Valokuvaaja Ohlson-Wallin protestoi Moderna Museetin ´rasistista´ installaatiota

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006

Tukholmassa nousi kulttuurimyrsky, kun Moderna Museetissa vietettiin sunnuntaina World Art Dayta. Makode Aj Lindenin kakkuinstallaatiota pidettiin rasistisena. Taiteilija työskentelee pääasiassa Berliinissä, ja hän on ennenkin herättänyt töillään huomiota. Hän itse sanoo tutkivansa mustaa identiteettiä.

Moderna Museetin teos oli täytekakku, joka oli pinnaltaan musta ja naisen ylävartalon muotoinen. Joka kerta, kun kakusta leikattiin pala, taiteilija parahti. Se huvitti mm. kulttuuriministeri Lena Adelsohn Liljerothia. Myöhemmin häntä syytettiin siitä, ettei hän ollut mitenkään valmistautunut tapahtumaan.

Taiteillija itse sanoo, että hän otti kantaa naisten sukuelinten silpomiseen, mikä on tavallista Afrikassa ja osassa Aasiaa. Afroruotsalainen järjestö Afrosvenskarnas riksförbund piti teosta rasistisena ja mauttomana. Järjestön puheenjohtaja ei lainkaan ymmärtänyt tällaista spektaakkelia.

SvT:n kulttuuriuutisissa eilen valokuvaaja Elisabeth Ohlson-Wallin syytti Moderna Museetia rasistisesta propagandasta ja hän kieltäytyy lahjoittamasta Ecce Homo -töitään museolle.

Nyt myös European Network Against Racism (ENAR) reagoi kakkuun ja kulttuuriministerin kakunleikkaukseen. Ministeri vain hymyili, kun leikkasi kakkua. Parasta olisi erota.

Dagens Nyheterin arkistosta ilmenee, että taiteilija Makode Linden on viime vuosina ollut mukana monissa pride- ja queer-tapahtumissa. Vuonna 2008 häntä syytettiin F-12 -gayklubilla kananpoikien rääkkäämisestä. (http://www.dn.se/pa-stan/klubb/klubbarrangor-fornekar-djurplageri )

Dagens Nyheterin tekemä video Moderna Museetista on jo Youtubessa


Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta