalinnoista ja niiden arjesta. Tilaisuuden järjestivät Polyamoria-monisuhteisuus ry ja Opiskelijavinokkaat OVI ry.

Ranneliike kysyi keskustelussa, miten paikallaolijat näkivät tavoitteensa suhteessa HLBT-kentän ulkoisen viestinnän parisuhdepainotteisuuteen. Kysyimme, onko polypiireissä mietitty aseistusta sitä vastaan, että joutuvat tahtomattaan ehkä "päiviräsästen" käsikassaroiksi. Avioliittolain tasa-arvoistamisen vastustajathan ovat viitanneet siihen, että uudistus johtaisi lopulta myös lukumääräneutraalin avioliiton vaatimiseen.

Yksi panelisteista sanoi, ettei kysymykseen suhtautumisesta ajankohtaiseen avioliittolakiasiaan ole polypiireissa "oikein hyvää vastausta". – Joidenkin mielestä on saatava tasa-arvoinen avioliittolaki. .. ensin.. (.. tässä kohden yleisö puhkesi nauruun…) - ja sitten on siirryttävä miettimään sitä muuta.

– Ja kyllä tätä voi käyttää lyömäaseena, panelisti jatkoi. - Tuntuisi hirveän loogiselta, että ihmiset itse saisivat päättää, millaisiin sopimuksiin he sitoutuvat. Ja niihin kuuluu tämä lukumääräkin. - Mutta tuskin tämä on minkään puolueen agendassa lähivuosikymmeninä, joten Päivi Räsäselle voi sanoa, että älä huoli.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Toinen panelisti oli voimakassanaisempi. Hän totesi "mielistelyn tiellä oltavan koko ajan ihan hirveässä suossa", koska "emme lakkaa olemasta". - Olisi kovaa vallankäyttöä sanoa, että hei älkää tuoko nyt tuota teidän agendaanne ja yritetään nyt markkinoida, että olemme "ihan tavallisia perheitä". -Mutta kaikki ei ole, ja se ei mene koskaan jakeluun…- Olemme vähemmistön vähemmistö, kommentoitiin yleisöstä.

Kolmas panelisti ei pitänyt "homojen lyömistä poly-ihmisillä" suurempana ongelmana. Hän uskoi avioliittolain vastustajien nykyisten kommenttien jäävän omaan arvoonsa. - Sinänsä on tärkeää että jossain vaiheessa tuodaan tätä lukumäärää esille.

Yksi panelisteista tervehti hyvänä siitä, että polyamoria vedetään avioliittokeskusteluun. -Avioliittoon liittyy kaikenlaista mystiikkaa, jota ei tarvita, hän sanoi. - Jos polyamoria otetaan mukaan keskusteluun, todetaan ehkä ihmisten välillä tarvittavan sopimuksia. Eli voidaan sopia, että tämä ihminen on lähin omaiseni, tämä ihminen perii taloni..

Illan selkäsanaisin puheenvuoro tuli yleisön joukosta. - En ole nähnyt polypiireissä vastustusta sukupuolineutraalille avioliitolle, hän sanoi. - Mutta sen sijaan meille tullaan sanomaan, että olkaas polyt turpa kiinni nyt mediassa, että saadaan tämä sukupuolineutraali avioliitto läpi… -Koen sen loukaavana, sanoi puhuja.

Ranneliike viittaasi myös pitkään verkostoitumisen ja monisuhteisuuden perinteeseen homo- ja lesbopiireissä, etenkin aikoina ennen nykyistä lainsäädäntöä. Kysyimme, eikö verkostoitunut ja moneen rinnakkaissuhteeseen päätynyt homo tai lesbo ole oikeastaan poly? Tätä aihetta ei kommentoitu.

Suomalaisen polyamoriayhdistyksen sivut
Suomalainen monisuhteisuusfoorumi

10 kommenttia

  • 1 / 10
  • Ei_avioliittoja_homoille
  • 29.6.2012, 11.22
Tästähän olen puhunut... Vihervasuritahoilla on ensin tarkoitus viedä läpi homoliitot ja sen jälkeen polyamoria. Miksi te sen kiistätte? Olisi mielenkiintoista tietää, että mikä on se seuraava askel tuon polyamorian jälkeen. Kun olette muslimimaista ottaneet mallia tuon polyamoriankin kanssa, niin varmasti otatte sieltä lisää mallia ja haluatte alentaa avioliiton ikärajaa siten, että mahdollistatte liitot esimerkiksi tyttölapsien ja aikuisten miesten välille.
Muistaakseni kyllä kommentoitiin ihan aluksi, ennen kuin päiviräsäskeskustelu alkoi, että joo-o, polyjahan ne rinnakkaissuhteiset homot ja lesbot ovat.

En minä ainakaan näe mitään syytä arvottaa toisia monisuhteisuuden tapoja toisia korkeammalle, mikäli eettisen suhde-elämän periaatteen mukaisesti kaikki tietävät mihin ovat ryhtyneet ja sen hyväksyvät.