Berliinissä pride-paraati ja mielenilmaus Venäjän suurlähetystöllä

  • Uutinen
  • Pride
  • vaeltaja2006
  • 1

Berliinin CSD-paraati on uudella reitillä: Kreuzbergistä Brandenburgin portille. Mukana on yli 40 rekkaa. Paraati on jo liikkeellä. Matkalla osoitetaan mieltä Venäjän suurlähetystön edessä. Radion ykköskanava Radio Eins selostaa paraatia neljän tunnin ajan. Ääniauto on ainakin alkuvaiheessa Vosstrassen kulmassa. Siinä oli aikoinaan Hitlerin valtakunnan kanslia.

Jo aikaisemmin päivällä oli homomuistomerkillä tapahtuma, jossa muistettiin natsiaikana tapettuja homoseksuaalisia ihmisiä. Muistotilaisuudessa oli paikalla myös poliitikkoja. Tämän vuoden teema CSD-paraatissa on Wissen schafft Akzeptanz (tieto lisää hyväksyntää). Sillä teemalla muistetaan 100 vuotta sitten syntynyttä englantilaista matemaatikkoa Alan Turingia, joka oli mukana paljastamassa sodan aikana saksalaisten sotaviestien salakoodia. Sodan jälkeen hän menetti asemansa homoseksuaalisuuden vuoksi. 1954 hän teki itsemurhan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tämänvuotinen siviilirohkeuspalkinto menee kahdelle henkilölle: Claudia Schoppmannille ja Günter Graulle. Claudia Schoppmann on historioitsija ja hän on tutkinut lesbojen asemaa natsiaikana. Günter Grau on tutkinut lääketieteen historiaa ja Kolmannen valtakunnan lääketieteellisiä kokeita queer-ihmisillä.

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • Jorma Hentilä
  • 24.6.2012, 11.56
On aika omituista, että saksalaiset juhlivat Stonewallin kahakkaa vuodelta 1969. Homojen, lesbojen ja trans-ihmisten nouseminen uljaasti vastustamaan poliisin suorittamia ratsioita baareihin oli lähtölaukaus poliittiselle homoliikkeelle Yhdysvalloissa.

Saksassa tai yleisemminkään Euroopassa Stonewallin tapahtumilla ei nimittäin ole samaa merkitystä. Ei ollut Suomessakaan, vaikka niiden merkitystä on yritetty lanseerata tännekin. Hollanti ja Tanska sekä myös Ruotsi olivat suomalaisen homoliikkeen ulkomaisia inspiraation lähteitä 1960-luvulla.

Saksalla on oma yli satavuotinen homoliikehistoriansa, jota kelpaisi juhlistaa kesätapatumien nimessäkin.