UK: Merkittävä päätös. Ääriuskovainen eheyttäjäpsykoterapeutti menetti oikeutensa

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Juhani Viherlahti
  • 6

The Independent -lehti kertoo psykoterapeuttien järjestön ottaneen pois oikeudet psykoterapeutilta, joka oli "terapoinut" homoja heteroiksi kyseenalaisin menetelmin ja käyttänyt tähän myös julkisen terveydenhuollon varoja.

Taustaa vuodelta 2010:
Toimittaja ja homoaktivisti Patrick Strudwick hankkiutui Lesley Pilkingtonin potilaaksi kertoen terapeutilleen haluavansa eroon homoseksuaalisista tendensseistä. Strudwik nauhoitti salaa pari terapiaistuntoa. Niissä selvisi terapeutti Pilkingtonin olevan harras kristitty. Hän käyttää amerikkalaista terapiamenetelmää nimeltä Sexual Orientation Change Efforts (SOCE). Hän pitää menetelmää legitiiminä (laillistettuna) ja vaikuttavana. Se sisältää käyttäytymistieteellisiä, psykoanalyyttisiä ja uskonnollisia tekniikoita. Rouva Pilkington toteaa menetelmään kuuluvan, että homomiehiä lähetetään viikonlopuiksi jonnekin heteromiesten joukkoon "homomiesten maskuliinisuuden vahvistamiseksi ja aikanaan kehittämään terveellisen suhteen naisiin".

BACP:n päätös oikeuksien poistamisesta
Terapeuttien merkittävin ammatillinen järjestö, British Association for Counselling and Psychoterapy - BACP päätti poistaa psykiatri rva Lesley Pilkingtonilta hänen oikeutensa toimia psykoterapeuttina. Hän oli valittanut aikaisemmasta vastaavasta päätöksestä. BACP piti päätöksen voimassa todeten Pilkingtonin syyllistyneen ammatilliseen hoitovirheeseen. Perusteluissa todetaan hänen työskentelynsä "epäammatilliseksi", "dogmaattiseksi" (ahdasmieliseksi) ja "piittaamattomaksi". Hän saa oikeutensa takaisin vain siinä tapauksessa, että BACP voi vakuuttavasti todeta Pinkingtonin oppineen virheistään ja muuttaneen työskentelyään.

Pilkington taisteli "terapian" paljastanutta toimittaja Patrick Strudwickiä vastaan. Pilkingtonin sallittiin jopa ristikuulustella Strudwickiä istunnossa peräti 90 minuutin ajan. Tätä pidettiin varsin epätavallisena ja arveluttavana menettelynä. Pilkington sai tukea uskonnollistaustaiselta lakitoimistolta. Strudwickin piti hankkia itse oma asianajajansa.

Nyt syntynyt päätös on voitto homoille ja se on parantanut myös psykoterapian uskottavuutta. Strudwikin mukaan perusongelma ei ole Englannissa poistunut kuitenkaan minnekään. Laki ei estä ketä tahansa, jopa täysin kouluttamatonta henkilöä ryhtymstä terapoimaan ketä tahansa. Potilailla ei ole epäonnistuneissa terapiatapauksissa minkäänlaista suojaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Uutisjutun mukaan vuonna 2002 tehdyssä tutkimuksessa (Shidlo and Schroeder) saatiin tulokseksi, että 55 prosenttia "eheytysterapioita" läpikäyneistä ihmisistä kokivat mielenterveytensä huonontuneen. Seurauksena oli depressiota, itsensä vahingoittamista, itsetunnon alenemista ja ajatuksia itsemurhasta.

Uutisjutussa kerrotaan, että vuosikymmenten ajan mielenterveyden ammattilaiset käyttivät vahingollisia menetelmiä, kuten kemiallista kastaraatiota homoseksuaalisuuden "parantamiseksi". Vielä niinkin äskettäin, kuin 1980-luvulla käytettiin sähköshokkeja (ECT) homoseksuaaleihin potilaisiin. Viimeaikoina on homojen "hoitamisessa" käytetty keskustelu- ja ryhmäterapioita, joita nimitetään konversio- taikka reparatiivisiksi terpapioiksi. Suomessa mm. Aslan käyttää tästä samasta asiasta nimitystä eheytysterapiat.

Asser Stenbäck (1913-2006) pappi, psykiatrian erikoislääkäri, professori ja kansanedustaja, kehui kirjoittamassaan kirjassa suositelleensa homoille kastaraatiota homoseksuaalisuudesta pääsemiseksi. Kastraatioita oli ilmeisesti myös tehty, koska hän kertoi homojen tulleen häntä kiittämään, luullen päässeensä "vaivasta". Tiedot puuttuvat siitä, milloin noin olisi menetelty Suomessa.

Ranneliike.netin aikaisempi uutinen: Homoja heteroiksi muuttava psykoterapeutti saattaa menettää oikeutensa
The Independent -lehden uutisjuttu (24.5.2012) kokonaisuudessaan

6 kommenttia

Minulla on myös henkilökohtainen kokemus aikeista hoitaa homoutta erikoisella tavalla. Aikana, jolloin homoseksuaaliset teot olivat vielä rangaistavia Suomessa (->1971) kävin yleislääkärin (!) juttusilla kertomassa ahdistuneisuudestani. Syyksi mainitsin homoseksuaalisuuteni. Hän oli valmis kirjoittamaan LSD-reseptin. Sitä myytiin apteekeissa Suomessa kahtena eri valmisteena. LSD:tä käytettiin psyyken lääkkeenä vuosina 1947-1965 (Wikipedia). Sen jälkeen se poistettiin apteekeista.

Onnekseni luin jonkin amerikkalaisen lehtikirjoituksen, jossa varoitettiin LSD:n käyttämisestä psyyken hoitamiseen. En uskaltanut lähteä sitä kokeilemaan. Sen sijaan lääkäri kirjoitti testosteronia, jota nappailin jonkin aikaa. Kun sillä ei ollut minkäänlaista vaikutusta yhtään mihinkään, lopetin niidenkin käytön.
  • 2 / 6
  • Homopallero
  • 25.5.2012, 13.01
Vai yritettiin homoista tehdä "oikeita miehiä" testosteronia ja huumeita syöttämällä. Nauraako tuolle pitäisi vai itkeä? Itselleni tuli ihan kylmän väreet ja syvä inhon ja vastenmielisyyden tunne. Kunpa Juhanin kokemukset olisivatkin mennyttä aikaa, mutta kun sisäministerinäkin on samanhenkinen puoskaroiva, kiihkouskonnollinen homovihaaja, joka vastoin oman ammattikuntansa parempaa tietämystä valehtelee homoseksuaalisuuden olevan psyykkinen häiriö.