Elisabeth Ohlson-Wallinin alttaritaulu Skaran tuomiokirkkoon

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006
  • 3


Lauantaina paljastettiin Ruotsin ensimmäinen alttaritaulu erityisesti homoseksuaalisia ihmisiä varten. Skaran tuomiokirkon edustajaa ei kuitenkaan saapunut paikalle, vaikka oltiin Skarassa. Taulun luoja Elisabeth Ohlson-Wallin oli pettynyt. Skara on hänen entinen kotikuntansa, ja hän oli tullut mukaan tekemään SVT:n ohjelmasarjaa Konstkuppen, jossa kuusi taiteilijaa saapuu omaan kotikaupunkiinsa jättämään oman jälkensä. Ohjelmasarja tulee tv:stä ensi vuonna. Skara sijaitsee läntisessä Ruotsissa Vänern-järven eteläpuolella.

Tarkoituksena on, että alttaritaulu kaivetaan esiin vihkiäisiin, kasteeseen tai hautajaisiin.Kuvassa on paratiisia. Kirkkovaltuusto ja lääninhallitus päättävät taulusta. Tuomiorovasti oli diplomaattinen. Hän kiitti lahjasta, mutta hän muistutti, ettei itse ole päättävässä asemassa. Elisabeth Ohlson-Wallin sanoo, että kirkko olisi voinut olla iloinen siitä, että kaikille on nyt tarjolla alttari. Iloinen asia oli se, että parisataa paikkakuntalaista oli tullut taulun paljastustilaisuuteen.

http://nlt.se/startsidan/lanet/1.1625472-kyrkan-tog-inte-emot-altartavla

Elisabeth Ohlson-Wallin herätti huomiota vuosia sitten suurikokoisilla Ecce Homo -kuvillaan, jotka olivat kuin alttaritauluja. Berliinissä ja Zürichissä kuvat olivat esillä kirkoissa. Ruotsissa ne eivät päässeet kirkkoihin. Helsingissä näyttely oli vuonna 2000 Valokuvataiteen museossa.

QX:n sivulla on kuvia alttaritaulusta. Siinä on kaksi Adamia ja kaksi Eevaa. Käärmekin on ja käärmeellä tutut ruotsalaiset kasvot.

http://www.qx.se/Xtra/liv/20871/hbtaltartavla-skankt-till-skara-domkyrka

3 kommenttia

Lukijakommentissa ihmetellään: Ecce Homo oli ainakin Upsalan tuomiokirkossa. Oli käynyt siellä itse katsomassa.